Skocz do zawartości
Kimo

Uszkodzony napiancz łańcucha rozrządu - objawy.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czy zakładając używany napinacz jeśli ślizgi są lekko wytarte ma to wpływ na mniejsze napinanie łańcucha ?

Bo w używanych raczej nie ma co liczyć że ślizgi będą jak nowe

Edytowane przez electric000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszcza że na pewno ma to znaczenie.

Można kupić zestaw nowych ślizgów za 120 zł, ale czy warto?

Każdy używany napinacz będzie miał przebieg około 20000 km (co go kwalifikuje do wymiany).

Nie ma co ukrywać że Passaty duuużoo latają, a nie jak w niemcach jeżdżą po paliwo na stację i do garażu, a po 15 latach mają 19000 kilometrów! Tylko głupi polaczek w to wierzy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli napinacz pochodzi z auta które ma np 300tys km to moze byl niedawno wymieniany.

Ale to juz loteria jak sie trafi

- - - - - aktualizacja - - - - -

Korass No i kupiłeś ten zamiennik ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój właśnie wczoraj przeszedł zabieg przekładki napinacza. Głównym powodem był wyciek z pod niego ale i też klekotanie. Auta jeszcze nie odebrałem więc nie nie wiem jak pracuje ten drugi (prawie nowy zamiennik) .Mam zamiar oryginał reanimować na zapas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Korass No i kupiłeś ten zamiennik ?

Ciągle szukam i biję się z myślami.

Z góry odrzucam wszelkie niby oryginały OEM VW z allegro z logo audi i zafrezowanym miejscem po logo. Przeglądając alibaba (chińskie allegro) przekonałem się że te nasze Oryginały z allegro to chłam! Na alibaba są dokładnie te same nawet w tych samych "firmowych" pudełkach po 70 dolarów.

Waham się między

- MAXGEAR (24 miesiące gwarancji z warszawy)

- QYAP (chińczyk, ale z nazwą firmy) zagłębiałem się w google i znalazłem adnotację:

Chain Tensioner QY-1201

1.OEM no.:058109088K

2.We have got TS16949.

Chain tensiner

We have passed the ISO/TS16949 ,and these tensioners' lifetime can be more than 40,000 kilometers or 2 years

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłbym dalej za używką niż nowym np. maxgearem itp. , zależy też czy sam wymieniasz czy mechanik , bo jak sam to robocizna odpada i można zaryzykować polecieć w używkę bo wymiana nie jest trudna , jeżeli mechanik no to już wiadomo koszta rosną i gdybym kilka razy używkę miał wkładać to wybrałbym nówkę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
We have passed the ISO/TS16949 ,and these tensioners' lifetime can be more than 40,000 kilometers or 2 years

Nie wiesz że w dzisiejszych czasach napiszą wszystko to co chciałbyś przeczytać? A certyfikaty ISO po części się kupuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zależy też czy sam wymieniasz czy mechanik , bo jak sam to robocizna odpada i można zaryzykować polecieć w używkę bo wymiana nie jest trudna

No wymiana jest prosta i każdy mógłby to zrobić gdyby tylko mieć ten cholerny klucz VAG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No wymiana jest prosta i każdy mógłby to zrobić gdyby tylko mieć ten cholerny klucz VAG

Klucz kosztuje 50zł więc to nie problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gdy zmieniacie razem z łańcuchem to zaczynają się schody... Chyba, że macie jakieś patenty na to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam wymieniałem według tego opisu,co do zużycia napinacza to dla mnie wyznacznikiem jest moment jak zacznie wywalać bład,bo wczesniej to nie ma co się pchać w koszty,bo z chwilowym grzechotaniem przy porannym odpalaniu to ma problem wiekszośc użytkowników silnika 1,8,1,8T,wystarczy poczytać po necie,co do tych ślizgów z allegro to czytałem że niestety nie są najlepszej jakości,lubią pękać jak to chinskie podróbki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się uparłeś na polecanie tego gościa. Raz dzwoniłem do niego powiedział, że nie ma nic tego typu i się nie zapowiada by miał. To czysty przypadek, że trafiłeś u niego.

Sam wymieniałem według tego opisu,co do zużycia napinacza to dla mnie wyznacznikiem jest moment jak zacznie wywalać bład,bo wczesniej to nie ma co się pchać w koszty,bo z chwilowym grzechotaniem przy porannym odpalaniu to ma problem wiekszośc użytkowników silnika 1,8,1,8T,wystarczy poczytać po necie,co do tych ślizgów z allegro to czytałem że niestety nie są najlepszej jakości,lubią pękać jak to chinskie podróbki.

U mnie błedu nie ma a klepie se na rozgrzanym silniku: p

Edytowane przez Przemek-83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dzisiaj (tak z ciekawości) na pracującym silniku odpiąłem wtyczkę od napinacza i nie było żadnej różnicy w pracy silnika, chodził cichutko tak jak z podłączonym nawet się przejechałem (delikatnie) i żadnej różnicy nie zauważyłem, to normalne tak ma być???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja dzisiaj (tak z ciekawości) na pracującym silniku odpiąłem wtyczkę od napinacza i nie było żadnej różnicy w pracy silnika, chodził cichutko tak jak z podłączonym nawet się przejechałem (delikatnie) i żadnej różnicy nie zauważyłem, to normalne tak ma być???

Prawdopodobnie przy wyższych obrotach napinacz zmienia fazy rozrządu i wtedy dopiero by było czuć różnicę.

Kupiłem napinacz, co śmieszniejsze to kupiłem używany zamiennik :D

Na OLX znalazłem gościa co kupił na tej aukcji:

http://allegro.pl/napinacz-lancucha-rozrzadu-vw-audi-seat-1-8-20v-i5067073727.html

Tu idealnie widać jak sprzedający nas dymają na sucho! Napinacz jest prawdopodobnie firmy QYAP więc NIE ŻADEN OEM, oryginał itp i pakowany jest w zwykłe szare pudełko tylko z numerem części vag.

Koleś go kupił do swojego silnika w marcu 2015 i zamontował na kilka dni i mu korba wyszła bokiem ( osobiście widziałem silnik) - zapłaciłem 350 zł. Mam paragon i gwarancja niby 24 miesiące.

Mam nadzieję że będzie ok

Edytowane przez korass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem taki sam i działa. Dałem 230zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Z podanego przez kolegę robert-o linka wynika że widać w uszkodzonym napinaczu 3 rzeczy:

- wytarte ślizgi

- zapchany filterek oleju

- przytarty tłoczek

W związku z tym może ktos sie podejmował naprawy oryginalnego napinacza ?

- Wymiana ślizgów - 200zł

- Czyszczenie filterka - 0 zł

- przytarty tłoczek - można by zostawić na próbe o ile faktycznie byłby przytarty

O ile reszta napinacza bedzie w dobrym stanie to chyba miało by to sens ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy jest różnica w klasyfikacji SAE

20150402_173448.jpg

Tak wyglądał mój ori napinacz po blatowym przebiegu 222tysie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi