Skocz do zawartości
Colin

Regeneracja reflektorów - zrób to sam

Rekomendowane odpowiedzi

Lakier niczego nie niszczy, bo co miał by niszczyć

Plastik.

Matowieje - reflektory po regeneracji niezabezpieczone też matowieją.

Dlatego zabezpiecza się je woskiem i każdy profesjonalny zakład zabezpiecza woskiem.

Co do wosku, większość użytkowników po kilku miesiącach z reguły zapomina o powtarzaniu procedury i prędzej czy później musi polerować reflektor jeszcze raz.

No to raczej niczego nie zmienia... jak ktoś dupnie nałoży lakier to może się pożegnać z reflektorem, jak zapomni nawoskować - wypoleruje jeszcze raz i nawoskuje:)

Cieszę się, że wymieniliśmy opinie, jednakoż osobiście preferuję moją metodę. Znaczy nie moją, tylko pozyskaną i zastosowaną przeze mnie.

Forumowicze mają teraz wybór i argumenty

Również się cieszę, w końcu po to powstało nasze forum. Jeżeli masz gdzieś zdjęcia poglądowe lakierowanych reflektorów - podeślij mi proszę, chętnie się przyjrzę...w rewanżu podeślę Ci moje wypolerowane i nawoskowane:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regenerowalem moje reflektory ostatnimi czasy. Pasta tempo papier wodny i jak nowki. Z woskiem nic nie kombinowalem i na chwile obecna nadal wszystko ladnie wyglada. Zobacxymy jak dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Regenerowalem moje reflektory ostatnimi czasy. Pasta tempo papier wodny i jak nowki. Z woskiem nic nie kombinowalem i na chwile obecna nadal wszystko ladnie wyglada. Zobacxymy jak dalej.

A kiedy je regenerowałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie z miesiąc temu regenerowal ;)

Moj reflektor byl tez bialy przez jakies pol roku, potem juz zółkł i żółkł... i żółknie nadal - trza się za niebo znów zabrać;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja lakierowałem klarem jakieś 2 lata temu i do dziś zachowały świeży wygląd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również 2 lata temu miałem polerowane i juz powoli zaczyna ich brać. Myśle, że to jest jednak kwestia zabezpieczenia czymś tej powłoki, fabrycznie na 100% jest to jakoś zabezpieczone. Gość który to mi robił niby na koniec naniósł jakąs paste kwarcową ale jak widać g.... to daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście uważam że nie ma sensu polerować starych reflektorów po jakim czasie i to dość nie dużym znowu zrobią się żółte na rynku jest pełno dobrych nowych zamienników za niezłą cene polecam Dj Auto komplet lamp można kupić za niecałe 250 pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Osobiście uważam że nie ma sensu polerować starych reflektorów po jakim czasie i to dość nie dużym znowu zrobią się żółte na rynku jest pełno dobrych nowych zamienników za niezłą cene polecam Dj Auto komplet lamp można kupić za niecałe 250 pln.

W zyciu wiekszej glupoty nie czytalem! Zaden nawet najlepszy zamiennik nie da ci takiego swiatla jak oryginalna lampa po pelnej regeneracji!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłam na allegro pastę specjalną do reflektorów. Wygląda to tak:

renowator_otwarty.jpg

i w 10 minut ogarnia sprawe:

Przed:

13563268_1116719301703628_1068716624_n.jpg

Po:

13552714_1118029831572575_1198595865_n.jpg

13553308_1116719321703626_1008499746_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zamierzam zabrać się za swoje lampy ktore są już zmatowiałe i po prostu żółkną, chcę użyć papierów ściernych od 900 do 2500 i na kobiec pasta Tempo, czy to wystarczy? Czym najlepiej polerować na koniec? Jakich materiałów użyć by nie "przypalić" lamp? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Papier powyżej 1500 nie ma już sensu. Machnij najpierw 800-900 i pozniej 1500. Tempo do reflektorów mierna. Parę past już testowałem i ostatnią Boll b100 mogę szczerze polecić. Ładnie szybko poleruje. Najpierw filcem, na zakończenie gąbką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Papier powyżej 1500 nie ma już sensu. Machnij najpierw 800-900 i pozniej 1500. Tempo do reflektorów mierna. Parę past już testowałem i ostatnią Boll b100 mogę szczerze polecić. Ładnie szybko poleruje. Najpierw filcem, na zakończenie gąbką.

Jeszcze ja się zapytam, a tym filcem to maszynką leciałeś czy ręcznie można też?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maszynowo oczywiście. Ręcznie się zajedziesz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zrobię jak mówisz i wrzucę zdjęcia przed i po :) Dziękuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w temacie można znaleźć przed i po, dopiero co też robiłem. Pamiętaj o zabezpieczeniu bo znowu będą matowieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, planuje regenerację lamp, polerowalem juz je dwa razy, ale nadal efekt jest nie zadowalający, nie chce kupować ani nowych ani zamienników, planowałem wymianę soczewek na coś takiego:

https://hidretrofit.pl/sklep/hella-classic-bi-halogen-h7-bi-xenon/#tab-description

Myślicie że zabieg pomoże w celu polepszenia jakości święcenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cześć, planuje regenerację lamp, polerowalem juz je dwa razy, ale nadal efekt jest nie zadowalający, nie chce kupować ani nowych ani zamienników, planowałem wymianę soczewek na coś takiego:

https://hidretrofit.pl/sklep/hella-classic-bi-halogen-h7-bi-xenon/#tab-description

Przerabiałem to w swoim aucie.Najpierw rozkleiłem lampy i wyczyściłem je w środku i nie powiem jakość się polepszyła.Reasumując jeżeli szkło na lampie jest w dobrym stanie to na bank wymiana wkładu coś da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zregeneruj odbłyśniki.

Bo co do szkła wymienisz zwykłą oryginalną soczewkę na drugą , wypolerować klosze, zregenerować odbłyśniki a szkło wymienić na https://hidretrofit.pl/sklep/gladkie-szklo-hella-3/

I wtedy masz światła kosa !!

Polerka klosza i regeneracja odbłyśnika daje murowany efekt. Gładkie soczewki jeszcze go dopieszczają jedynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile zeszło Ci to ? Bo lampy wyglądają jak nowe :) Długo polerowałes ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ile zeszło Ci to ? Bo lampy wyglądają jak nowe :) Długo polerowałes ?

No gdzieś tak na spokojnie to z półtora godziny na obie. Plus później bezbarwny na wierzch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi