Skocz do zawartości
Gawronik

Wskazania prędkości na liczniku

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Witajcie po dłuższej przerwie spowodowanej przesiadką na skodzianki. Teraz znów mam passata, więc wróciłem na jedyne słuszne forum dla tego modelu :)

Zastanawiam się, skąd prędkościomierz pobiera dane do wskazania aktualnej prędkości na liczniku. Czy "z kół", czy też z GPS?

U mnie prędkościomierz pokazuje zawyżoną prędkość. Wg. wskazań dwóch niezależnych urządzeń z GPS (telefon i kamerka z GPS) jest to stałe +7% w stosunku do GPS. Jest to mocno denerwujące, bo np. tempomat ustawiam na 150km/h żeby jechać faktyczne 140km/h.

No i teraz kombinuję, czy jeżeli źródłem jest odbiornik GPS samochodu, to można gdzieś przekodować VCDSem żeby prędkościomierz nie zawyżał wskazań prędkości.

Jakieś pomysły? :)

Pozdrawiam,

Edytowane przez Gawronik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Gawronik napisał:

Cześć,

Witajcie po dłuższej przerwie spowodowanej przesiadką na skodzianki. Teraz znów mam passata, więc wróciłem na jedyne słuszne forum dla tego modelu :)

Zastanawiam się, skąd prędkościomierz pobiera dane do wskazania aktualnej prędkości na liczniku. Czy "z kół", czy też z GPS?

U mnie prędkościomierz pokazuje zawyżoną prędkość. Wg. wskazań dwóch niezależnych urządzeń z GPS (telefon i kamerka z GPS) jest to stałe +7% w stosunku do GPS. Jest to mocno denerwujące, bo np. tempomat ustawiam na 150km/h żeby jechać faktyczne 140km/h.

No i teraz kombinuję, czy jeżeli źródłem jest odbiornik GPS samochodu, to można gdzieś przekodować VCDSem żeby prędkościomierz nie zawyżał wskazań prędkości.

Jakieś pomysły? :)

Pozdrawiam,

Prędkość jest brana z koł , i jest to normalne że licznik zawyża prędkość,  wynika to z regulacji unijnych , średnio jak masz 50 km/ h  to licznik pokazuje 53 lub 54 km/h .Rzeczywistą prędkość można zobaczyć podłączając się  komputerem i patrząc na bloki pomiarowe.

Żeby rzeczywista prędkość pokazywał licznik można spróbować zmienić kraj w kodowaniu licznika .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazanie prędkościomierza musi być zawyżane aby pojazd dostał homologację i mógł być wprowadzony do sprzedaży na rynku EU.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1578480980529&uri=CELEX:42010X0513(03)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, GKowal napisał:

Wskazanie prędkościomierza musi być zawyżane aby pojazd dostał homologację i mógł być wprowadzony do sprzedaży na rynku EU.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1578480980529&uri=CELEX:42010X0513(03)

Co prawda nie jest to forum prawne, ale twierdzenie, że "musi zawyżać" nie jest prawdziwe :) 

Pkt 5.3 Regulaminu mówi tylko tyle, że "Wskazywana prędkość nie może być mniejsza od rzeczywistej prędkości pojazdu." Z podanego w tym punkcie wzoru wynika ponadto, że nie może być wyższa, niż 10% rzeczywistej prędkości + 4km/h. Te zapisy nie oznaczają, że prędkościomierz "musi zawyżać" :) 

Przekładając to na mój przykład, to wskazania prędkościomierza u mnie mieszczą się w przedziale określonym przez Regulamin. Niemniej równie dobrze mogłyby być bardziej precyzyjne i być równe prędkości rzeczywistej. Nie złamałoby to zapisów Regulaminu. I taki właśnie stan chcę osiągnąć = wskazania realne, a nie zawyżone o ok. 7%  

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Marek3 napisał:

Prędkość jest brana z koł , i jest to normalne że licznik zawyża prędkość,  wynika to z regulacji unijnych , średnio jak masz 50 km/ h  to licznik pokazuje 53 lub 54 km/h .Rzeczywistą prędkość można zobaczyć podłączając się  komputerem i patrząc na bloki pomiarowe.

Żeby rzeczywista prędkość pokazywał licznik można spróbować zmienić kraj w kodowaniu licznika .

Jeżeli z kół, to chyba na forum Ross-Tech widziałem wątek nt. współczynników korygujących wskazania licznika. Wstępnie jak podane tam współczynniki przeliczałem w odniesieniu do rozmiaru kół w B8 (średnica ok. 665mm), to nic mi nie pasowało... :( Szczególnie, że wątek był chyba sprzed 10 lat. Stąd miałem nadzieję, że jednak bierze sygnał z GPS i wtedy byłaby zadana korekcja procentowa, którą można by było zmienić VCDS.

Co ciekawe, Octavia 4 którą ostatnio miałem okazję chwilę pojeździć pokazuje prędkość mniej-więcej równą GPS (różnica in plus ok. 1-2km/h przy 140km/h). Takie wskazania byłyby dla mnie już wystarczające :)

Pozdrawiam,

Edytowane przez Gawronik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Gawronik napisał:

Co prawda nie jest to forum prawne, ale twierdzenie, że "musi zawyżać" nie jest prawdziwe :) 

Pkt 5.3 Regulaminu mówi tylko tyle, że "Wskazywana prędkość nie może być mniejsza od rzeczywistej prędkości pojazdu." Z podanego w tym punkcie wzoru wynika ponadto, że nie może być wyższa, niż 10% rzeczywistej prędkości + 4km/h. Te zapisy nie oznaczają, że prędkościomierz "musi zawyżać" :) 

Przekładając to na mój przykład, to wskazania prędkościomierza u mnie mieszczą się w przedziale określonym przez Regulamin. Niemniej równie dobrze mogłyby być bardziej precyzyjne i być równe prędkości rzeczywistej. Nie złamałoby to zapisów Regulaminu. I taki właśnie stan chcę osiągnąć = wskazania realne, a nie zawyżone o ok. 7%  

Pozdrawiam,

to odpowiedz sobie na takie pytanie.

Auto ma fabrycznie opony 16" . wchodzą  bez problemu opony 18" czy 19"  i auto przechodzi przegląd itp 

i co dalej ? Kłania się matematyka ze szkoły podstawowej - obwód koła 

nie zakodujesz nigdzie  ze auto masz opone 18" .

mało tego - zmierz obwód opony nowej i  resztkami bieżnika ..... przeciez zmienai się jej obwód 

chcąc byc tak bardzo dokładnym ,musiał bys tak naprawde kodowac ABS o prawdziwy rozmiar koła  z 1 kierowcą , czy 5 osobami, gdzie zmienia ci się  promień koła pod naciskiem  i   co  zasadzie  tydzien gdy się zużywa 

Powiesz pewnie ...buhaaa.... 2 mm nie robi róznicy ..... owszem robi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Major napisał:

(...)

Powiesz pewnie ...buhaaa.... 2 mm nie robi róznicy ..... owszem robi 

Nie, nie powiem, bo wiem że robi różnicę i musi być "margines błędu" na różne (acz homologowane do danego pojazdu) rozmiary opon i ich zużycie. Niemniej +7% w stosunku do prędkości rzeczywistej to znaczna przesada. 

Jak przed chwilą napisałem - octavia 4 jest bardziej dokładna. Nawet (tfuu!) Toyota RAV4 zawyża o tylko 2km/h przy 140km/h. Czyli można lepiej ;) 

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zakładasz wiekszy rozmiar koł to obniżanię się profil ,aby zachować ten sam obwod koła,  no chyba że stosujesz swoją wesołą twórczość w rozmiarze opon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmieniłem ustawienia wielkość koła i mam max różnicy 3 km/h przy 140 przy niższych prędkości praktycznie nie ma różnicy w stosunku do GPSu 

Ustawia się w zegarach

Ja to robiłem OBD11 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Kucharp napisał:

Ja zmieniłem ustawienia wielkość koła i mam max różnicy 3 km/h przy 140 przy niższych prędkości praktycznie nie ma różnicy w stosunku do GPSu 

Ustawia się w zegarach

Ja to robiłem OBD11 

Dobrze wiedzieć :) Możesz opisać, jak to zrobiłeś? W których bajtach zmieniałeś i co?

Z tym, że ja jestem old-fashioned i nadal używam "ryżowego" VCDSa. Może ktoś ma kodowanie, albo wie jak przełożyć w tym przypadku OBD11 na VCDS?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wchodzisz w zegary w długie kodowanie i zmieniasz za zmieniłem z 2 na 3 

ma fabryczne koła 215/60r16 auto Mode 2021

Przy kodowanie masa silnika musi być otwarta 

Ja zmieniłem i nie miałem żadnych problemów ale ktoś na forum straszył że to można tylko raz zmienić ale nie wiem na ile to jest prawda    

20250220_170453.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.02.2025 o 17:11, Kucharp napisał:

Ja zmieniłem i nie miałem żadnych problemów ale ktoś na forum straszył że to można tylko raz zmienić ale nie wiem na ile to jest prawda    

Czyli masz tak samo jak u mnie: 215/60/16 model rocznikowo 2021. Dobra, dzięki za info - popatrzę sobie :)

Tylko czy dobrze zrozumiałem, że "maska silnika musi być otwarta" w czasie kodowania? Bo jakiejś literki chyba zabrakło i tak jakoś nie jestem pewien ;) 

Pozdrawiam,

Edytowane przez Gawronik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak maska w czasie kodowania 

Edytowane przez Kucharp
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.02.2025 o 17:11, Kucharp napisał:

20250220_170453.jpg

Udało się VCDSem - i tak samo: zegary -> długie kodowanie -> zmieniasz na wersja 3. W tej chwili rozbieżność do GPS to ok. 1km/h przy 100km/h. O to mi chodziło - THX :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi