Skocz do zawartości
colednik

mierzenie prądu akumulatora na spoczynku

Rekomendowane odpowiedzi

Stern, właśnie zrozumiałem, że źle łączyłem ten przekaźnik.

Nie jestes pierwszy :) Ważnie, że już wiesz i w razie jak któryś znajomy tez nie będzie wiedział to mu to rozjaśnisz.

Na marginesie ta regulacja prawna była głośno komentowana w środowiskach alarmowców. Wiadomo jak bardzo negatywnie wpływa to na zabezpieczenie pojazdu.... Więcej nie piszę, chyba, że na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie jestes pierwszy Ważnie, że już wiesz i w razie jak któryś znajomy tez nie będzie wiedział to mu to rozjaśnisz.

Na marginesie ta regulacja prawna była głośno komentowana w środowiskach alarmowców. Wiadomo jak bardzo negatywnie wpływa to na zabezpieczenie pojazdu.... Więcej nie piszę, chyba, że na PW.

Innymi słowy lepsze centralki bez atestu ;)

Nie wiem jak się ma sprawa z zalewem chińszczyzny na allegro, tego rynku nie znam, nie kupuje, nie montuje, więc się nie wypowiadam. Być może tam mają inne normy i atesty

Montowałem koledze alarm w starym aucie. Kupił sobie jakiś alarm z allegro właśnie i on podawał masę w czasie rozbrojenia a w czasie uzbrojenia odcinał. Mi się to bardziej podobało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Montowałem koledze alarm w starym aucie. Kupił sobie jakiś alarm z allegro właśnie i on podawał masę w czasie rozbrojenia a w czasie uzbrojenia odcinał. Mi się to bardziej podobało.

Nie znam alarmu w rozsądnej cenie, który na dziś oferuje takie rozwiązanie. Możesz dac jakiś przykład? Rzuciłbym na to okiem

Innymi słowy lepsze centralki bez atestu

I tak, i nie. Atest mi do niczego nie jest potrzebny. Zresztą atesty w naszym kraju zdobywa sie w bardzo dziwnych okolicznościach, że często firmy, które zdobyły juz rynek i mają zaufanie klienta nie płacą za to bo i tak mają dobrą sprzedaż.

Takie rozwiązanie (masa po uzbrojeniu) ma też swoje plusy w postaci właśnie niższych poborów prądu i większej bezawaryjności. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że rozwiązanie w pewnym sensie jest ułomne i zabezpieczyć się przed tym. Dlatego też powtarzam do znudzenia o dobrym zabezpieczeniu miejsca montażu, o dorabianiu fukuśnych śrub, o zmyłkach, lewych wiązkach, o taśmach seryjnych itp.

"Balcerowicz musi odejść"- mawiał jeden z naszych błyskotliwych polityków :) a ja powtarzam, że do montażu trzeba się po prostu przyłożyć.

Nikt Ci również nie zabroni przerobić lekko sterowanie blokadą. Dodatkowy przekaźniczek, inwerter.... kwestia wyobraźni.

Temat jednak jest o poborze prądu więc może kilka słów napiszę. Zauważyłem na różnych forach gorące dyskusje na temat normy poboru prądu przez auto. Z mojego doświadczenia wynika, że gadanie o takich normach jest stratą czasu. W różnych markach różnie to bywa, różnie tez sa rozwiazane zasilania poszczególnych modułów. Normą stało się tzw usypianie elektroniki na pokładzie, więc nawet nieumiejętnie zrobiony pomiar może być zgubny. Mówiąc konkertnie o liczbach to jestem bardzo liberalny i jeśli auto pobiera 200-300mA to ja uspokajam klienta i sugeruje kontrolę układu ładowania, ew zakup nowego AQ. Jeśli auto pobiera więcej niż 600mA to trzeba zacząć szukać. Najczęściej zaczynam od radia bo to statystycznie najczęstsza przyczyna. Następnie alarm. To też pięta achillesowa... alarm musi zasilić czujniki wstrząsu, ruchu, mikrofale no i radio. Radio musi miec odpowiednią czułość aby odebrać sygnał z pilota, musi być też zawsze w gotowości a totrochę prądu kosztuje. Oczywiście te bardziej prof firmy określają w specyfikacjach wartości poboru prądu i się ich trzymają, ale np naszych sąsiadów z dalekiego wschodu specyfikacje nie dotyczą i z tymi centralami jest najwięcej kłopotów. Wyprzedzę pytanie :)- nie, nie jestem uprzedzony do chin, mam tylko wyrobione zdanie o produktach na podstawie tego co widziałem.

Następnie masy do kabiny- to zmora i niekontakty na tym powodują rozładowanie akuu- bardzo trudne do lokalizacji. Potem kolejno- alternator, trafia się upływ w automacie rozrusznika. Często błachostki typu oświetlenie (np w bagażniku bo uwalony jest wyłączni) a potem cała masa mniej i bardziej dziwnych awarii w instalacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzupełniająco dodam, że zdarzyło mi się mierzyć pobór prądu w moim pasku i coś za dużo mi wychodziło. Dopiero po chwili zajarzyłem żeby zamknąć drzwi, bo świeciła się wewnętrzna lampka :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi