wladek1181 Zgłoś #1 Napisano 7 Października 2012 Panowie potrzebuję porady. Chodzi o pomoc w wyborze płyty indukcyjnej. Pod uwagę biorę następujące modele: AMIKA http://www.ceneo.pl/11824613 - w sumie to najlepiej wyposażona płyta. Ale w opiniach doczytałem że serwis Amiki pozostawia wiele do życzenia (głównie chodzi o długie terminy napraw), dodatkową wadą ponoć jest to że na płycie zostają ślady po garnkach których nie można usunąć BOSCH http://www.ceneo.pl/11645893#tab=spec_scroll - Problem z Boschem jest taki że akurat ten model posiada po dwa identyczne pola do gotowania nie ma najmniejszego i największego pola na garnki, obawiam się że przy gotowaniu w większym garnku niż wielkość pola gotowanie może być czasochłonne lub niemożliwe. Jest co prawda inny model z trzema wielkościami pól jednak nie posiada wbudowanego timera. MASTERCOOK http://www.ceneo.pl/7611765#tab=reviews Tej marki nie znam zupełnie, to chyba dawny Wrocławski Wrozamet; jak się nie mylę. Podsumowując, potrzebuję opinii najlepiej tych modeli które podałem ale mogą być też inne marki. Potrzebuję opinii o wadach i zaletach. Może wy używacie może takiej płyty, może taką mają wasi znajomi. Pod uwagę wezmę wszystkie opinie. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pikopiko Zgłoś #2 Napisano 7 Października 2012 Mam amicę 75 cm użytkowaną od 2 lat. Zero problemów z płytą, serwisem, rysami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krynio Zgłoś #3 Napisano 7 Października 2012 Ja na Twoim miejscu wybrał bym wzykłą grazową kuchnie te płyty się rysują jak szlak i brudzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wladek1181 Zgłoś #4 Napisano 7 Października 2012 Za gazową to ja dziękuję, postawiłem na indukcję bo ostatnio przyszło mi wyrównanie za cyklon i o mały włos nie zemdlałem. Nie wiem skąd oni wzięli tę kwotę na rachunku bo z cyklonu to korzystamy z żoną rzadko tyle co wodę zagotować czy na szybko obiad upichcić. A poza tym zmieniamy mieszkanie z bloku na dom jednorodzinny i tam nie ma doprowadzonego cyklonu ale za to mamy tam weekendową taryfę na prund:P. Stąd myśl o indukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pikopiko Zgłoś #5 Napisano 7 Października 2012 Ja wszędzie likwiduję gaz. Po co płacić abonament i za gaz i za prąd. A indukcja jest rewelacja!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomcio Zgłoś #6 Napisano 7 Października 2012 Tego Bosha to chyba po cenie dobrales, bo nie po danych technicznych... Mocą odstaje od zestawionej konkurencji. Z drugiej strony, jak nie gotujecie 20l kociołka, to wiecej nie trzeba. 1800W nagrzewa i tak szybciej niż standardowy duży palnik w kuchence gazowej, po zagotowaniu jest i tak zjazd z mocy. Czy będziecie używać naczyń o średnicy większej niż 24cm? Jak będzie naczynia wystawało i 5cm poza pole, to też się przecież nagrzeje, zwłaszcza, że naczynia do indukcji mają grube dna i ciepło się rozprowadza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziewal Zgłoś #7 Napisano 7 Października 2012 (edytowane) Ja na Twoim miejscu wybrał bym wzykłą grazową kuchnie te płyty się rysują jak szlak i brudzą. Ty sam jesteś porysowany i brudny :doh Tomek mam taką i polecam ekspresowo wszystko podgrzewa http://pl.hotpoint.eu/sprzęt_agd_h/Plyta_grzejna_KIC_644_DD_Z/pid_52951PL.do Edytowane 7 Października 2012 przez Ziewal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość KasperHauzer Zgłoś #8 Napisano 5 Listopada 2012 Rozumiem, że już dokonałeś wyboru przy zadaniu sobie pytania: płyta grzewcza czy kuchenka? Ja natomiast jestem w trakcie wyboru i powiem szczerze, że nie mam pojęcia, na co się zdecydować, bo z jednej strony lubię tradycję i jestem przyzwyczajony do gotowania na tzw. palniku. Jednak technologia idzie do przodu i chciałbym się dowiedzieć, jakie konkretne plusy poza estetyką posiadają płyty? Czy ze względu na duża ilość stopni grzania łatwiej jest na niej gotować i nie przypalić niczego? Jak to wygląda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziewal Zgłoś #9 Napisano 5 Listopada 2012 Przede wszystkim bezpieczeństwo prąd Cie nie otruje i wygoda łatwo umyć wyczyścić no i na indukcji dużo szybciej ugotujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziewal Zgłoś #10 Napisano 5 Listopada 2012 aha i na indukcji nigdy nie zapali ci sie olej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartekpion Zgłoś #11 Napisano 5 Listopada 2012 no, a jak twój dostawca energii nie dostarcza energii zgodnie z normą to Cię wykończy z głodu;) - mnie tak chcieli wykończyć. a tak na poważnie to: od gazu niszczą się meble drewniane w kuchni, ugotujesz na nim w czymkolwiek byle by nie przeciekało za bardzo, a na indukcji tylko stal węglowa, lub gary dedykowane do indukcji, najlepiej z rozprowadzaniem ciepła itd. poza tym - więcej plusów za indukcją niż gaz, przynajmniej w moim przypadku. oczywiście musisz mieć odpowiednią moc do dyspozycji i instalację w przyzwoitym stanie. co do jakości gotowania - im więcej zakresów regulacji tym szybciej dobierzesz coś do aktualnych potrzeb. tu gaz wg mnie ma przewagę - regulujesz płynnie, zależy tylko jaka masz moc palnika. nie bez znaczenia jest też moc płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pikopiko Zgłoś #12 Napisano 5 Listopada 2012 W indukcji też reguluje się płynnie. Zwykła płyta elektryczna ma duża bezwładność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erykidzi Zgłoś #13 Napisano 6 Listopada 2012 Ja polecam o tę kuchenkę jest tania i ma podłączenie na 2 fazy co nie obciążą tak zwykłego gniazda 220V w połączeniu z garnkami berghoffa dosłownie ideał z a rozsądną cenę. Płyta: http://www.ceneo.pl/5683379 Garnki: http://allegro.pl/berghoff-garnki-vision-premium-12-najtaniej-poznan-i2697424645.html co do patelni to mam zwykłe z oszołoma po ok 40 zł do smażenia na co dzień (kotlety jajka itp) do do naleśników placków to polecam tefala profesional co prawda drogi ale przynajmniej masz kontrolę nad smażeniem gotowanych potraw nawet bez oleju czy masła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mark Zgłoś #14 Napisano 11 Kwietnia 2013 Nienawidzę gazu. Boję się go koszmarnie. Wkurza mnie to, że kuchenne szafki się niszczą i pokrywają się takim lepkim osadem. Czyszczenie kuchenki gazowej, też nie należy do najłatwiejszych. Mnóstwo zakamarków skutecznie utrudniających sprzątanie. Gdy zapadła decyzja o remoncie jasne było, że pozbędziemy się gazu raz na zawsze. Teraz mam indukcję i wychwalam ją pod niebiosa. Nic się nie rysuje, pięknie się czyści, szybko się gotuje. Mitem są opowieści o kosmicznych cenach garnków czy niewyobrażalnych rachunków za prąd. Dla niezdecydowanych znalazłem taką hybrydę (http://www.niezawodne-agd.pl/plyty-grzewcze/show/igd22s). Trochę gazu, trochę indykcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziewal Zgłoś #15 Napisano 11 Kwietnia 2013 Negatywne opinie wystawiają zazwyczaj Ci którzy albo kupili najtańsze badziewie i wstydzą sie do tego przyznac albo tacy co nigdy tego nie mieli ale słyszeli od stryjecznego wuja ciotki Heli z pierwszego małźeństwa że to syf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal1980 Zgłoś #16 Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Negatywne opinie wystawiają zazwyczaj Ci którzy albo kupili najtańsze badziewie i wstydzą sie do tego przyznac albo tacy co nigdy tego nie mieli ale słyszeli od stryjecznego wuja ciotki Heli z pierwszego małźeństwa że to syf "Ci" piszemy wielka litera, jesli zwracamy sie do kogos konkretnie a nie ogolu ludzi. Z kolei jesli piszemy o "takich" to nie "co" tylko "ktorzy". To tak w ramach pkt 2.2b regulaminu o polskiej pisowni na forum. Nie ma za co. BTW: ja oczywiscie tez wybralbym indukcje zamiast gazu czy pradu, ale skoro indukcja jest taka doskonala, to dlaczego najlepsze kuchnie swiata (restauracje) gotuja na gazie? Wiecie? Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez Michal1980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Abe's Zgłoś #17 Napisano 11 Kwietnia 2013 Bo nadal na gaz wychodzi taniej, co nie oznacza bezpieczniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pikopiko Zgłoś #18 Napisano 11 Kwietnia 2013 Gaz ma taki minus, że obojętnie czy się go pobiera czy nie to trzeba płacić stałą opłatę... Prąd zresztą tak samo, ale bez prądu chyba nie da rady... :hmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal1980 Zgłoś #19 Napisano 12 Kwietnia 2013 Nie sądzę, żeby warszawski Hilton czy Scheraton obliczał czy taniej wyjdzie im prąd czy gaz. A gaz jest tak samo (nie) bezpieczny jeśli instalacja jest (nie) sprawna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Abe's Zgłoś #20 Napisano 12 Kwietnia 2013 Może "kucharzenie" na gazie daje więcej możliwości, o czym my "nie kucharze" nie wiemy. A indukcja sprawdza się do szybkiego podgrzewania i gotowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach