Skocz do zawartości
Miły

System PreCrash - obecnie niedostępny

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Mam w radiu opcję System PreCrash. Jest ona odznaczona, natomiast jak próbuję ją zaznaczyć - dostaję info, że system obecnie nie jest dostępny. 

Z tego co wyczytałem, ten system odpowiada min. za naciąganie pasów - no i to działa (autostrada, 140, przede mną auto zjechało na prawy pas, a przed nim zatrzymane auta - ostrzeżenie na liczniku, i dość mocno zaciągnęło pasy).

Wiecie o co może chodzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć 

System precrash działa gdy cofamy i parkujemy, i gdy zbyt szybko się zbliży do czegoś to wtedy hamuje i jest on powiązany z czujnikami parkowania. Więc musisz sprawdzić czy masz problemy z czujnikami. 

To o czym piszesz  w drugim akapicie to jest front assist, i on odpowiada za hamowanie gdy przed Tobą wykryje przeszkodę i wtedy zaciąga pasy i wyskakuje komunikat. I za to odpowiada radar z przodu. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten system działa, bo problemów z czujnikami nie mam i jeśli cofam >1,5 km/h, to po wykryciu przeszkody zaciska heble na maxa...

Aż sprawdzę, czy jak wbiję wsteczny, to ta opcja będzie możliwa do zaznaczenia/odznaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Lukass napisał:

Cześć 

System precrash działa gdy cofamy i parkujemy, i gdy zbyt szybko się zbliży do czegoś to wtedy hamuje i jest on powiązany z czujnikami parkowania. Więc musisz sprawdzić czy masz problemy z czujnikami. 

To o czym piszesz  w drugim akapicie to jest front assist, i on odpowiada za hamowanie gdy przed Tobą wykryje przeszkodę i wtedy zaciąga pasy i wyskakuje komunikat. I za to odpowiada radar z przodu. 

Nie są to czujniki parkowania bo to nie ten system.

Snipaste_2025-04-17_16-32-34.jpg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwości są dwie. Albo masz niedoładowany/zdychający akumulator, albo parkujesz zbyt blisko ściany i przy uruchamianiu system uznaje, że jak będziesz chciał walnąć w ścianę to nic na to nie poradzi. Możliwe też, że obie te opcje występują równolegle

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być to, że za blisko ściany... Bo sprawdziłem dzisiaj jak stałem w korku (przypomniało mi się) - mogłem zaznaczać i odznaczać (domyślnie było zaznaczone o dziwo). Dzięki :)

A co do pasów to w sumie miałem rację :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Precrash działa zawsze, to nie jest system hamujacy, a napinający pasy i domykający okna/dach
obraz.png.bd55dadcbcf9795c78ac1971043d6ae7.png

Front Assist może być wyłączony, ale to w wypadku przełączenia ESP na Sport lub wyłączenia ESP w ogóle, sama zmiana trybów jazdy na Sport lub Individual nie odłącza Front Assista (a przynajmniej nie powinna):

Przyczyną wielu wypadków jest niezachowanie bezpiecznej odległości lub chwila nieuwagi, które kończą się najechaniem na tył innego pojazdu. System Front Assist próbuje zapobiegać takim sytuacjom. Jeżeli odległość od jadącego z przodu pojazdu jest zbyt mała, system reaguje dwuetapowo. W pierwszej kolejności ostrzega kierowcę sygnałami dźwiękowymi o dojeżdżaniu do ostro hamujących lub jadących z niewielką prędkością samochodów lub przed pieszymi przechodzącymi przez jezdnię w odległości, która mogłaby grozić kolizją. Równolegle przygotowuje Volkswagena do awaryjnego hamowania, dosuwając klocki hamulcowe do tarcz oraz zwiększając czułość asystenta hamowania.
Jeżeli kierowca nie zareaguje, aktywowany jest drugi stopień ostrzeżenia w postaci szarpnięcia hamulcami. Gdy kierujący zacznie samodzielnie hamować, asystent siły hamowania ułatwi wykonanie tego manewru z dużą siłą, którą w razie potrzeby Front Assist zwiększy w stopniu umożliwiającym zatrzymanie pojazdu przed przeszkodą. Jeżeli natomiast kierowca w ogóle nie użyje pedału hamulca, Front Assist samoczynnie zahamuje, by zmniejszyć prędkość z jaką dojdzie do zderzenia i zminimalizować jego skutki lub – w idealnej sytuacji – uniknąć zderzenia.

Źródło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi