Skocz do zawartości
triku88

1.9TDI 130 AVF Logi, brak mocy i brak pomysłów co dalej.

Rekomendowane odpowiedzi

5.0 mialem chyba w trakcie jazdy, tak Tomek wspominal, ale mowisz ze duza roznica by byla? w moim przypadku nawet bardzo duza? bo auto zdaje mi sie ze ma 80 km i z 200nm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oooo :P w trakcie? to sie nie moze zmieniac... musi byc cały czas tak samo co najwyzej odchył 0,6. Jezeli masz odchył na wyzszych obrotach tzn ze masz nie naciagniety pasek. Kiedy robiłes rozrzad? moze napinacz sie rozleciał. Miałem identyko to samo w tamtym tygodniu tylko ja mam AJM. Musisz zatem najpierw podciągnąć pasek rozrzadu tak zeby mozna go było obrócic prawie o 90 stopni. Potem dopiero ustawiasz synchronizacje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Synchronizacja wałka rozrządu ma wpływ na dynamikę, oraz spalanie w aucie, ale trudno oczekiwać, że odzyskasz pełną moc Maćku po ustawieniu kąta. Katalizator w autku jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

katalizator jest, ale kolega ormowiec mowil ze nie jest zapchany, bo by na logach wyszlo, rozrzad wymieniany okolo 40 tys temu, a spalnie mam dobre, od 5,3 w trasie, do 8-9 w miescie, srednio 6,2-6,7 wychodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
katalizator jest, ale kolega ormowiec mowil ze nie jest zapchany, bo by na logach wyszlo,

...a jak po analizie logów można wywnioskować że katalizator jest niedrożny??? Które log`i na to ewentualnie wskazują?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. brak doładowania z dołu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Np. brak doładowania z dołu.

No tak jest u mnie. Czyli dla zdrowia silnika należałoby pozbyć się kata..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jesteś pewny że to katalizator, to czemu nie. Tylko pamiętaj że niekoniecznie brak doładowania z dołu to zapchany katalizator, mogą być też inne przyczyny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi czyszczenie egr kieds pomoglo i lepiej z dolu sie zbieral, polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a wiec

najpierw podłączcie sobie laptopa i włączcie VAGA, ustawcie sobie grupe 004 i patrzcie przy zapalonym silniku na ostatnia kolumne tam masz teraz koło 3 stopni.

nastepnie otwierasz maske, zdejmujesz osłone silnika, a nastepnie tą osłone co jest na rozrządzie. Tam bedziecie mieli taki 3 sruby na 13 klucz i jedna duza na srodku na 18. Popuszczasz te trzy małe, potem zakładasz ten klucz 18 i krecisz, w prawo na minus w lewo na plus, w twoim przypadku w prawo, czyli zgodnie z ruchem zegara. To przestawienie musi byc minimalne. potem skrecasz to co popusciłes trzynastka, palisz auto i patrzysz na vaga ile wskazuje. zabawa trwa az bedziesz najblizej zera wahaniami od -0,6 do 0,6 nie ma co sie przejmowac to tak po krótce ci powiedziałem o co kaman

Piszesz tu ze przestawienie musi byc minimlne, minimalne czyli np pol obrotu sruby, 1/4 czy ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piszesz tu ze przestawienie musi byc minimlne, minimalne czyli np pol obrotu sruby, 1/4 czy ile?

Chodzi o przesunięcie rzędu ~1mm (na tych trzech owalnych otworach), zresztą wyczujesz sam, jak przedobrzysz to nie odpalisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to po poluznieniu tych trzech srub przesunie sie te kolo po tych jakby prowadnicach, w ktorych sa te 3 sruby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to po poluznieniu tych trzech srub przesunie sie te kolo po tych jakby prowadnicach, w ktorych sa te 3 sruby?

no tak jakby :)

Mam wrażenie że nie zaglądałeś tam jeszcze, naprawde nic skomplikowanego tam nie ma, spokojnie sobie poradzisz

Ps.

Koło będzie ciężko przestawić, jest opięte paskiem rozrządu i go nie ruszysz ;), łatwiej przestawić wałek rozrządu względem tego koła, ale to na jedno wychodzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zagladalem, bo nie mam kluczy, na weekend bede w domu i tam mam wszystkie narzedzia do auta, a patrzalem na zdjecia jak to wygada po prostu:)

Lubie przed zrobieniem czegos nowego w aucie, upewnic sie we wszystkim;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie sprawdź poprawność naciągu paska (wskazówki na napinaczu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis wyregulowalem rozdzad, wg znacznika jaki mialem namalowany bialymi kreskami, byla rozbieznosc okolo 3mm, to wyrownalem wg tego na "0" ale spalanie na jalowym wzroslo z 0.6-7l/h na 0.9-1.2l/h a w jezdzie tez o okolo 0.8l/100km, co do mocy to lepiej z dolu sie zbiera, ale od okolo 2700 obr w zwyz dalej muli, od 150km/h tragedia jak wczzesniej. niestety do vag'a nie mialem dostepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do regulacji synchronizacji.ja u siebie malem ustawione na zero -spalanie na postoju bylo 0.9,w grupie 13 na vagu trzecia pompka miala wartosc ok.1.5(troche przy duzo.Tak wiec wziolem sie do regulacji.-ustawilem kat na 3.5-efekt:spalanie na postoju spadlo do 0.6,wszytkie pompki w grupie 13 ok.-+0.4.czylli ustawienie na 0 nie zawsze jest najepsze.spalanie w trasie za*****ste.nie bede pisal ile ,bo i tak nie uwiezycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopaki POMOCY!! podregulowalem rozrzad do znacznika jakies 2mm i auto przestalo odpalac, wrocilem na poprzednie ustawienie i znowu nic!! co zrobic? za pol godziny mam wazny wyjazd, prosze o szyba rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odpiąłeś czujnika położenia wałka rozrządu? chyba jest przy kole zębatym, wtyczka 3 pin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

auto bylo na regulacji, moc w koncu wrocila, na 3 i 4 biegu czuc jak mocno wciska w fotel i w koncu powyzej 3 tys auto nie traci mocy tylko ochoczo wkreca sie na obroty!! i na twarzy robi sie banan:) dzieki chlopaki za pomoc z diagnoza problemu ! :)

Teraz mam jeszcze jedno pytanie, bo po korekcie spalanie na jalowym mam 1.8l/h na rozgrzanym juz silniku, (bylo dawniej 0.6-0.8) i spalanie wzroslo do 7.5-8 litrow z 5.5-6.5 dawnych, pytanie czemu? auto nie kopci, nie czuc niedopalonej ropy jak jest sie na postoju (przed regulacja smierdzialo, a zaraz po odpaleniu zimnego dymil na bialo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi