Skocz do zawartości
mendoza27

stukot w lewym tylnym kole

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem w moim pasku B4 1.9 tdi 90 KM tył tarcze. Otóż po osiągnięciu prędkości od ok. 60 km/h do 120 km/h słychać było lekki stukot . Zdjąłem koło i okazało się że nakrętka od łożyska "poszła' ok. 3/4 obrotu. Po dokręceniu nie słychać już stukotania tylko w podanych wcześniej prędkościach "miarowe szumienie". Czy jest to "początek końca łożyska"? Czy może coś innego. Z góry dzięki za podpowiedzi bo nie wiem od czego zacząć. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O te 3/4 obrotu poszla do oporu??Luz lozysk tylnych ustawia sie tak,aby podkladka miedzy lozyskiem a nakretka dala sie przesuwac w kierunku promieniowym z lekkim oporem.Jesli dokreciles do oporu do spalisz lozysko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O te 3/4 obrotu poszla do oporu??Luz lozysk tylnych ustawia sie tak,aby podkladka miedzy lozyskiem a nakretka dala sie przesuwac w kierunku promieniowym z lekkim oporem.Jesli dokreciles do oporu do spalisz lozysko

mówisz o bębnach czy tarczach??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po dokręceniu nie słychać już stukotania tylko w podanych wcześniej prędkościach "miarowe szumienie"

Pytanie jak mocno dokręciłeś, to łożysko powinno mieć delikatny luz inaczej szybko je zatrzesz. Smar był w łożysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pisze: tył tarcze.

nigdy nie działałem z tarczami z tyłu, więc chcę się co nieco dowiedzieć na ten temat ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stawiam na łożysko.w safrane tak miałem że zaczynało się zużywać od szumu a potem coraz głośniej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tarcze czy bębny to rozwiązanie jest to samo (2 łożyska stożkowe)

za mocno dokręciłeś, tam musi być mały luz. Pukać mogły klocki o tarcze, bo łożysko raczej nie ma takiej możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy tarcze czy bębny to rozwiązanie jest to samo (2 łożyska stożkowe)

właśnie się tego chciałem dowiedzieć jak to jest rozwiązane z tarczami. (z ciekawości)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może być wina amortyzatora u mnie tez pukało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi