Gawronik Zgłoś #1 Napisano 19 Lutego 2025 (edytowane) Cześć, Witajcie po dłuższej przerwie spowodowanej przesiadką na skodzianki. Teraz znów mam passata, więc wróciłem na jedyne słuszne forum dla tego modelu Zastanawiam się, skąd prędkościomierz pobiera dane do wskazania aktualnej prędkości na liczniku. Czy "z kół", czy też z GPS? U mnie prędkościomierz pokazuje zawyżoną prędkość. Wg. wskazań dwóch niezależnych urządzeń z GPS (telefon i kamerka z GPS) jest to stałe +7% w stosunku do GPS. Jest to mocno denerwujące, bo np. tempomat ustawiam na 150km/h żeby jechać faktyczne 140km/h. No i teraz kombinuję, czy jeżeli źródłem jest odbiornik GPS samochodu, to można gdzieś przekodować VCDSem żeby prędkościomierz nie zawyżał wskazań prędkości. Jakieś pomysły? Pozdrawiam, Edytowane 19 Lutego 2025 przez Gawronik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek3 Zgłoś #2 Napisano 19 Lutego 2025 35 minut temu, Gawronik napisał: Cześć, Witajcie po dłuższej przerwie spowodowanej przesiadką na skodzianki. Teraz znów mam passata, więc wróciłem na jedyne słuszne forum dla tego modelu Zastanawiam się, skąd prędkościomierz pobiera dane do wskazania aktualnej prędkości na liczniku. Czy "z kół", czy też z GPS? U mnie prędkościomierz pokazuje zawyżoną prędkość. Wg. wskazań dwóch niezależnych urządzeń z GPS (telefon i kamerka z GPS) jest to stałe +7% w stosunku do GPS. Jest to mocno denerwujące, bo np. tempomat ustawiam na 150km/h żeby jechać faktyczne 140km/h. No i teraz kombinuję, czy jeżeli źródłem jest odbiornik GPS samochodu, to można gdzieś przekodować VCDSem żeby prędkościomierz nie zawyżał wskazań prędkości. Jakieś pomysły? Pozdrawiam, Prędkość jest brana z koł , i jest to normalne że licznik zawyża prędkość, wynika to z regulacji unijnych , średnio jak masz 50 km/ h to licznik pokazuje 53 lub 54 km/h .Rzeczywistą prędkość można zobaczyć podłączając się komputerem i patrząc na bloki pomiarowe. Żeby rzeczywista prędkość pokazywał licznik można spróbować zmienić kraj w kodowaniu licznika . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GKowal Zgłoś #3 Napisano 19 Lutego 2025 Wskazanie prędkościomierza musi być zawyżane aby pojazd dostał homologację i mógł być wprowadzony do sprzedaży na rynku EU. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1578480980529&uri=CELEX:42010X0513(03) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawronik Zgłoś #4 Napisano 19 Lutego 2025 45 minut temu, GKowal napisał: Wskazanie prędkościomierza musi być zawyżane aby pojazd dostał homologację i mógł być wprowadzony do sprzedaży na rynku EU. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1578480980529&uri=CELEX:42010X0513(03) Co prawda nie jest to forum prawne, ale twierdzenie, że "musi zawyżać" nie jest prawdziwe Pkt 5.3 Regulaminu mówi tylko tyle, że "Wskazywana prędkość nie może być mniejsza od rzeczywistej prędkości pojazdu." Z podanego w tym punkcie wzoru wynika ponadto, że nie może być wyższa, niż 10% rzeczywistej prędkości + 4km/h. Te zapisy nie oznaczają, że prędkościomierz "musi zawyżać" Przekładając to na mój przykład, to wskazania prędkościomierza u mnie mieszczą się w przedziale określonym przez Regulamin. Niemniej równie dobrze mogłyby być bardziej precyzyjne i być równe prędkości rzeczywistej. Nie złamałoby to zapisów Regulaminu. I taki właśnie stan chcę osiągnąć = wskazania realne, a nie zawyżone o ok. 7% Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawronik Zgłoś #5 Napisano 19 Lutego 2025 (edytowane) Godzinę temu, Marek3 napisał: Prędkość jest brana z koł , i jest to normalne że licznik zawyża prędkość, wynika to z regulacji unijnych , średnio jak masz 50 km/ h to licznik pokazuje 53 lub 54 km/h .Rzeczywistą prędkość można zobaczyć podłączając się komputerem i patrząc na bloki pomiarowe. Żeby rzeczywista prędkość pokazywał licznik można spróbować zmienić kraj w kodowaniu licznika . Jeżeli z kół, to chyba na forum Ross-Tech widziałem wątek nt. współczynników korygujących wskazania licznika. Wstępnie jak podane tam współczynniki przeliczałem w odniesieniu do rozmiaru kół w B8 (średnica ok. 665mm), to nic mi nie pasowało... Szczególnie, że wątek był chyba sprzed 10 lat. Stąd miałem nadzieję, że jednak bierze sygnał z GPS i wtedy byłaby zadana korekcja procentowa, którą można by było zmienić VCDS. Co ciekawe, Octavia 4 którą ostatnio miałem okazję chwilę pojeździć pokazuje prędkość mniej-więcej równą GPS (różnica in plus ok. 1-2km/h przy 140km/h). Takie wskazania byłyby dla mnie już wystarczające Pozdrawiam, Edytowane 19 Lutego 2025 przez Gawronik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Major Zgłoś #6 Napisano 19 Lutego 2025 10 minut temu, Gawronik napisał: Co prawda nie jest to forum prawne, ale twierdzenie, że "musi zawyżać" nie jest prawdziwe Pkt 5.3 Regulaminu mówi tylko tyle, że "Wskazywana prędkość nie może być mniejsza od rzeczywistej prędkości pojazdu." Z podanego w tym punkcie wzoru wynika ponadto, że nie może być wyższa, niż 10% rzeczywistej prędkości + 4km/h. Te zapisy nie oznaczają, że prędkościomierz "musi zawyżać" Przekładając to na mój przykład, to wskazania prędkościomierza u mnie mieszczą się w przedziale określonym przez Regulamin. Niemniej równie dobrze mogłyby być bardziej precyzyjne i być równe prędkości rzeczywistej. Nie złamałoby to zapisów Regulaminu. I taki właśnie stan chcę osiągnąć = wskazania realne, a nie zawyżone o ok. 7% Pozdrawiam, to odpowiedz sobie na takie pytanie. Auto ma fabrycznie opony 16" . wchodzą bez problemu opony 18" czy 19" i auto przechodzi przegląd itp i co dalej ? Kłania się matematyka ze szkoły podstawowej - obwód koła nie zakodujesz nigdzie ze auto masz opone 18" . mało tego - zmierz obwód opony nowej i resztkami bieżnika ..... przeciez zmienai się jej obwód chcąc byc tak bardzo dokładnym ,musiał bys tak naprawde kodowac ABS o prawdziwy rozmiar koła z 1 kierowcą , czy 5 osobami, gdzie zmienia ci się promień koła pod naciskiem i co zasadzie tydzien gdy się zużywa Powiesz pewnie ...buhaaa.... 2 mm nie robi róznicy ..... owszem robi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawronik Zgłoś #7 Napisano 19 Lutego 2025 1 minutę temu, Major napisał: (...) Powiesz pewnie ...buhaaa.... 2 mm nie robi róznicy ..... owszem robi Nie, nie powiem, bo wiem że robi różnicę i musi być "margines błędu" na różne (acz homologowane do danego pojazdu) rozmiary opon i ich zużycie. Niemniej +7% w stosunku do prędkości rzeczywistej to znaczna przesada. Jak przed chwilą napisałem - octavia 4 jest bardziej dokładna. Nawet (tfuu!) Toyota RAV4 zawyża o tylko 2km/h przy 140km/h. Czyli można lepiej Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek3 Zgłoś #8 Napisano 19 Lutego 2025 Jeżeli zakładasz wiekszy rozmiar koł to obniżanię się profil ,aby zachować ten sam obwod koła, no chyba że stosujesz swoją wesołą twórczość w rozmiarze opon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kucharp Zgłoś #9 Napisano 19 Lutego 2025 Ja zmieniłem ustawienia wielkość koła i mam max różnicy 3 km/h przy 140 przy niższych prędkości praktycznie nie ma różnicy w stosunku do GPSu Ustawia się w zegarach Ja to robiłem OBD11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawronik Zgłoś #10 Napisano 20 Lutego 2025 22 godziny temu, Kucharp napisał: Ja zmieniłem ustawienia wielkość koła i mam max różnicy 3 km/h przy 140 przy niższych prędkości praktycznie nie ma różnicy w stosunku do GPSu Ustawia się w zegarach Ja to robiłem OBD11 Dobrze wiedzieć Możesz opisać, jak to zrobiłeś? W których bajtach zmieniałeś i co? Z tym, że ja jestem old-fashioned i nadal używam "ryżowego" VCDSa. Może ktoś ma kodowanie, albo wie jak przełożyć w tym przypadku OBD11 na VCDS? Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kucharp Zgłoś #11 Napisano 20 Lutego 2025 Wchodzisz w zegary w długie kodowanie i zmieniasz za zmieniłem z 2 na 3 ma fabryczne koła 215/60r16 auto Mode 2021 Przy kodowanie masa silnika musi być otwarta Ja zmieniłem i nie miałem żadnych problemów ale ktoś na forum straszył że to można tylko raz zmienić ale nie wiem na ile to jest prawda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawronik Zgłoś #12 Napisano 22 Lutego 2025 (edytowane) W dniu 20.02.2025 o 17:11, Kucharp napisał: Wchodzisz w zegary w długie kodowanie i zmieniasz za zmieniłem z 2 na 3 ma fabryczne koła 215/60r16 auto Mode 2021 Przy kodowanie masa silnika musi być otwarta Ja zmieniłem i nie miałem żadnych problemów ale ktoś na forum straszył że to można tylko raz zmienić ale nie wiem na ile to jest prawda Czyli masz tak samo jak u mnie: 215/60/16 model rocznikowo 2021. Dobra, dzięki za info - popatrzę sobie Tylko czy dobrze zrozumiałem, że "maska silnika musi być otwarta" w czasie kodowania? Bo jakiejś literki chyba zabrakło i tak jakoś nie jestem pewien Pozdrawiam, Edytowane 22 Lutego 2025 przez Gawronik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kucharp Zgłoś #13 Napisano 22 Lutego 2025 (edytowane) Tak maska w czasie kodowania Edytowane 22 Lutego 2025 przez Kucharp 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawronik Zgłoś #14 Napisano 12 Września 2025 W dniu 20.02.2025 o 17:11, Kucharp napisał: Wchodzisz w zegary w długie kodowanie i zmieniasz za zmieniłem z 2 na 3 ma fabryczne koła 215/60r16 auto Mode 2021 Przy kodowanie masa silnika musi być otwarta Ja zmieniłem i nie miałem żadnych problemów ale ktoś na forum straszył że to można tylko raz zmienić ale nie wiem na ile to jest prawda Udało się VCDSem - i tak samo: zegary długie kodowanie zmieniasz na wersja 3. W tej chwili rozbieżność do GPS to ok. 1km/h przy 100km/h. O to mi chodziło - THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach