Skocz do zawartości
hampel08

Amortyzator Nivomat do Passat B7 lub zamienniki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, posiadam Passata B7 2.0 TDI 170KM i przyszła pora na wymianę tylnych amortyzatorów. Niestety okazało się, że w moim samochodzie jest dość nietypowy amortyzator z systemem Nivomat (wstępnie utwardzone, samopoziomujące olejowe amory).

Jest problem z ich zakupieniem, dokładnie chodzi o ten model: https://www.czesciauto24.pl/sachs/1228599

nr części VW (3C0 513 049 BT)

Testowo wsadziliśmy amortyzatory od B6, które powinny pasować ale po założeniu wszystkiego i opuszczeniu auta, tył siedzi jakby w bagażniku była taczka cegieł. Może ktoś z Was miał podobny problem i znalazł rozwiązanie? W grę jeszcze wchodzi ściągnięcie ich przez serwis ale pewnie wtedy wyjdzie któryś tysiąc...Szukam też zamiennika ale jak dotąd nie znalazłem. Używek obecnie też nie znalazłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amortyzator o tym nr w ASO kosztuje 2959 zł brutto :),nie zamienia się z innym nr.

Można by spróbować z końcówką CA,ale pokazuje wyższy parametr wagowy.

Nowe zamienniki są nie dostępne.

Edytowane przez yogibabu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, yogibabu napisał:

Można by spróbować z końcówką CA,ale pokazuje wyższy parametr wagowy.

To znaczy, że będzie twardszy niż BT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem-opisane jest jako "kategoria wagowa" i cyferki.Dla BT opisane od 1 do 6,a dla BT od 7 w górę.Czy to bt czy ca zamienników brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj u Monroe. https://web.tecalliance.net/tae/pl/parts/cars/brands#@brc/brands:Auto;targetType:cars

Ja mam u siebie sterowane elektronicznie, w ASO ponad 2000, a Monroe na Allegro za lekko ponad 700. Tylko jak znajdziesz na tej stronie to szukaj wtedy na Allegro po oznaczeniach Monroe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi