Skocz do zawartości
Ledorg

Pianka w przednich nadkolach a rdza.

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś usuwał tą piankę z nadkoli? Jakie jest jej zadanie? Wytłumienie hałasu? Na samym dole jest mokra i powoduje powoli korozję. Może lepiej uciąć ją na samym dole tyko, czy wywalić w cholerę?

image.thumb.png.1aec28984d586d7effcf33acc5704350.pngimage.thumb.png.e4ad13c938bf358694fef383fa68e9e0.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ogólnie istnieje chyba od czasów Golfa IV i powoduje przyśpieszoną korozję dołu nadkoli i progu przy okazji. A po co to jest, pewnie by nadkole nie pukało o błotnik albo jakieś rezonanse nie powstawały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASO przy montażu zamienników nie daje tych pianek. Albo ich w zamiennikach nie ma, albo wywalili. Na szczęści. Dzięki temu, po 9 latach ruda mi wychodzi tylko przy progu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też teraz chwilowo jeżdżę bez tych pianek. Te górne wywaliłem już dawno, a te dolne - dłuższe, miałem do niedawna, ale po zdjęciu i oczyszczeniu błotnika z rdzy zastanawiam się nad ich ponownym montażem. Chyba, że po zaimpregnowaniu ich jakimś hydrofobowym środkiem. Bo jednak spełniały swoją wygłuszeniową rolę, teraz jest jakby głośniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.04.2025 o 00:23, emilus100 napisał:

Ja też teraz chwilowo jeżdżę bez tych pianek. Te górne wywaliłem już dawno, a te dolne - dłuższe, miałem do niedawna, ale po zdjęciu i oczyszczeniu błotnika z rdzy zastanawiam się nad ich ponownym montażem. Chyba, że po zaimpregnowaniu ich jakimś hydrofobowym środkiem. Bo jednak spełniały swoją wygłuszeniową rolę, teraz jest jakby głośniej.

Witam. Piszę odnoście tych pianek, mam problem z lokalizacją tej mniejszej w kształcie litery V, ten długi wiem że idzie wzdłuż słupka błotnik, drzwi, ale ten mały to za Chiny nie wiem gdzie ma być?, też w tym miejscu ale na górze?, auto jest po wypadku i pomału skręcam, niestety nie pamiętam gdzie to było podczas demontażu. Proszę o pomoc ?, nie mogę znaleźć schematu lokalizacji tego elementu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, BartoneWro napisał:

Witam. Piszę odnoście tych pianek, mam problem z lokalizacją tej mniejszej w kształcie litery V, ten długi wiem że idzie wzdłuż słupka błotnik, drzwi, ale ten mały to za Chiny nie wiem gdzie ma być?, też w tym miejscu ale na górze?, auto jest po wypadku i pomału skręcam, niestety nie pamiętam gdzie to było podczas demontażu. Proszę o pomoc ?, nie mogę znaleźć schematu lokalizacji tego elementu 

nr daj 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BartoneWrow błotniku są dwie pianki, jedna pionowo przy drzwiach (na zdjęciu powyżej w 1szym poście) a druga po środku tak poziomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi