Skocz do zawartości
Gość jabol79

Temperatura silnika - szybkość nagrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego powszechnie wiadomo, że benzyniak zagrzeje się prędzej od dizla. Stąd nowsze dizle mają dogrzewanie elektryczne.

To dlatego dizel bardziej wykorzystuje paliwo którym jest zasilany niż benzyniak, i więcej paliwa idzie w robienie kilometrów niż ciepła.

Dużo by pisać.

ps. szkoda silnika jaki posiadasz katować tak małymi obrotami na 5 biegu.

odpisuję dopiero teraz, chyba nie wiecie jak krótka jest skrzynia w 1,6 AHL, 3kRPM to jakieś 90kmh na piątce, więc przy 60-70 mam spokojnie 1,8kRPM i więcej.

W kwestii TDI, golf 3 AFN dwa dni pod rząd przy -22, po 13 kilometrach zagrzewa się do 90 stopni, temperatura oleju to ledwo 72 stopnie. Normalnie to przy 70 stopniach oleju zaczynam śmielej "wychylać" prawy but, przy 78 stopniach pełen but. Normalnie jak się zagrzeje jest 88 stopni wg. mfa. Wychodzę z założenia, że najpierw grzeje się silnik, potem ja. Przy delikatnej jeździe TDIkowi do zagrzania nawet 20 km to za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3kRPM to jakieś 90kmh na piątce
Woow!

Moj ma 3200 przy 160km/h - 1.8T TIPTRONIC. Mala roznica ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem kilka ostatnich postów tego tematu.Ostatnio miałem problem z nagrzewaniem silnika i co za tym idzie z ogrzewaniem wewnątrz....Wymieniłem termostat przed zimą i teraz silnik szybciutko się nagrzewa do 90 st i w środku jest dużo cieplej niż było ... ale chyba nie jestem aż tak do końca zadowolony... dziwi mnie to że na postoju tak szybko spada temperatura silnika ... tylko podczas jazdy szybko się nagrzewa .... piszecie o jakimś czujniku ... czy on może być odpowiedzialny za w/w objawy ??Gdzie go w ogóle zlokalizować w AVF-ie i jak sprawdzić czy jest sprawny ?? Może ktoś też podeśle jakiś link do aukcji z czujnikiem odpowiednim dla mojego silnika ??

Z racji że aktywność w tym temacie jest dzisiaj marna sam pogrzebałem trochę i teraz tylko niech ktoś potwierdzi ... czy to jest ten czujnik ??

Zdjęcie495.jpg

Jeśli to ten to jaki jest jego nr. katalogowy żeby go łatwo znależć na allegro ... jak go się wyciąga ??Czy należy wysunąć w dół tą zawleczkę i czujnik wyjdzie ??

Edytowane przez peter2906

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego naciskasz z góry ten języczek i wyciągasz.

Jak nie wychodzi jak było u mnie z resztą bo nie chciał się wcisnąć i otworzyć zapadki to naciskasz ciągniesz do siebie i wtedy od siebie i powinno się wyciągnąć bez problemu.

Wymiana czujnika nie zmieni prędkości nagrzewania auta.

Za to odpowiedzialny jest termostat.

Edytowane przez wojtekmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego naciskasz z góry ten języczek i wyciągasz.

Jak nie wychodzi jak było u mnie z resztą bo nie chciał się wcisnąć i otworzyć zapadki to naciskasz ciągniesz do siebie i wtedy od siebie i powinno się wyciągnąć bez problemu.

Dzięki kolego ... właśnie zamówiłem czujnik FEBI... jak przyjdzie to się będę bawił .... tylko już mnie palce bolą na samą myśl o wymianie na tym mrozie :kwasny .. szczególnie że podejście nie jest rewelacyjne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie jesteś pewien czy to ten czujnik, to wypnij wtyczkę i zobaczysz na zegarach jak silnik ciepły to nie powinno wskazywać temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termostat już wymieniłem i dzięki temu auto się nagrzewa do 90 st. bo wcześniej nie dawało rady ....chodzi o to że na postoju temperaturka szybko spada a gdzieś mi się obiło o "oczy" że ktoś miał podobnie i problem rozwiązał wymianą czujnika właśnie ...

Jeśli chodzi o to czy to co przedstawiłem na fotce to czujnik płynu to już jestem pewny że to właśnie on.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybko spada tzn?

Rozumiem że chodzi ci o temperaturę na ecu nie na desce?

W jakim czasie i z jakiej na jaka ci spada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o temperaturę pokazywaną na desce ...

Dość szybko chyba moim zdaniem spada ... powiedzmy z 90 st. po około 10 minutach spada do 70 a nawet niżej ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja się podłącze do tematu zeby nie zaśmiecać, a mianowicie - mam passata b5 fl 1.9tdi 130km i jak jadę to temp silnika jest ok, ale jak stane to w momęcie spada. Czy to moze byc termostat ? Czy to może wina takich niskich temp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz przy takich temperaturach rzędu -15 i niżej temperatura silnika na postoju z włączonym ogrzewaniem i dużym nawiewem będzie spadać i to jest nieuniknione.

Za 10 minut spadnie spokojnie 10 stopni.

Najlepiej zobaczyć na klimatroniku na kanale 45.

Jeżeli jednak zostawisz auto na 10 minut z wyłączonym silnikiem to spadnie jeszcze więcej.

Wskazówka jest orientacyjna i nie pokazuje dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zamówiłem dzisiaj termostat do mojego Passata B5 1998r. 1.8 20V 125KM firmy VERNET.

To jest ten termostat:

http://allegro.pl/termostat-vernet-vw-passat-bora-golf-1-6-1-8t-2-0-i2085288180.html

Mam nadzieję, że będzie pasował do mojego silnika??

"VW PASSAT (3B2) 1.8 ADR, APT, ARG 92 (125) 1781 1996.10 - 2000.11"

Zauważyłem, że są inne rozmiary tych termostatów. Zamówiłem Vernet, który ma 23, a Wahler ma 21. I pytanie czy będzię pasował?

dsdsdjpg_rrspxwe.jpg

PIC6276.JPG

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez marcin016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiesz przy takich temperaturach rzędu -15 i niżej temperatura silnika na postoju z włączonym ogrzewaniem i dużym nawiewem będzie spadać i to jest nieuniknione.

Za 10 minut spadnie spokojnie 10 stopni.

Najlepiej zobaczyć na klimatroniku na kanale 45.

Jeżeli jednak zostawisz auto na 10 minut z wyłączonym silnikiem to spadnie jeszcze więcej.

Wskazówka jest orientacyjna i nie pokazuje dokładnie.

Tak tylko że ja nawet nie stoje 10min a temp. w ciągu chwili spada do okolo 60 st. a jak jade to wskaznik pokazuje nie cale 90st.

Czyli poki co nie przejmować sie i nie kombinować ? poczekac az mróz pusci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz nowy termostat i jeżeli jest ok to się nie przejmuj.

Sprawdź na klimatroniku jaka masz temperaturę płynu chłodniczego wskaźnikiem na desce się nie sugeruj, bo on orientacyjnie pokazuje.

Jeżeli faktycznie spada ci na klimatroniku o 30 stopni w chwilkę to czujnik wymień.

Najpierw sprawdź jak ci mówiłem.

ps. masz klimatronic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jako że temat o temperaturze silnika to mam jedno pytanie: czy czujnik z którego czyta klimatronik temperaturę to ten sam z którego czyta ecu silnika ??

Pytam ponieważ przedwczoraj wpiełem vag(logowałem kanał z temperaturą silnika, nie pamiętam który ale jest ich dużo) oraz włączyłem tryb diagnostyczny klimatronik kanał 45 (pomijam fakt że vag pokazał -16 stopni temperatury silnika a klitronik 4 stopnie, ale to ponoć norma), wskaznia temperatur szły w miarę równo do 30 stopni potem się zaczęły rozjeżdżać temperatury, znaczy vag pokazywał już 50 stopni a klimatronik 45, vag 90 a klimatronic 75. dopiero po dłuższej chwili(ok. 5 minut) pokazał klimatronic to samo co vag.Pomijam wskazanie na liczniku ponieważ wskaźnik ten nie działa liniowo w stosunku do temperatury tj. vag 75 stopni a licznik 90.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
g(logowałem kanał z temperaturą silnika, nie pamiętam który ale jest ich dużo)
Czy temp na VAGu sprawdzales w grupie silnika (chyba nr 8), czy w instruments (17).

Obydwie temp powinny byc zblizone do siebie i wg. informacji z netu max. dopuszczalna rozbieznosc to 3-4C. Ale to wszystko zostalo juz opisane na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy temp na VAGu sprawdzales w grupie silnika (chyba nr 8), czy w instruments (17).

logowana była grupa silnika (8), to z jakich czujników czyta klimatronik i vag , czy to ten sam czujnik??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć chłopaki. W moim Passacie objawy są takie: na dworze -16, odpalam auto, przejadę 10 km i wskazówka cały czas stoi na 50 st., jeśli wyłączę klimatronik to temperatura urośnie do 90 st. Jeśli ponownie włączę ogrzewanie w kabinie to temperatura silnika spada. Mam od wczoraj nowy termostat i nowy czujnik. Czy jest możliwe aby na to miało wpływ ogrzewanie kabiny? Węże od chłodnicy (górny i dolny) są zimne więc termostat nie otworzył się jeszcze a mimo tego temperatura silnika nie przekracza 60 stopni. Jeśli to normalne w tych autach to temat zostawiam a jeśli jest to do naprawy, to będę działał. Proszę o pomoc. Dzięki, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości zloguję grupę 08 w tygodniu co by sprawdzić bo kolego tego nie sprawdzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zy to ten sam czujnik??
To sa dwa czujniki w jednym, na kazdy po dwa kabelki, czyli razem 4y.

---------- Dodano o 20:18 ---------- Poprzednia wiadomość o 20:17 ----------

Mam od wczoraj nowy termostat i nowy czujnik.

Jakich firm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi