Skocz do zawartości
m3iaz

[Instrukcja] włączenie autozamykania szyb podczas deszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem to czujnik 7N0 też nie będzie działał i podobno z działa czujnik 5K7955559B. Będę kupował w najbliższym czasie pod uchwyt asystenta taki to jak Ci się nie spieszy to poczekaj i potwierdzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.11.2020 o 22:48, CULTUS3 napisał:

Z tego co wiem to czujnik 7N0 też nie będzie działał i podobno z działa czujnik 5K7955559B. Będę kupował w najbliższym czasie pod uchwyt asystenta taki to jak Ci się nie spieszy to poczekaj i potwierdzę.

Zmieniłem w B6 BCM na R i czujnik RLS 5K0955559C i B i na obydwóch czujnikach nie działa zamykanie szyb podczas deszczu. Założony na chwilę czujnik kwadratowy 1K0955559AF i zamykanie szyb podczas deszczu już działa w B6. Wcześniej miałem BCM z końcówką J i na nim zamykanie szyb podczas deszczu nawet na czujniki 1k0 i tak nie działało.

Teraz szukam czujnika okrągłego na którym to jednak zadziała, jakieś pomysły  ??? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę jedynie potwierdzić w Passacie B6 na okrągłych czujnikach 5k7955559 B i C przy BCM z końcówką R soft 475 nie działa zamykanie szyb podczas deszczu. Na szczęście wytrwałość poplacila, 5k7 czujniki poszły w kosz. Montaż nowego chińskiego okrągłego czujnika plus modyfikacja samochodu i działa zamykanie szyb podczas deszczu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby Ci się dalej chciało testować to na 5Q0 też działa, ale trzeba jeszcze jeden sterownik wymienić, ale za to nie trzeba chińszczyzny stosować ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wolfe jeśli chodzi sterownik wycieraczek to już wymieniony na ten nowszy z LIN 2.0, bo stare czujniki 1k0 wraz z 5k7 działają na LIN 1.3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee to jak masz już sterownik wycieraczek na linie 2.0 to lepiej na 5Q0 wymienić, wszystko p&p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz też miałem wszystko P&P przy chińskim czujniku który też ma taką samą wtyczkę jak 5Q0 czy 5k7 czy 1k0. A sterownik jak zmieniłem na LIN 2.0 to nie miałem akurat czujnika 5q0 do testów lecz był 81D więc już raczej taki zostanie na aucie bo bardzo dobrze działa, w miarę szybko reaguje na krople deszczu więc lepiej nie musi działać ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Matiz4 na 5q0 czujnik wilgotności można zakodować, na chińskim też?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@let_me_b3 Na chińskim działa czujnik wilgotności. Zakodowalem go w klimatroniku że jest i błędów brak, a kiedyś był błąd jak zakodowalem, a miałem jeszcze czujnik 5k7.

Edytowane przez Matiz4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 5k7 nie mają czujnika wilgotności.

To pewnie dlatego był błąd w climatroniku.

Edytowane przez Wolfe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak 5k7 i 1T0 nie ma czujnika wilgoci. Wystarczy że jako podsystem jest jako RLS to nie ma czujnika wilgoci, a jak pokazuje się jako RLFS to już wtedy jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, dobrzy ludzie. Przeczytałem cały temat i mam jedno pytanie. Mam Passata B7 z 2012 roku. Fabrycznie miał BCM o oznaczeniu 421 H. Powiedziano mi, że 421 nie może mieć opcji „rain closing”, dlatego zdobyłem BCM o oznaczeniu 422 R. Ustawiłem opcję „rain closing” i działa. Ale teraz mam inny problem. Kiedy pada deszcz, samochód jest zamknięty, a kiedy włączam samochód i zaczynam jechać, wycieraczki nie działają w trybie automatycznym. Działają tylko w trybie ręcznym. Kiedy wyłączę samochód i włączę go ponownie, wszystko działa normalnie. Czy macie rozwiązanie tego problemu?

Dziękuję wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi