r_afaello Zgłoś #1 Napisano 16 Września 2011 Witam. Planuję zmienić swojego paska B5 1.9TDI (AFN) na A6 też 1.9 TDI. Jako że obecne auto jest z1999r to chciałem chociaż o rok młodsze następne. I tu się zaczęły schody. Szukałem 110Km bo ten silnik po chipie już jeździ (mój właśnie jest chipnięty), jest trwały i teoretycznie cichszy niż 1.9 130Km na PD (mówię teoretycznie bo nie miałem okazji sprawdzić) i co najważniejsze pojedzie na wszystkim. Taki silnik i ten rocznik spowodowały to, że zarówno w kraju jak i za granicą (wstępnie zleciłem w miejscowym komisie poszukanie takiego celem sprowadzenia) jest bardzo mało ofert - to ostatni wypust z takim motorem. Chciałem mieć sedana, manual, tapicerkę inną niż ta w kratę oraz jako wisienka na torcie FIS. I tak po przefiltrowaniu ogłoszeń zostało prawie "0". Więc pomyślałem, że może dołożę trochę grosza (dobiję do 30tyś) i poszukam 130 (116 nie wchodzi w grę). i ze skrzynią 5 (podobno trwalsza niż 6 a na ostanim biegu wsumie niema różnicy w obrotach) No ale tu zaczyna się wyrywanie włosów z głowy jak będzie z trwałością silnika. W końcu to już PD. Wiem, wiem napiszecie tankuj tylko na sprawdzonej stacji i będzie Ok. Ale mam układ z szefem że raz w miesiącu mogę zalać 60l ON na firmę (z racji dojazdów) co pokrywa jakieś 60-70% mojego zapotrzebowania. Niestety jest to na konkretnej stacji a nie dowolnie wybranej i nie jest to duża znana sieć tylko "Tracom". Z tego bonusa nie mam zamiaru rezygnować a opcji zmiany na inną stację niema. Mógłbym w sumie co miesiąc dolewać jakiegoś cleanera czy coś do pompek i pozostałe 30-40% paliwa lać tylko z Schela ale wciąż nie wiem jaki to będzie miało wpływ na pompki. A legend o padniętych wtryskach już po 1 tankowaniu się nasłuchałem. Może ktoś zna tą sieć paliw lub sam tankuje PD na mniej znanych stacjach i ma jakieś zdanie w temacie? Czy może lepiej uzbroić się w cierpliwość i szukać 110 na pompie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BartekP Zgłoś #2 Napisano 16 Września 2011 5 (podobno trwalsza niż 6 większe sprzęgło i lepsza chyba jednak 6 - poczytaj trochę wątków jest o tym lub sam tankuje PD na mniej znanych stacjach i ma jakieś zdanie w temacie? ja tankowałem na małej stacji i zawsze było ok ale za radą forumowiczów lałem STP co jakieś 5 tys km i sprawdzałem i pompki dają paliwa na VAGu. kabel za 40 pln pomoże ci to kontrolować i będziesz wiedział czy się zalepią pompki czy nie. Myślałem że chcesz opałowy lać do PDka ale jak się martwisz o jakość to VAG i STP przyjdą ci z pomocą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_afaello Zgłoś #3 Napisano 16 Września 2011 Dzięki BartekP to już jakieś pocieszenie. Proszę jeszcze innych o komentarz (wiadomo im więcej osób się wypowie tym lepiej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bolo02 Zgłoś #4 Napisano 16 Września 2011 witam, mam 130 juz druga, pierwsza jezdziłem nie całe dwa lata lałem 0N z baniek i było ok pompki sprawdzane i nic sie im nie działo, teraz mam drugiego i dalej leje z baniek i jest tez ok ,pilnować filtrów ,lac SPT i bedzie hulać, a stacja stacji nie równa , bo i na orlenie czy Bp tez mogą mieć syf , lej ON z stacji szefa, pilnuj filtrów i będziesz smigał, i przy kupnie auta sprawdz pompki na kompie ,jak będzie dobrze to bedziesz jezdził,i bież 6 biegową skrzynie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_afaello Zgłoś #5 Napisano 16 Września 2011 No ta 6 to sam nie wiem. To napisano mi na innym forum odnośnie przełożeń "Jeździłem z 5 i 6 skrzynią, ostatnie przełożenie jest bardzo podobne jak nie identyczne. Przy 140km/h równo po 2700obr/min" Więc gdzie tu plusy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BartekP Zgłoś #6 Napisano 16 Września 2011 Więc gdzie tu plusy? dasz program to masz większą skrzynię i większe sprzęgło - czytaj mocniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golab21 Zgłoś #7 Napisano 17 Września 2011 No ta 6 to sam nie wiem.To napisano mi na innym forum odnośnie przełożeń "Jeździłem z 5 i 6 skrzynią, ostatnie przełożenie jest bardzo podobne jak nie identyczne. Przy 140km/h równo po 2700obr/min" Więc gdzie tu plusy? mam szóstkę u siebie (przełożyłem z tiptronica), ale jakbym to robił jeszcze raz z wiedzą którą posiadam, chyba bym wstawił piątkę. obroty na ostatnich biegach nie są identyczne, ale różnią się naprawdę niewiele, a jazda w mieście z pięciobiegową skrzynią jest o niebo lepsza. dolne przełożenia są o wiele dłuższe i nie trzeba tyle lewarkiem machać. dasz program to masz większą skrzynię i większe sprzęgło - czytaj mocniejsze sprzęgło od awx wytrzymuje normalnie rozsądny program, a jeśli ktoś chce ekstremalnie to sobie spieka może wstawić. jedyny plus jak dla mnie to to, że auto z szóstką szybciej sprzedasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_afaello Zgłoś #8 Napisano 19 Września 2011 NA rynku znacznie więcej widzę ze skrzynią VI. Właśnie z powodu tego powodu że ostatnie przełożenie jest podobne to średnio mi się to widzi. W serii wg teorii AVF ma większy niuton ale i tak pewnei bym auto chipował wiec ostateczny wynik byłby pewnie taki sam.Różnicę robi tylko ta większe sprzęgło / mocniejsze. Sam już nie wiem. Ale bardziej od wyboru skrzyni chyba dręczy mnie temat paliwa do PD. BartekP już się wypowiedział, że lać i obserwować na Vagu - no ok ale vag da mi informację , że coś sie zaczyna dziać ale czy STP jest w stanie to poprawić? Sama informacja to już coś ale stacji nei zmienię wiec będę musiał sie ratować Np ty STP (bo auta sprzedawać bym z tego powodu niechciał). bolo02 Paliwo z baniek może pochodzić z z markowych stacji więc nie znaczy że jest słabsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strimerr Zgłoś #9 Napisano 20 Września 2011 Nie bierz skrzyni 6tki - padają łożyska i 1500-2000 zł wymiana. Co wy macie z tym paliwem? Myślisz że BP albo Shell sami robią paliwo? Czy tankujesz u Pana Romana czy na shellu to paliwo jest z orlenu albo lotosu. Jeśli właściciel nie dodaje nic od siebie to się niczym nie różni od Shellowskiego. A znam Shella gdzie biorą nawet gorsze paliwo bo sprowadzają z Rosji. Większość Shelli to stacje ajenckie i dostawce paliwa sami sobie załatwiają. Także tankuj na sprawdzonej stacji i nie martw się o auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_afaello Zgłoś #10 Napisano 20 Września 2011 O to tu już kolejny argument przeciw skrzyni VI - przyznam że coś kiedyś czytałem o łożyskach w niej ale zapomniałem już. Tylko tak jak mówiłem ciężko znaleźć z 5, tak w ogóle to nie mogę wcale znaleźć auta z tym wyposażeniem i cenie już pomijając skrzynię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p@wel Zgłoś #11 Napisano 20 Września 2011 Na temat skrzyni poczytaj tu: http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=33622 Ja polecam skrzynię 6. Pierwsze 5 biegów po mieście idealnie mi pasuje a 6 to miodzio w trasie. Czy padnie ci skrzynia, turbo, pompowtryski, wytarty wałek rozrządu, popychacze hydrauliczne itd ( najczęstsze usterki PD ) to już zależy od poprzedniego właściciela i kondycji auta a nie od jego konfiguracji Taka moja opinia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strimerr Zgłoś #12 Napisano 20 Września 2011 Generalnie to użytkownik ma mały wpływ na zużycie łożysk skrzyni. Chyba, że regularnie przeciąża układ napędowy. Ja szukając auta automatycznie odrzucałem skrzynie 6tke, lepiej mieć jedno potencjalne źródło problemów mniej. A ewentualnej awarii skrzynie (która prędzej czy później najczęściej występuje) nie idzie usunąć tanim kosztem. Poza tym nawet w 5tce biegi krótkie więc 6tka jeszcze gorzej. Z kolei 6tka może by się przydała na niemieckich autostradach (ale 95% przebiegu robie po Polsce z prędkością <120 :-)). reasumując : gdyby 6tka nie padała to wybór tylko kwestia gustu. Ale dla mnie awaryjność 6tke wyeliminowała. No ale to temat o PD a nie skrzyniach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p@wel Zgłoś #13 Napisano 20 Września 2011 wcześniej czy później padnie:? zeco Każdy swoje chwali ale bez przesady koledzy ... W firmie jeździmy dwoma AVF-ami jeden ma 270 tyś drugi 400 tyś i w żadnym nie było jeszcze problemy ze skrzynią 6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidr Zgłoś #14 Napisano 20 Września 2011 Moim zdaniem 6 bieg to idealna sprawa. Na tracie zapodajesz 6-stke i lecisz.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_afaello Zgłoś #15 Napisano 20 Września 2011 No ale wychodzi na to (no chyba że źle doczytałem)że w skrzyni pięciobiegowej zapodajesz 5-tke i też lecisz mając prawie takie same obroty jak w przypadku VI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidr Zgłoś #16 Napisano 20 Września 2011 (edytowane) 5ątką nie jeździłem w Passacie wiec nie wiem ale w moim aucie z 6 biegową skrzynią przy 3000 obrotów mam jakieś 160km/h o ile dobrze pamiętam. 6 bieg wrzucam powyżej 105-110km/h Ja bardzo bardzo mało śmigam po mieście. Do roboty mam jakieś 20km z czego połowa autostradą. Jasne ze czasami do miasta wjadę (mieszkam pod Poznaniem) ale nie zwróciłem albo raczej nie przeszkadzało mi to że biegi są "krótsze". A porównanie mam dosyć duże ponieważ, jeździłem przez 3 lata golfem 110KM TDI z pięciobiegową skrzynią. I ostatecznie jeszcze raz bym wybrał 6-óstkę... Edytowane 20 Września 2011 przez dawidr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_afaello Zgłoś #17 Napisano 20 Września 2011 No dobra to temat skrzyni już zostawmy. Jakby się trafiła ładna sztuka to bym na skrzynię nie patrzył. Ale wciąż jestem głodny wiedzy / potwierdzonych faktów, że Pompowtryski potrafią sporo znieść i wcale nie powinienem się tak bardzo ich obawiać (bo taka przeważa opinia) Czy jeśli padają to robią to tak nagle bez uprzedzenia czy moze tak jak kolega wcześniej napisał, powinny być jakieś oznaki w VAG-u i obserwowanie go raz na jakiś czas uprzedzi mnie o zbliżającej się agonii abym mógł przedsięwziąć środki zaradcze (np. czyszczenie itp.)? A tak w razie "W" to droga jest to zabawa? Czyszczenie (chyba ultradźwiękowe), regeneracja, zakup nowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomnik Zgłoś #18 Napisano 20 Września 2011 Panowie!Koledzy! Dajcie już spokój temu gearbox-wi.To już bodajże, dzięsiata wypowiedź, na temat skrzyni biegów w temacie o Awaryjności Pompowtrysków ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach