Skocz do zawartości
shibby

MIB3 i bezprzewodowy Android Auto

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, shibby napisał:

Tu nie ma ryzyka. Jeżeli skok będzie za duży to radio o tym poinformuje i nie rozpocznie aktualizacji. W pliku Manifest jest informacja z jakiej wersji można zrobić upgrade.

PS Zauważyłeś jakiekolwiek zmiany? Jakieś nowe funkcje które by doszły?

Faktycznie, dzięki Kolego.

Szczerze mówiąc to narazie żadnych. Może troche szybciej się uruchamia cały system, a może to placebo...

Edytowane przez rbul
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.01.2025 o 10:54, shibby napisał:

Tu nie ma ryzyka. Jeżeli skok będzie za duży to radio o tym poinformuje i nie rozpocznie aktualizacji. W pliku Manifest jest informacja z jakiej wersji można zrobić upgrade.

PS Zauważyłeś jakiekolwiek zmiany? Jakieś nowe funkcje które by doszły?

mam wersję P324 , upgrade do P332 pójdzie z automatu czy cofnie do P308 i podniesie do P332 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Kolegow dzis przeprowadzilem aktualizacje mib3 156 ma 330 vw passat 2019 rok wszystko smiga łacznie z nawigacja pliki dostepne na mib solution łącznie z patchem ktory zawiera kody fec   voice czy app connect, sport

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, bartek21 napisał:

Witam Kolegow dzis przeprowadzilem aktualizacje mib3 156 ma 330 vw passat 2019 rok wszystko smiga łacznie z nawigacja pliki dostepne na mib solution łącznie z patchem ktory zawiera kody fec   voice czy app connect, sport

Na rosyjskojęzycznym forum można znaleźć wersję 332, ale jak zwykle pewnie nic nowego ona nie wnosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, bartek21 said:

Sam przeprowadziłeś tę aktualizację? Wydawało mi się, że nie da się samemu zaktualizować 156 do wyższej, tylko trzeba jechać do ASO. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, kokos36 napisał:

Sam przeprowadziłeś tę aktualizację? Wydawało mi się, że nie da się samemu zaktualizować 156 do wyższej, tylko trzeba jechać do ASO. 

tak sam robilem, obecnie jest dopstepny patch ktory aktywuje wszytkie fec wiec bez problemu Aso juz nie potrzebne,  lecz niewiem jak bedzie z we connect bo mam zablokowany profil uzytkownika głownego poniewaz  taka aktualizacja nie jest zgodna z TPI  Volkswagena ale pytalem idzie tez ogarnac odplatnie ten problem, po aktualizacji nie ma jakis wielkich zmian ale wszystko dziala duzo szybciej nie muli tak np z ladowaniem profili doslownie 2 sek i gotowe pojawiaja sie radia dla mnie duzy plus i oczywiscie AA bezprzewodo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam soft 0324, odblokowane  voice, app connect, android. Wszystko ładnie śmiga. Myślałem, że mapy navi będa sie aktualizowały online ( tak jak dotychczas). Niestety usługę robiłem tydzień temu i mapy się nie zaktualizowały.

Czy jak zgram na pendrive USB-C plik z mapami ( 26,7 GB), to samemu zaktualizuje mapy ? Posiadam MOI3_EU_VWMQB_P32400P. We Connect skończył  mi się w lipcu 2024. Mapy mam 24.7.

Edytowane przez smax
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.01.2025 o 22:22, bartek21 napisał:

tak sam robilem, obecnie jest dopstepny patch ktory aktywuje wszytkie fec wiec bez problemu Aso juz nie potrzebne,  lecz niewiem jak bedzie z we connect bo mam zablokowany profil uzytkownika głownego poniewaz  taka aktualizacja nie jest zgodna z TPI  Volkswagena ale pytalem idzie tez ogarnac odplatnie ten problem, po aktualizacji nie ma jakis wielkich zmian ale wszystko dziala duzo szybciej nie muli tak np z ladowaniem profili doslownie 2 sek i gotowe pojawiaja sie radia dla mnie duzy plus i oczywiscie AA bezprzewodo 

Czy mógłbyś proszę podać przepis na to, jak przeskoczyłeś na MIB3 z wersji 156 na wyższą? Z informacji w tym wątku wynika, że upgrade z v.156 na v.278 możliwy jest tylko w serwisie...

Kupiłem kilka dni temu Passata B8 i nie mogłem ustawić użytkownika głównego. Po Kontakcie ze wsparciem Volkswagen Weconnect okazało się, że to przez starą wersję oprogramowania i że przygotują procedurę aktualizacji softu w moim aucie dla serwisu. Dziś skontaktowała się ze mną miła pani z serwisu w Rzeszowie i powiedziała, że zrobią mi tą aktualizację za 2200zł po rabacie na dobry początek współpracy. Oszacowali, że zajmie im to ok 5 godzin :( 

Zaczynam rozważać próbę samodzielnej aktualizacji ewentualnie z korzystania z pomocy kogoś ogarniętego w tej sprawie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, percozus napisał:

Zaczynam rozważać próbę samodzielnej aktualizacji ewentualnie z korzystania z pomocy kogoś ogarniętego w tej sprawie...

I bardzo dobrze, ASO na pewno nie za takie pieniądze.

Jak nie robiłeś takich rzeczy to poszperaj dokładniej na forum i na pewno spokojnie to ogarniesz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat zablokowanego użytkownika głównego po aktualizacji ogarnięty za pomocą vas 6154A online teraz wszystko działa użytkownik główny powrócił wszystko działa jak powinno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartek21 opiszesz po kolei jak podniosles sam z 1560???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.02.2025 o 22:31, smax napisał:

Mam soft 0324, odblokowane  voice, app connect, android. Wszystko ładnie śmiga. Myślałem, że mapy navi będa sie aktualizowały online ( tak jak dotychczas). Niestety usługę robiłem tydzień temu i mapy się nie zaktualizowały.

Czy jak zgram na pendrive USB-C plik z mapami ( 26,7 GB), to samemu zaktualizuje mapy ? Posiadam MOI3_EU_VWMQB_P32400P. We Connect skończył  mi się w lipcu 2024. Mapy mam 24.7.

tak, wgraj mapy na pendrive i włóż do gniazda usb-c w aucie, instalacja odbywa się automatycznie, trwa to co najmniej kilkadziesiąt minut, po tym czasie mapy zaktualizują się na nowszą wersję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze trzy grosze do odpowiedzi @Długi - koniecznym warunkiem do aktualizacji mapy jest, aby dotychczasowa wersja mapy była starsza niż plik oferowany na serwerach.

Obecny plik ma z tego co wiem poniższe parametry (akurat z serwera Skody, ale baza jest ta sama) - co sugeruje że ma mapy w wersji na maj/czerwiec 2024
obraz.png.e61b2267361a7af47e87b1c8a1671a26.png

Jeśli WeConnect był aktywny do lipca, to jest szansa że 24.7 ma mimo wszystko świeższe dane niż plik na serwerze - ergo aktualizacja nie ruszy, bo auto uzna że mapy są starsze niż obecne na pokładzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Długi napisał:

tak, wgraj mapy na pendrive i włóż do gniazda usb-c w aucie, instalacja odbywa się automatycznie, trwa to co najmniej kilkadziesiąt minut, po tym czasie mapy zaktualizują się na nowszą wersję

Mam mapy 24.7. Zgram z serwera na pendrive nowszą mapę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie myVolkswagen chyba nawet starsza wersja sobie siedzi:
obraz.thumb.png.2dcfdbcce9f3907ab96a8f6316dcb28c.png

wygląda to na mapy z 2023, jeśli trzymac się ich zwyczajowej polityki wgrywania aktualizacji na strony marek z poślizgiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie taki błąd przy próbie podniesienia na 278

20250220_155628.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za duży skok. Ja skok z P156 na P278 musiałem robić w salonie VW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, monteiro napisał:

U mnie taki błąd przy próbie podniesienia na 278

Z tego co się orientuję, to przeskok ze 156 na 278 robi się w 3 etapach. Jest taka paczka na mibsolution.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

specjalnie pobrałem paczkę MOI3_SEQREL_EU_VWMQB_P27801P i wychodzi na to że ona faktycznie może być właściwa.

Zawiera w sobie 3 softy: R23802, P26810P oraz P27800P instalowanych sekwencyjnie. Pierwszy soft wg manifestu można instalować z wersji

"SupportedTrains": [
  "*_?133*",
  "*_?134*",
  "*_?136*",
  "*_?137*",
  "*_?138*",
  "*_?139*",
  "*_?140*",
  "*_?141*",
  "*_?142*",
  "*_?143*",
  "*_?144*",