Skocz do zawartości
Sylvek1986

duże spalanie, pomiary i dane z vaga

Rekomendowane odpowiedzi

Wchodzisz w engine - Login - 12233 (kod) przechodzisz w kanał 01 (o ile dobrze pamiętam) i tam jest pole które pokazuje dawkę paliwa. Wartość standardowa 32768 zmieniasz wpisując z klawiatury o 10 - czyli np.32778 i robisz save. Jeśli dawka rośnie to idziesz w drugą stronę - odejmujesz 10 i tak do skutku, czyli do uzyskania wartości którą chcesz lub tyle ile pozwoli ci zakres (nie będziesz mógł po prostu zapisać wartości). Proste jak drut.

Silnik musi być rozgrzany i wszystkie odbiorniki wyłączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki jak tylko dojdę do tego to zara dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegów

Po ostatniej diagnozie mam błąd 00542 - czujnik skoku iglicy - G80 (przerwa / zwarcie z potencjałem plus, status: sporadyczna).

Wybrałem się ostatnio do ASO, żeby mi sprawdzili kąt wtrysku bo trochę mi więcej pali i miałem problemy z odpalaniem na dużym mrozie. Stwierdzili, że należy wymienić wtryskiwacz sterujący (ten z czujnikiem). Ponoć niedomaga.

I teraz ten czujnik który jest z wtryskiwaczem sterującym to właśnie ten, którego dotyczy błąd 542? Czy to zupełnie inna sprawa jest? Wymieniać wtryskiwacz czy chcą mnie naciągnąć, a problem można rozwiązać inaczej?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum i mam problem z spalaniem i mocą kupiłem w lutym passata b5 fl 96 ps ( AVF ) nie miał mocy oddałem turbinę do regeneracji . Po założeni było troszkę lepiej ale nadal nie to ;( sprawdziłem na kompie TURBO pracuje dobrze przepływka ok. a tu **** nadal nie jeździ jak 130 koni max co z niej wydusiłem to 160 km . Co do spalania komp pokazuje 14 l z obliczeń jest to 10,5 w mieście ( 6 biegowy manual ) trasa 7,5 l oczywiście z klimą. Na postoju pokazuje 1,0 L/h z klimą 1,5 L/h synchronizacja rozrządu jest ok..

Pompowtryski pracują jak należy brakuje mi pomysłów co to może być ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego wawok zrób komplet logów. Obejrzymy w szerszej grupie twoje logi- może czegoś nie zauważyłeś...

(jak założysz nowy temat poproszę o info na maila z linkiem).

Jeśli masz trochę czasu to zajrzyj, czy przelot przez EGR nie jest oblepiony nagarem/mazią czarną. Jeśli masz tam przytkany przepływ może być muł.

Ogólnie to spalanie masz troche duże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam jestem nowy na forum i mam problem z spalaniem i mocą kupiłem w lutym passata b5 fl 96 ps ( AVF ) nie miał mocy oddałem turbinę do regeneracji . Po założeni było troszkę lepiej ale nadal nie to ;( sprawdziłem na kompie TURBO pracuje dobrze przepływka ok. a tu **** nadal nie jeździ jak 130 koni max co z niej wydusiłem to 160 km . Co do spalania komp pokazuje 14 l z obliczeń jest to 10,5 w mieście ( 6 biegowy manual ) trasa 7,5 l oczywiście z klimą. Na postoju pokazuje 1,0 L/h z klimą 1,5 L/h synchronizacja rozrządu jest ok..

Pompowtryski pracują jak należy brakuje mi pomysłów co to może być ??

Co znaczy, ze synchro masz OK. Jakie ustawienia masz, bo tez potrafi przymulic. Jesli masz duzy przebieg, to jeszcze katalizator moze byc przytkany. Moze, ktorys z wezykow plastikowych albo gumowych jest dziurawy. Ile masz do setki, i jak z elastycznoscia 60-100 na IV, 80-120 na V. U mnie do setki zbieral sie normalnie, ale max speed to bylo 160. Ostatnio cos mu odwalilo i pojechal 192 licznikowo. Motor AVB 101PS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega nie ma vaga, ale zaproponowałem mu żeby podjechał to sprawdzimy wszystko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też się podobnie dzieje.Po wymianie rozrządu zaczął więcej palić a po regeneracji turbo ma strasznie dużą dziurę i jeszcze więcej pali. Przy bardzo wolnej jeździe po mieście to 8l a troche szybciej to 10l/100. Ustawiane synchronizacji nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
po regeneracji turbo ma strasznie dużą dziurę
Sie tam nie znam, ale moze zle wyregulowana sztanga od turbo? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fachowiec twierdzi że wszystko jest OK. Że oni tylko wyjeli zregenerowali i że sztanga pozostała na swoim poprzednim miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fachowiec twierdzi że wszystko jest OK. Że oni tylko wyjeli zregenerowali i że sztanga pozostała na swoim poprzednim miejscu
To chyba wiekszosc ci powie, ze musisz porobic teraz logi statyczne i dynamiczne i wrzucic na forum do oceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Których parametrów zrobić logi? Słabo się znam na tym,ale brat mi pomorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Których parametrów zrobić logi? Słabo się znam na tym,ale brat mi pomorze.
W temacie VAGa raczkuje. Proponuje zajrzec do odpowiedniego dzialu na forum, gdzie znajdziesz kompedium wiedzy na temat VAGa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy po wymianie przepływomierza możliwe jest że spalanie znacznie wzrasta? co najmniej o 1L /1,5L na 100km??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy po wymianie przepływomierza możliwe jest że spalanie znacznie wzrasta? co najmniej o 1L /1,5L na 100km??
Przy uszkodzonym spalanie spada, a wiec przy wymianie na nowy wraca do normy i moze byc to odczytane przez uzytkownika jako wzrost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
moze byc to odczytane przez uzytkownika jako wzrost.

spalanie na trasie na poziomie 7,5-8 L to raczej nie norma w 1,9 TDI ;-) dlatego tez pytam :) Jak dziś wrócę z roboty to zrobię sławetne "logi" i zobaczymy co to tam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
spalanie na trasie na poziomie 7,5-8 L to raczej nie norma w 1,9 TDI ;-) dlatego tez pytam :) Jak dziś wrócę z roboty to zrobię sławetne "logi" i zobaczymy co to tam...

No to faktycznie duzo. Automat?

Moze termostat siadl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie przewertowałem juz duzo tematów i juz nie wiem co dalej, prosze o pomoc.

Pół roku temu zmieniłem czujnik temp. cieczy chłodzącej(oryginal aso), i od tamtego czasu moze troche wczesniej słabiej mi przyspiesza ale że moc osłabla tak powoli to myslalem ze sie przyzwyczailem juz do tego przyspieszenia(zaczął gorzej palić jak dluzej postal zimny, swiece zmienilemm, nie zauwazylem roznicy). ostatnio zmieniałem rozrzad i wachacze i przejechal sie moj znajomy moja furka i mowi ze cos go dusi pewnie przeplywka( po zmianie wzroslo spalanie na postoju i podczas jazdy). no to do goscia co robil rozrzad i on mowi ze 90% przeplywka, podmienilem z pasata takiego samogo i tak samo, ktos na forum mi napisal ze ten czujnik na rurze od turbo podmienic, wiec tak zrobilem, i tez tak samo. Pojechałem do innego gościa on ze mna sie przejechał po miescie mowi ze turbo dobrze daje na maksa a przeplywka tez daje dobrze, wtryski mówi ze w normie jeden kolo 1,5 pokazuje, reszta 0,3 0,6 cos kolo tego, kat synchronizacja walka 0,0 czasami 0,5 a to przed katem co ma sie miescic od3 do 8 jest 5,6 lub 6. I on mowi ze nic tu nie widzi ale zeby mu zostawic to moze dojdzie co jest nie tak ale ja nie zostawilem. Potem wyczyscilem EGR bo zaje... byl patrzylem ze otwiera jak podsysalem ale nie wiem jak w vagu sprawdzic czy nie jest caly czas otwarty. Efekt żaden. Pojechałęm do kolejnego speca i on mowi ze dziwnie on pracuje na wolnych obrotach twardo i spaliny smierdza ale nie kopci na czarno i bledów też nie ma, on mowi ze moze wtryski padaj, wiec moze ktos wie jak sprawdzic konkretnie wtryski czy sa dobre albo jakies pomysly co to moze byc

Edytowane przez jachok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cos mowili na temat katalizatora? MOze przypchany.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak sprawdzic katalizator?? przebieg 260 tysi to moze i katalizator pomozcie jak zdjagnozowac czy to to

Dzis odpalalem rano +5 stopni i krecilem z 8 sekund i jak zapalil to siwy dym jak cholera chwila i przestal dymic,

ogolnie to cieko pali jak postoi, a moze jak mialem zwalony czujnik temp i termostat to nie mial wlasciwej temperatury silnik i jezdzac tak jakis czas rozwalilem katalizator, ale czy by slabo palil jakby mial kata zwalonego? patrzylem na alegro katalizatory i do AVF silnika nie widzialem czy to jest ten sam co AWX? Co myslicie o tych zamiennikach za katalizator takie gotowe rury mozna kupic czy w miare solidne to jest czy lepiej katalizator kupic?

Edytowane przez jachok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi