mendoza27 Zgłoś #1 Napisano 26 Października 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem w moim pasku B4 1.9 tdi 90 KM tył tarcze. Otóż po osiągnięciu prędkości od ok. 60 km/h do 120 km/h słychać było lekki stukot . Zdjąłem koło i okazało się że nakrętka od łożyska "poszła' ok. 3/4 obrotu. Po dokręceniu nie słychać już stukotania tylko w podanych wcześniej prędkościach "miarowe szumienie". Czy jest to "początek końca łożyska"? Czy może coś innego. Z góry dzięki za podpowiedzi bo nie wiem od czego zacząć. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zuczek727 Zgłoś #2 Napisano 26 Października 2010 O te 3/4 obrotu poszla do oporu??Luz lozysk tylnych ustawia sie tak,aby podkladka miedzy lozyskiem a nakretka dala sie przesuwac w kierunku promieniowym z lekkim oporem.Jesli dokreciles do oporu do spalisz lozysko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlik Zgłoś #3 Napisano 26 Października 2010 O te 3/4 obrotu poszla do oporu??Luz lozysk tylnych ustawia sie tak,aby podkladka miedzy lozyskiem a nakretka dala sie przesuwac w kierunku promieniowym z lekkim oporem.Jesli dokreciles do oporu do spalisz lozysko mówisz o bębnach czy tarczach?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lebow Zgłoś #4 Napisano 26 Października 2010 Po dokręceniu nie słychać już stukotania tylko w podanych wcześniej prędkościach "miarowe szumienie" Pytanie jak mocno dokręciłeś, to łożysko powinno mieć delikatny luz inaczej szybko je zatrzesz. Smar był w łożysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
The_Saint Zgłoś #5 Napisano 26 Października 2010 mówisz o bębnach czy tarczach?? Pisze: tył tarcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlik Zgłoś #6 Napisano 26 Października 2010 Pisze: tył tarcze. nigdy nie działałem z tarczami z tyłu, więc chcę się co nieco dowiedzieć na ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ckwilk Zgłoś #7 Napisano 27 Października 2010 stawiam na łożysko.w safrane tak miałem że zaczynało się zużywać od szumu a potem coraz głośniej:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ormowiec Zgłoś #8 Napisano 28 Października 2010 Czy tarcze czy bębny to rozwiązanie jest to samo (2 łożyska stożkowe) za mocno dokręciłeś, tam musi być mały luz. Pukać mogły klocki o tarcze, bo łożysko raczej nie ma takiej możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlik Zgłoś #9 Napisano 28 Października 2010 Czy tarcze czy bębny to rozwiązanie jest to samo (2 łożyska stożkowe) właśnie się tego chciałem dowiedzieć jak to jest rozwiązane z tarczami. (z ciekawości) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piecko87 Zgłoś #10 Napisano 6 Listopada 2010 to może być wina amortyzatora u mnie tez pukało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach