Skocz do zawartości
malinos

Dynamic light assist

Rekomendowane odpowiedzi

Już od lat system ksenonów się w ten sposób testował, led adaptacyjny też wykonuje test elementów po odpaleniu silnika.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.06.2020 o 00:21, pzi1967 napisał:

Uruchamianie silnika z włączonymi światłami w trybie Auto wiąże się z tym że światła latają w lewo i prawo zanim ustawią się do jazdy. Wygląda to trochę jak wiejski tuning ;)

Czy to normalne działanie systemu DLA ?

Jak się przesiada z halogenów to może taki widok efektów świetlnych zaskakiwać ale to zupełnie normalne i wręcz niezbędne do poprawnej pracy systemu.

W ten sposób już przy uruchomieniu system (i kierowca) wie, że wszystko jest OK.

Wiejski tuning to by był gdyby to robiły non stop łącznie z neonami pod podłogą :D

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.01.2019 o 18:34, [email protected] napisał:

W ustawieniach można zmienić szybkość reakcji świateł DLA.

W którym dokładnie miejscu, czy to ta ścieżka ustawień ?

Ustawienia oświetlenia - >Asystent świateł - > Czas włączenia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.09.2020 o 15:52, lukasz995 napisał:

W którym dokładnie miejscu, czy to ta ścieżka ustawień ?

Ustawienia oświetlenia - >Asystent świateł - > Czas włączenia 

Nie. Tym ustawieniem decydujesz kiedy światła dzienne mają się przełączyć na światła mijania (wcześniej jak jest w miarę jasno, czy później).

Według mnie szybkości reakcji DLA z menu nie ustawisz, możesz jedynie wpłynąć na ich zachowanie, czyli czy mają działać z przesłonami czy tylko przełączać się pomiędzy pełnymi drogowymi a mijania.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.10.2020 o 13:24, IvanH napisał:

Według mnie szybkości reakcji DLA z menu nie ustawisz, możesz jedynie wpłynąć na ich zachowanie, czyli czy mają działać z przesłonami czy tylko przełączać się pomiędzy pełnymi drogowymi a mijania.

Czy w menu jest opcja takich ustawień? Jeżeli tak w którym miejscu to można zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo podstawowa opcja to karta Dynamic Light Assist w zakładce oświetlenie - po jej odznaczeniu światła działają jednie w trybie mijania/drogowe bez wycinania
obraz.png.05ce6729eb6817e198a911b9bff6d88a.png

podobny efekt można uzyskać w aucie z trybami jazdy (przycisk MODE koło dźwigni biegów) po przełączeniu trybu na ECO - wtedy również światła działają jedynie jako mijania/drogowe bez wycinania

Szybkość reakcji świateł na pojazdy z naprzeciwka też można ustawiać w aucie  z trybami jazdy - np. w trybie indywidualnym można zmieniać tryb pracy DLA - wybór między trybem eco/normal/sport
obraz.png.b386b66aefc9ae0f8f86b807845e8250.png

obraz.thumb.png.4f153e0ea0934ab28f886010cd5c10c0.png

Edytowane przez saper_wroc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, te ustawienia znam. Myślałem, że coś głębiej można ustawić.

Mój problem jest taki, że DLA działa prawidłowo, dopóki nie wjadę na drogę ekspresową lub autostradę. Wtedy przestaje działać i system przełącza tylko światła mijania/drogowe. Zjadę z takiej drogi i DLA zaczyna działać tak jak powinien (wycina nadjeżdżające samochody).

Ale też ciekawostka - jak jadę ekspresówka lub autostradą i jest ograniczenie prędkości (np z powodu robót drogowych) to DLA pięknie działa (np. jeżeli jedzie przede mną auto, to wycina je i oświetla prawe pobocze). Kończy się ograniczenie i mam z powrotem tylko mijania/drogowe.

Robiłem już aktualizacje softu kamery i nic. W serwisie powiedzieli (przy okazji innych rzeczy), że wymiana kamery powinna pomóc. "Powinna" jakoś mnie nie przekonuje...

Nie mogę znaleźć w sieci, żeby ktoś miał podobny przypadek.

PO podłączeniu do komputera nie pojawiają sie żadne błędy.

Edytowane przez artek76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie trochę z innej beczki. 

Czy spotkał się ktoś z takim problemem, że podczas jazdy na automatycznych światłach drogowych po jakimś czasie wyskakuje komunikat aby sprawdzić lewe światła przeciwmgłowe, dodam, że mimo tego światła działają normlanie. Po ponownym odpaleniu silnika błąd się nie pojawią i dopiero po jakiejś dłużej jeździe na HBA znowu to wyskakuje. W sumie w niczym to nie przeszkadza ale drażni po jakimś czasie ikona o światłach. Dodam, że mam Założone żarówki LED do halogenów, co w sumie  może to powodować plus włączone doświetlenie zakrętów haligenami. Ale jestem ciekaw czy ktoś się z czymś takim spotkał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.12.2024 o 11:21, Lukass napisał:

Pytanie trochę z innej beczki. 

Czy spotkał się ktoś z takim problemem, że podczas jazdy na automatycznych światłach drogowych po jakimś czasie wyskakuje komunikat aby sprawdzić lewe światła przeciwmgłowe, dodam, że mimo tego światła działają normlanie. Po ponownym odpaleniu silnika błąd się nie pojawią i dopiero po jakiejś dłużej jeździe na HBA znowu to wyskakuje. W sumie w niczym to nie przeszkadza ale drażni po jakimś czasie ikona o światłach. Dodam, że mam Założone żarówki LED do halogenów, co w sumie  może to powodować plus włączone doświetlenie zakrętów haligenami. Ale jestem ciekaw czy ktoś się z czymś takim spotkał. 

duża szansa, że to przez te LED'y, może są bez CANBUS'a albo coś nie styka, mi się to często w ciężarówce zdarza, gdzieś coś nie styka mignie błąd, po chwili gaśnie i elo :D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do polifta. Chciałem sobie zakodować DLA i zobaczyć, ile to warte. Mam Lane Assist, ACC, rozpoznawanie znaków i takie tam. Znalazłem na forum VCDSa kodowanie pod moją kamerkę (2Q0980653), ale jedynym efektem jest pojawienie się na AID ikonki świateł z automatem, przy czym nie działa (nie pokazują się żadne błędy na wyświetlaczu). Efektem ubocznym ;) jest padaka tempomatu. Tzn. po włączeniu tempomatu pokazuje się żółta kontrolka o niedostępności systemu (bez żadnych dodatkowych komunikatów). Radar i kamerka czyste. W sterowniku driver assistance mam aktywny błąd U112100, w ACC U112300. Oba błędy i problem pojawiły się po grzebaniu w sofcie.
Zanim przywrócę pierwotne ustawienia, zacząłem się zastanawiać, czy problem nie leży w "dynamiczny" vs "prosty" asystent i ja mam zakodowany ten drugi. Czy to jest tak, że jeśli mam p.mgielne i doświetlanie zakrętów, to mogę dokodować dynamiczny, czy też jest jeszcze jakaś zależność? Mam podstawowe lampy (nie matrixy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze pamiętam, to kamera w polifcie ma blokadę FEC/SWAP i jej nie zakodujesz inaczej niż producent przewidział tak z ręki.

Dynamiczne DLA działa tylko z najbogatszymi LEDami, z podstawowymi było oferowane raczej HBA - high beam assist - czyli drogowe/mijania ale bez funkcji wycinania i skręcania.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu miałem chwilę na zabawę. @saper_wroc ma rację w tym, że (w polifcie) basic LED nie ogarnia DLA, ale da się odpalić FLA (HBA). Nie wiem, czy będę używać, ale skoro mogę mieć, to sobie włączyłem :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.12.2024 o 21:49, saper_wroc napisał:

Szybkość reakcji świateł na pojazdy z naprzeciwka też można ustawiać w aucie  z trybami jazdy - np. w trybie indywidualnym można zmieniać tryb pracy DLA - wybór między trybem eco/normal/sport
obraz.png.b386b66aefc9ae0f8f86b807845e8250.png

Dobrze rozumiem, że sport - szybka reakcja zmiany świateł, normal - normalna, eco - niska ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie - Eco = DLA wyłączone, światła działają w trybie mijania/drogowe, bez wycinania pojazdów z naprzeciwka i przed nami, być może też bez funkcji skrętnych, ale nie sprawdzałem tego nigdy w praktyce

Edytowane przez saper_wroc
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi