Skocz do zawartości
mareks6

Discovery PRO MIB3 - aktualizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję ci @Freddie

Edytowane przez Manted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta aktualizacja rozwiązuje problem z zalogowaniem się jako "główny użytkownik"?

@Manted, udało Ci się zaktualizować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dzis zrobilem aktualizacje mib3 z 156 do 330 i mam zablokowany profil głowny wczesniej tez mialem, poszukuje na to rozwiazania podobno trzeba zrobic odis-em  reset konfiguracji ocu moduł wzywania pomocy 75 w ktorym  znajduje sie karta e sim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, bartek21 napisał:

ja dzis zrobilem aktualizacje mib3 z 156 do 330 i mam zablokowany profil głowny wczesniej tez mialem, poszukuje na to rozwiazania podobno trzeba zrobic odis-em  reset konfiguracji ocu moduł wzywania pomocy 75 w ktorym  znajduje sie karta e sim

Niekoniecznie musi być potrzebny odis. Spróbuj w "ustawieniach prywatności" włączyć "udostępnij lokalizację". Po chwili powinna pojawić się możliwość zalogowania jako użytkownik główny. Po drodze trzeba przejść cały proces logowania/rejestracji na serwerze, zainstalować aplikację w telefonie, uruchomić usługę WeConnect, ale finalnie jest się zalogowanym jako główny użytkownik. Tak przynajmniej wyglądało to u mnie w drugim aucie, ale to jest MIB3 z rocznika 2022, więc u Ciebie może być inaczej.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiązany z zablokowanym  użytkownikiem głównym 

Edytowane przez bartek21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.01.2025 o 07:20, JanekM napisał:

Czy ta aktualizacja rozwiązuje problem z zalogowaniem się jako "główny użytkownik"?

@Manted, udało Ci się zaktualizować?

Tak, udało się bezproblemowo.

W dniu 19.02.2025 o 01:23, bartek21 napisał:

Problem rozwiązany z zablokowanym  użytkownikiem głównym 

Mógłbyś powiedzieć Co pomogło? to o czym napisałeś? 

Edytowane przez Manted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz zrobić konfigurację oprogramowania OCU 075 i nawigacji 5F odisem online ponieważ po aktualizacji serwery VW nie mają powiadomienia o przeprowadzonej aktualizacji oraz  jednostka nie jest przystosowania pod nowe oprogramowanie we connect dlatego użytkownik główny jest zablokowany i dlatego nie ma możliwości nic zrobić w tym kierunku

Edytowane przez bartek21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.02.2025 o 19:24, bartek21 napisał:

Musisz zrobić konfigurację oprogramowania OCU 075 i nawigacji 5F odisem online ponieważ po aktualizacji serwery VW nie mają powiadomienia o przeprowadzonej aktualizacji oraz  jednostka nie jest przystosowania pod nowe oprogramowanie we connect dlatego użytkownik główny jest zablokowany i dlatego nie ma możliwości nic zrobić w tym kierunku

Witam bartek21,mam podobną sytuację jak ty, arteon z mib3, po aktualizacji softu z wersji 1560 na 0332  i aktualizacji ocu do najnowszej wersji wystąpił błąd logowania użytkownika głównego (zablokowany)sklep i inne usługi online też nieaktywne (kręci tylko).Ktoś doradził mi że w tej sytuacji nic nie da się już zrobić, że straciłem możliwość usług online ponieważ aktualizacje zostały przeprowadzone poza aso vw (wbrew procedurom, kodowanie itp.)Czy da radę ten problem jeszcze rozwiązać ?pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, ssxxx napisał:

Witam bartek21,mam podobną sytuację jak ty, arteon z mib3, po aktualizacji softu z wersji 1560 na 0332  i aktualizacji ocu do najnowszej wersji wystąpił błąd logowania użytkownika głównego (zablokowany)sklep i inne usługi online też nieaktywne (kręci tylko).Ktoś doradził mi że w tej sytuacji nic nie da się już zrobić, że straciłem możliwość usług online ponieważ aktualizacje zostały przeprowadzone poza aso vw (wbrew procedurom, kodowanie itp.)Czy da radę ten problem jeszcze rozwiązać ?pozdrawiam 

Podeślij mi swój VIN na PW, będę w stanie pomóc.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę troszkę temat gdyż mam znów drobny problem. 

Otóż od lipca nie działa mi radio internetowe mimo wykupionego weConnect Plus. Troszkę poszperałem po internecie i z niemieckiego forum t-roc'a dowiedziałem się że mój przypadek nie jest odosobniony. Tam było więcej osób z tym samym problemem i podobno ASO robiło update MIB do wersji 330.

W mib helper też Teraz widzę że 330 to najnowsze które mogę wgrać. 

Czy mając aktualnie 324 mogę spokojnie wgrywać to 330? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.09.2025 o 17:28, mareks6 napisał:

Czy mając aktualnie 324 mogę spokojnie wgrywać to 330? 

Ja podnosiłem z wersji 306 i nic się nie zepsuło, wszystko działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś ma problem z radiem internetowym tak jak ja miałem to potwierdzam, że po wgraniu update zaznaczonej na poniższym foto, radio zaczęło działać.

Dla przypomnienia - wcześniej miałem wersję 324 i radio tak jakby nie mogło się połączyć z serwerem mimo iż internet był. Problem był też szeroko opisywany na jakimś niemieckim forum T-ROCa, gdzie właśnie ASO ten problem rozwiązywało w samochodach na gwarancji poprzez ten update.

MIB3 update.jpg

Edytowane przez mareks6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich , czy ktoś w okolicach Warszawy po za ASO jest w stanie podnieść z Soft z 152 do 278.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest na forum ktoś z dolnośląskiego, kto może pomóc z SVM przy użyciu ODIS dla 3G5035816H / H22 / SW 0332? Spitoliłem jeden temat przez głupotę i straciłem parametryzację jednostki. Po włączaniu zapłonu wisi na "Loading user profile..." Po wyłączeniu zapłonu jednostka jest aktywna.

5F. Electronic Information System 15F. Electronic Information System 1
DTCs: 5
----------------------------
01542 [0x000606]
U101300: Control module not coded
Steuergerät - nicht codiert
U101300: Control module not coded
Control module - not coded
Bity stanu: 1
Priorytet: 4
Częstotliwość: 1
Indeks: 40
Drogomierz: 90718 km
Data, godzina: 2026.03.24 17:34:41
Stan: Test się nie powiódł, Potwierdzona
01555 [0x000613]
B201A00: Checking software version management
Softwareversionsmanagement prüfen
B201A00: Checking software version management
Check software version management
Priorytet: 6
Data, godzina: 2026.03.24 17:34:59
01543 [0x000607]
U101400: Control module incorrectly coded
Steuergerät - falsch codiert
U101400: Control module incorrectly coded
Control module - incorrectly coded
12298 [0x00300A]
U122C00: Ethernet databus branch 1, No communication
Ethernet_databus_no_communication_port_1
Częstotliwość: 2
Drogomierz: 90719 km
Data, godzina: 2026.03.24 17:35:06
01673 [0x000689]
B200500: Data record invalid
Control module (data record download) - invalid data record
B200500: Data record invalid
Control module (data record download) - invalid data record for sound audio parameters_write status
Priorytet: 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę zrobić zdalnie jeżeli załatwisz głowicę VAS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.03.2026 o 23:24, turzol napisał:

Mogę zrobić zdalnie jeżeli załatwisz głowicę VAS.

No właśnie nie mam :/ Auto przeszło ori ODIS SVN i już nie pluje błędami ale nie dało rady pobrać backupu parametryzacji... Nie masz przypadkiem ZDC albo innej formy podstawowej parametyzacji aby nakarmić bestię? Potem w adaptacjach dodam resztę za pomocą OBD11.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, drastic napisał:

No właśnie nie mam :/ Auto przeszło ori ODIS SVN i już nie pluje błędami ale nie dało rady pobrać backupu parametryzacji... Nie masz przypadkiem ZDC albo innej formy podstawowej parametyzacji aby nakarmić bestię? Potem w adaptacjach dodam resztę za pomocą OBD11.

Mogę pomóc we Wrocławiu z parametryzacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi