Skocz do zawartości
pawelekk

Szyba od strony kierowcy wariuje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem. Mam problem z szybą od strony kierowcy. Otóż ciężko chodzi (silniczek jakby wolniej ją opuszcza). Jak już zejdzie ponad połowę to jak chcę ponownie ją zamknąć to idzie tylko do określonego czasu i sama się obsuwa na dół. Żaby ją zamknąć muszę zamykać ją 2-sekundowymi seriami, po kawałeczku, lub po prostu pomóc sobie ręką i ją pchać do góry. Dodam jeszcze, że niedawno wymianiłem ślizgi, wszystko jest ok bo sprawdzałem. Nadto nic w środku nie zawadza, nie haczy. NIe wiem gdzie szukać przyczyny. Poradźcie coś. Trzy razy już boczek rozbierałem. Za każdym razem jest dobrze przez kilka dni a potem znowu problem opisany wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz przesmarować prowadnicę i linkę ale nie WD40 tylko wazeliną techniczną, czyli smarem który w niskiej temp. nie zmienia właściwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem tak. Nie pomogło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamknij do konca szybę, tak jak powinna być i odłącz klemy z AKU na 15 minut. Jak mi szyba dojeżdżala do góry do końca to od razu się opuszczała do około 1/3 wysokości i tez musiałem zamykac twoim sposoebem. Po odpięciu AKU - pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odłączenie aku nic nie dało. Przypomne - silniczek sprawia wrażenia jakby nie dawał rady podciągać szybę. Ciągnie ją do góry, zwalnia a za chwile szyba sama zjeżdża na dół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź jaki napięcie dochodzi do silnika w momencie podnoszenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zdjął boczek drzwi, odkręcił 2 śruby trzymające szybę i spróbował ręcznie, czy aby na pewno chodzi lekko w prowadnicach.

Mechanizmy elektrycznych podnośników są tak skonstruowane, że jak poczują opór , to automatycznie opuszczają szybę do dołu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze sprawdź uszczelki i prowadnice w samych drzwiach (w ramce okiennej u góry). Po prostu najprościej to przedmuchać je sprężonym powietrzem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie identyczna sytuacja, okazało się że linka w mechanizmie była już po szczępiona i się źle układała, do góry prawie wcale musiałem pomagać ręką na dół idealnie, nowy zamiennik toprana ok 100łz na razie ponad pół roku i śmiga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam problem gdyż passat byl po malej stluczce i zostały wymienione drzwi prawe i teraz pytanie gdy je podlacze do kostki to nie moge,zamknac drzwi, ustawic prawego lusterka,podnies-obnizyc szyby a jak juz dluzej przytrzymam przycisk od szyby to szyba zaczyna swirowac. Wie ktos moze co za to jest odpowiedzialne ? Moze jakis schemat ktos podesle, bardzo bym byl wdzieczny za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem. Mam problem z szybą od strony kierowcy. Otóż ciężko chodzi (silniczek jakby wolniej ją opuszcza). Jak już zejdzie ponad połowę to jak chcę ponownie ją zamknąć to idzie tylko do określonego czasu i sama się obsuwa na dół. Żaby ją zamknąć muszę zamykać ją 2-sekundowymi seriami, po kawałeczku, lub po prostu pomóc sobie ręką i ją pchać do góry. Dodam jeszcze, że niedawno wymianiłem ślizgi, wszystko jest ok bo sprawdzałem. Nadto nic w środku nie zawadza, nie haczy. NIe wiem gdzie szukać przyczyny. Poradźcie coś. Trzy razy już boczek rozbierałem. Za każdym razem jest dobrze przez kilka dni a potem znowu problem opisany wyżej.
hmm ja podobnie mialem w octavii jak Danek75 i u mnie pomoglo odpiecie wtyczki od panelu od sterowania szybami w drzwiach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem jeszcze dodać ze chcialem zamknac 2 tylne szyby i jest bardzo trudno otoz wogole jakby ten przelacznik nie dzialal dobrze, gdyz czasami podniesie troszke i za pare min znow podniesie, reka gdy chce podnies szybe nic nie pomaga ;/ i z opuszczeniem tez problem, dziala tylko poprawnie od strony kierowcy a reszta juz nie, prosze o pomoc ! ;|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprostu dzieki za odpowiedz ... patrzalem bezpieczniki i okazalo sie ze czesc byla zasniedziala, przeczyscilem cala puszke kontaktem U oraz zalozylem wszystkie nowe bezpieczniki i odziwo szyby z tylu zaczely dzialac, radio zapisywalo ustawienia lecz po 10min znowu to samo ;/ szyby nie dzialaja i radio resetuje sie jakies propozycje? modul komforutu nie byl zalany ale wiazka kabli byla wilgotna,suszylem passata 3 dni do momentu az bylo zupelnie sucho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat bo mam teraz podobny problem. Jak kupiłem paszczura, to była zerwana linka szyby kierowcy. I tylko jej dotyczy mój problem. Pozostałe są ok. Otóż jak sprawa wyglądała od początku

- była zerwana linka

- kupiłem nową i nowe ślizgi

- rozebrałem drzwi

- linka się jakoś dziwnie wkręciła w silniczek itd, ale wyjąłem poczyściłem i poskładałem wszystko do kupy.

- na samym początku szyba ledwo chodziła. W doł jechała 5 cm i przystanek. W górę 2mm, musiałem wyjąć kluczyk ze stacyjki, włożyć znowu 2mm i tak w kółko. Pomaganie ręką nic nie dawało...

- w końcu się zamknęła i tak to zostawiłem. Dodam tylko, że przy zamykaniu/otwieraniu szyba się jakby bujała przód-tył.

- któregoś dnia rozbierałem drzwi po coś innego, zacząłem kombinować (odkręciłem śruby trzymające szybę, zamknąłem do oporu, żeby się ułożyła) i skręciłem. Et' voila! działała jak nówka. Przez parę dni...

- aktualnie sprawa wygląda tak: szyba jest zamknięta, naciskam guzik 'w dół'. Szyba jedzie w dół. nieważne czy trzymam przycisk, czy na automacie. zatrzymuje się jakieś 5cm przed końcem i nie da się jej dalej opuścić. Nawet przekaźnik nie tyka. W górę jedzie elegancko, szybciutko i cichutko, ale dojeżdża do końca i odbija w dół do końca (czyli włącza się zabezpieczenie).

I teraz moja teoria: szyba (mechanizm) musi mieć jakiś czujnik krańcowego położenia, który się przesunął o te 5 cm w górę. Dlatego szyba nie otwiera się całkowicie, a przy zamykaniu dojeżdża do oporu w górę i wg niej powinna jeszcze dalej się zamknąć, ale napotyka opór, więc uaktywnia zabezpieczenie i jedzie w dół.

Co ciekawe ten objaw nie występuje podczas zamykania szyby kluczykiem w zamku... Nie zdejmowałem jeszcze klemy od aku. Myślicie, że to pomoże? Czy może jest rzeczywiście takie cudo jak czujnik krańcowych położeń?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma czujników położeń krańcowych, sterownik na podstawie zwiększonego natężenia prądu przepływajacego przez silnik, rozpoznaje krańcowe położenie szyby.

Jeżeli przy składaniu "wszystkiego do kupy" nie popełniłeś błędu, to zdejmij kleme z aku, opuść szybę przytrzymując przycisk, a następnie podnieś trzymając włącznik.Po tych czynnościach, szyba powinna pracować prawidłowo.

Jeżeli nadal będziesz miał z nią problem, znaczy to, że podczas pracy silniczka, występują za duże opory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie ma czujników położeń krańcowych, sterownik na podstawie zwiększonego natężenia prądu przepływajacego przez silnik, rozpoznaje krańcowe położenie szyby.

no dobra, to zdradź mi jak to jest, że szyba ma zabezpieczenie przeciwprzycięciowe (razie wykrycia przeszkody samoczynnie się opuszcza), ale po zamknięciu szyby (w sprawnym układzie) nie jedzie w dół sama tylko wie, że to już koniec drogi? :) Ale zrobię jak radzisz i zobaczymy, czy to pomoże :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi