Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

insigni też kula się w okolicy 230k, ale mogę się mylić

kula kula ale jest jakąś alternatywą w używkach (3-4lata) dla passata

zeszło nam na opla,jest jeszcze bmw,merc i wiele innych,osobiście przy zmianie b6 na....... no własnie,nie wiem jeszcze na co :hmm

wybierając na placu b7/In OPC/BMW znając te wszystkie marki i wady,niestety passat będzie ostatni - nadwozie b7 jest solidne lecz jakieś takie mdłe a że auto kupujemy też oczami poważnie biorę pod uwagę np>

http://otomoto.pl/opel-insignia-2-8-turbo-4x4-opc-C31345514.html

liczę na to że passat b8 będzie jakieś inne,dużo fajniejsze optycznie i z dobrym V6 - zostaje przy koźle i czekam aż b8 stanieje - inaczej będę zmieniał markę,następna mocniejsza benzynka - wystarczy 8lat w tdi.

Zmiana auta to duży wydatek a kasa nie rośnie na drzewach :(

Edytowane przez Blop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie w B8 interesuje tylko:

diesel (TDI GTD), pojemność: 2.0, moc 258 KM / 600 Nm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co racja to racja. B7 jest nudne do bólu, w pakiecie R-Line wygląda słabo. A o ile pamiętam to byli tacy co chcieli nowy dział bo niby wszystko nowe---> Hahaha. Ale wracając do tematu. Wiadomo, dziś jest era ,,downsajzingu'', musi być ECO i drogie w serwisowaniu -najczęściej po gwarancji. To prawda co pisał kolega kilka postów wyżej. Jest wzmianka w tygodniku ,,Motor" ,że VW rozwija motor 3,6. Ma on docelowo znaleźć się właśnie w B8 i w nowym CC w 2015r. Szacowana moc ok 380KM ale co wyjdzie to nie wiadomo. A i ta nowa platforma MQB. Gdyby tylko jakość się poprawiła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy gril Paska to prawie czysty WV CC. Bardzo blisko są te grile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast wiem, że automaty (nie tylko przy OPC) lubią wchodzić w tryb awaryjny. Nie jest to zbyt szczęśliwa skrzynka (te same problemy występują w Volvo z tymi samymi skrzyniami).

Można prosić o jakieś konkrety ? Bo ze skrzynią AWTF-80 SC w Volvo S60 T6 AWD nie ma najmniejszych problemów od 130k km, mimo notorycznego wykorzystywania powierzonych 304KM ;)

Za to słyszałem o problemach z tylnym dyfrem w Insigniach. W benzynie 220KM wymiana zdarzała się co 20k km. Sugerowana przez ASO wymiana filtra i oleju w dyfrze nic nie pomagała.

Edytowane przez AndrzejZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Można prosić o jakieś konkrety ? Bo ze skrzynią AWTF-80 SC w Volvo S60 T6 AWD nie ma najmniejszych problemów od 130k km, mimo notorycznego wykorzystywania powierzonych 304KM ;)

Za to słyszałem o problemach z tylnym dyfrem w Insigniach. W benzynie 220KM wymiana zdarzała się co 20k km. Sugerowana przez ASO wymiana filtra i oleju w dyfrze nic nie pomagała.

Wiem na 100% że ta sama skrzynia (i na zbliżonym oprogramowaniu) pracuje w XC90. I tryb awaryjny wchodzi przy jeździe miejskiej (co dziwne) a nie przy butowaniu. Insignie mają ten sam problem. Rośnie temp podczas normalnej jeździe w mieście. Pod poznaniem jest firma (nie pamiętam nazwy), która ma kilkadziesiąt fabrycznie nowych skrzyń ze zmienionym softem. Wiem, że również ASO korzystają z ich zapasów.

Natomiast nie wydaje mi się, aby to była ta skrzynia, która jest w T6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może nowsze modele wyposażyli w chłodnice oleju. W każdym razie koniec OT.

A co do tematu to mogę dodać, że samochody klasy średniej są teraz za drogie. Faktura za B5 1.8T w 2000r w AutoViva, którą ujeżdżałem, wynosiła 72k zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inflacja 2012 vs. 2000 wyniosła 40% wg. GUS, a z 2013 jakieś 41-42% ;] Czyli z 72 kPLN robi się dzisiejsze 102 kPLN - a za 106 kPLN masz teraz Passsata Variant Comfortline 1,4 160 KM.

Edytowane przez Szatek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10KM więcej, moc się zgadza, przyspieszenie też pewnie podobne, a że mniejszy silnik???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwone kombi w tej prezentacji z tyłka strasznie przypomina mi Renault Laguna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łudzę się, że będzie dobrze... Jeszcze w erce daje radę :hmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy widział ktoś jakąś fotkę wnętrza paska b8?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi