Skocz do zawartości
Gutierrez

System bezkluczykowy w B7

Rekomendowane odpowiedzi

Jest dostępny w dość atrakcyjnym pakiecie 990 i w sumie wiadomo, że każdy wybiera go teraz na 100%, bo oprócz tego czujniki parkowania plus potem tańsze niektóre opcje. Ale...

http://www.autokrata.pl/artykul/system-hands-free-jest-niebezpieczny-10311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak w ogóle, to o co ci chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boi się ze mu auto ukradną ;)

Kolego nie bój się. Sztab ludzi nad tym myslał zeby to dobrze działało, i nie wierze ze tak łatwo się da to "rozwalić"

Renault to stosuje od lat i nikt nie narzeka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Renault to stosuje od lat i nikt nie narzeka

racja,ale kto by chciał kraść to to :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michal.Enter to jest prostsze niz Ci sie wydaje. Uwierz mi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat:

Napisał Michal.Enter

Renault to stosuje od lat i nikt nie narzeka

racja,ale kto by chciał kraść to to

tu kolego masz rację:)hehe

ja bym sie tym nie przejmował i kupił z tą opcją. jaesli mają ukraść to i tak ukradną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja bym sie tym nie przejmował i kupił z tą opcją. jaesli mają ukraść to i tak ukradną.

W 100% zgadzam się z kolegą Angelus528- jak jest zamówienie na samochód to kuniec i można go nie wiem jak zabezpieczyć i tak go zabiorą. Tylko dobre auto-casco.

Jeśli chodzi o system bezkluczykowy to mnie się idea bardzo podoba i chyba jest warta tych pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy zdjęcie z ulicy jest rzeczą banalną, jesli się jest fachowcem. Takie b6 z normalnym kluczykiem to tez są sekundy. Tez podobno odpalają za pomocą kompa. Takze nie ma co wymyslać. Nietypowe zabezpieczenia mogą coś zdziałac a takie salonowe to ... (kazdy moze sobie dopisać) to służą tylko do zniżek przy AC ;)

Zwykły smiertelnik na pewno tego nie rozgryzie i ze zwykłym vagiem nie pokona systemu keyless. Fachowiec, bezproblemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jaesli mają ukraść to i tak ukradną.
. Dokładnie tak. Jak ktoś ma ukraść, to go nic nie powstrzyma.
Kolego nie bój się. Sztab ludzi nad tym myslał zeby to dobrze działało, i nie wierze ze tak łatwo się da to "rozwalić"
I tu też sie zgadzam w 100%. Nad tym nie pracował byle kto. To są rozwiązania dopracowywane długimi okresami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ci bedą mieli ukraść to i tak ci ukradną, na to rady nie ma.

dodam, zę taki system ma moja żona w swojej Micrze 160 SR, na poczatku była wymieniana dwa razy stacyjka (ale to wada fabryczna) a system działa zarąbiście i kobita nie chcę żadnego innego samochodu odpalanego na tradycyjny kluczyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy bezkluczykowy system ma jakieś ograniczenia odnośnie warunków, przy których ma prawo nie działać? Mając kluczyk w kieszeni, łapiemy za klamkę i samochód się otwiera. Dotykając zewnętrzną stronę klamki, samochód się zamyka. Siedząc w środku, wciskamy START i samochód odpala.

Czy przy temperaturach ujemnych (nawet dzisiejsze -3*C) to powód, dla którego otwieranie/zamykanie bez użycia pilota w kluczyku może szwankować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn że już ci się ten system zepsuł? Jaki wpływ ma mróz to nie wiem, ale w mojej lokalnej gazecie-pierduśnicy ;) był ostatnio artykuł, że jest pewne miejsce w mieście w którym fiksują systemy bezkluczykowe w autach różnych marek i auta nie da się tam uruchomić... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co trzeba je przepychać gdzie zasięgu brak? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie, odpala bez problemu bez użycia kluczyka, na przycisk koło gałki zmiany biegów. Chodzi tylko o otwieranie/zamykanie stojąc przy samochodzie. Na dodatek problem występuje sporadycznie, tzn. na ogół to działa, że podchodzę do zamkniętego samochodu, łapię za klamkę i się otwiera. No i w drugą stronę, dotykam zewnętrznej strony klamki i samochód się zamyka. Ale np. dzisiaj rano łapię za klamkę i zero reakcji. Temperatura była dodatnia, świeciło słońce...

Natomiast jak odbierałem samochód z salonu, to sprzedawca pokazywał, że stojąc z tyłu samochodu, gdzieś trzeba pomachać nogą i otwiera się klapa bagażnika. Pewnie jest to bezpośrednio powiązane z problemem opisanym powyżej, ale macham i macham i nic się nie dzieje. Nagle się udaje, zapala się na moment górne światło stop na klapie i podnosi się samoczynnie do góry.

Zastanawiam się, czy to wina tego systemu, czy może kluczyka. Jutro wieczorem wracam do Szczecina, to wezmę drugiego pilota i zobaczę, czy problem w dalszym ciągu występuje. Może macie jakieś inne pomysły? Na wszelki wypadek zarezerwowałem wizytę w szczecińskim ASO na poniedziałek, może będą wiedzieli, w czym rzecz i szybko to naprawią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale np. dzisiaj rano łapię za klamkę i zero reakcji. Temperatura była dodatnia, świeciło słońce...

W ciągu ostatniego tygodnia miałem tak 2 razy, ale być może to kwestia usyfienia auta po trasie. Po przetarciu klamek na drugi dzień zaczęło działać normalnie.

W wolnej chwili podepnę VCDS i poszukam czy jakieś błędy się nie zapisały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbowałem dzisiaj z drugim kluczykiem i niestety to samo - musiałem z pilota otworzyć, bo złapałem za klamkę i nic się nie stało. Podjadę dzisiaj do ASO i niech zobaczą, o co chodzi.

---

Natomiast co do klapy tylnej bagażnika, pomachałem wczoraj przez jakiś czas nogą i znalazłem w końcu, jak to powinno się prawidłowo robić, aby za każdym razem klapa reagowała i się podnosiła. Faktycznie trzeba na króciutko stopę włożyć pod zderzak w centralnym miejscu (na wysokości zamka) i zabrać - spróbowałem 10 razy i za każdym razem się udawało. Także jak widać banalne to było. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W ciągu ostatniego tygodnia miałem tak 2 razy, ale być może to kwestia usyfienia auta po trasie. Po przetarciu klamek na drugi dzień zaczęło działać normalnie.

W wolnej chwili podepnę VCDS i poszukam czy jakieś błędy się nie zapisały.

Spróbowałem dzisiaj z drugim kluczykiem i niestety to samo - musiałem z pilota otworzyć, bo złapałem za klamkę i nic się nie stało. Podjadę dzisiaj do ASO i niech zobaczą, o co chodzi.

Sparwdziłem - błędów brak. Obstawiam zasyfione klamki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Faktycznie trzeba na króciutko stopę włożyć pod zderzak w centralnym miejscu (na wysokości zamka) i zabrać - spróbowałem 10 razy i za każdym razem się udawało.

Dobra uwaga. Sam myslalem przez chwile, ze u mnie sie to zepsulo tuz po odbiorze z salonu :) A tu chodzi o odpowiednia technike machania noga :-)

Sam system fajny, bo jak auto usbrudzone, to mozna sie nie paprac recznym otwieraniem. Nie mowiac juz, jak i tak nie mamy wolnych rak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sparwdziłem - błędów brak. Obstawiam zasyfione klamki.

U mnie też błędów brak - ASO podłączyła się komputerem i sprawdziła. Brudne klamki też nie, auto zostało umyte i problem wciąż występował. Zdiagnozowano awarię anteny do keyless i jakichś wtyczek. W tym tygodniu wymiana oczywiście w ramach gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zauwazylem wczoraj, ze mi nie dzial ten system Easy Open z kopniakiem :) Sprawdze jeszcze, czy gdzie w kompie nie wylaczylem tej opcji. Czy generalnie to jest tak awaryjne w sporej liczbie samochodow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi