nakon9 Zgłoś #1 Napisano 2 Czerwca 2013 Witam, jestem ciekawy czy sprawdziło by się takie rozwiązanie aby zamiast zaworu EGR podłączyć wężyk do dodatkowego bliźniaczego zaworka sterującego uchyleniem klapy gaszącej ale tylko do pewnego stopnia. Dzięki temu można by uzyskać miękką pracę silnika i odpowiedni skład mieszanki paliwowej jednocześnie pozbywając się wad EGR. Zastanawia mnie tylko jak komputer zareaguje na czujnik ciśnienia w dolocie. Z przepływomierzem nie powinno być problemu. To rozwiązanie przyszło mi do głowy kiedy uszkodził się siłownik klapy gaszącej i ją częściowo zamknął. Silnik był wtedy słaby ale pracował dosłownie jak silnik benzynowy wyjątkowo cicho. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dtambor Zgłoś #2 Napisano 2 Czerwca 2013 Dzięki temu można by uzyskać miękką pracę silnika i odpowiedni skład mieszanki paliwowej niektore pomysły mnie przerażają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomnik Zgłoś #3 Napisano 2 Czerwca 2013 :hmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldi2807 Zgłoś #4 Napisano 2 Czerwca 2013 Tylko po co bo wydaje mi się to trochę przekombinowane i w ogóle jakie to potem może mieć skutki uboczne,a rozumiem o co Ci chodzi bo też miałem ten problem a mianowicie pękło mi te cięgno w EGR plastikowe i mam poklejone taśmą na razie bo nie umiem dokupić samego.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bajer Zgłoś #5 Napisano 2 Czerwca 2013 Tak jest że jak go zdusisz klapą gaszącą (odpowiednio) klekot chodzi "jedwabiście" :bezzebow Jednak jest wada tego rozwiązania bo EGR jest sterowany (otwierany) ze wzglądu na procetowe uchylenie padału gazu. EGR zostaje calkowicie zamknięty w okolicach 50% nacinięcia pedału gazu. I do momentu zamknięcia zaworu EGR może się silnik zachować nieprzewidywalnie. Np. pracował by na niedoborze powietrza i kopcił................ Temat do głębszego zbadania, tylko wiesz czy jest to warte "zachodu"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dtambor Zgłoś #6 Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) owszem występuje pewne zjawisko falowe w dolocie ktore ograniczymy jak sie przymknie klapę (rzeczywiście chodzi wtedy ciszej i miękko), ale to troche bez sensu dławić to co pompuje trubina. Po drugie nie ma to nic wspólnego z prawidłowym skladem mieszanki, a wręcz przeciwnie. Także w żaden sposob nie zastępuje to funkcji EGR. Edytowane 2 Czerwca 2013 przez dtambor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach