Skocz do zawartości
Jaack

Passat B5FL 1,9 TDI AWX - turbo/przepływomierz???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

co dopiero zdiagnozowałem z pomocą tego działu strzelony termostat, to teraz coś poważniejszego się dzieje z turbem.

Samochód przy przyspieszaniu czasami (nie zawsze) poszarpuje, raz mocniej, raz słabiej, ale mam wrażenie, że zwykle w przedziale 1500 - 2000 obr.

W tylnym lusterku widać też, że w tych momentach lekko dymi na taki szary, delikatny kolor.

Co zrobiłem:

- sprawdziłem napięcia zasilające przepływomierz - są ok nawet kiedy przewodem miotałem,

- sprawdziłem błędy - jedyny to: 16485 - Mass Air Flow Sensor (G70): Implausible Signal / P0101 - 35-00 - -

- modliłem się, żeby samo przeszło :D :D :D

- zrobiłem log dynamiczny przepływomierza (LOG-01-000-LMM), podczas tego samochód miał problem żeby dobić obrotami do magicznej czerwonej kreski, a jak już był blisko, to tak jakby turbo wpadło w tryb awaryjny (widać na logach but w podłodze a 10 kolumna spada), z czym że nie było takiego błędu w pamięci po sprawdzeniu (za to ponownie był G70),

- następnie samochód po chwili trzymania na jałowym zgasiłem, odpaliłem i ruszyłem logując 011 (LOG-01-011-TURB), tutaj widziałem że lekko kopcił,

- nie wiedząc co zrobić - przejechałem się jeszcze jakieś pół godziny temu i 3x logowałem 000 i 011, bo tego szarpania w 2 poprzednich logach raczej nie udało mi się uchwycić. Co prawda nie są one na pełnych obrotach i raz na dłuższą chwilę ściągnąłem nogę z gazu (żęby uchwycić jeszcze raz obroty 1500-2000), ale za to widać kiedy samochód "szarpie".

Panowie i Panie, proste pytanie - co dalej? Albo jeśli to w/w jest niewiele warte to od czego zacząć żeby zdiagnozować to u się dzieje w moim paszczurku?

Dodam, że chyba przy tych szarpaniach (przed/po/w trakcie - nie wiem?) słychać taki inny świst turba niż zwykle, chyba, że powodem tego jest ściągnięcie przeze mnie tej osłony silnika plastikowej...

Please, Help :D

LOG-01-000-011-1.xls

LOG-01-000-011-2.xls

LOG-01-000-011-3.xls

LOG-01-000-LMM.xls

LOG-01-011-TURB.xls

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej możnaby powiedzieć patrząc na log dynamiczny grupy 010 oraz na log (dwóch grup jednocześnie) tj. 008 z 011. Wykonaj je zatem byśm mogli stwierdzić dlaczego sypie błędem niewiarygosnego sygnału z przepływki. Druga sprawa to słaby dół turbodoładowania a potem przeładowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, dzisiaj po południu zrobię logi - tylko w jakich warunkach? 3 bieg i tzw. but? Czy nie koniecznie muszę go tak męczyć? Bo trochę mnie te syki martwią :-/

Co może oznaczać te zachowanie turba? Że milczy w dolnych partiach, a później szaleje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj odkręcić wąż zasysający powietrze do turbiny. Wsadź tam paluchy i postaraj się wyczuć jaki jest luz. Powinien być tak na wyczucie poniżej 1 milimetra. Jak będzie Ci się wydawało, że jest większy, to wyjmuj turbo i sprawdź to samo na wyjętym.

Przy zbyt dużym luzie wirnik może się opierać o ścianki i mieć problemy z wystartowaniem.

Ja bym najpierw to sprawdził, bo jak będziesz go katował na logach (a moja teoria okazałaby się słuszna), to może się rozlecieć wirnik a wtedy... lepiej nie myśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja bym najpierw to sprawdził, bo jak będziesz go katował na logach (a moja teoria okazałaby się słuszna), to może się rozlecieć wirnik a wtedy... lepiej nie myśleć.

A czy log poniżej 2 tysięcy obrotów coś da czy konieczne pełne obciążenie?

Bo kłopoty najczęściej pojawiają się właśnie w tej okolicy 1-2 tyś obrotów, co myślę, że przy spokojnym dodawaniu gazu turbiny nie rozszarpie?

Te szarpanie dzisiaj z rana było nawet dość mocne, lekko odrywało mnie od oparcia!

Z wymaraniem luzu przy turbo może nie będę miał problemu jak poczytam jak się do niego najprościej dostać, ale demontaż to już nie lada wyzwanie (patrząc chociażby na ilość uszczelek do wymiany na nowe :-D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób logi od 1200obr. z gazem do dechy.

Czekamy na logi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najświeższe odkrycia:

Zwiększone spalanie, przynajmniej wg komputera między zegarami, ale bardziej przy wyższych prędkościach typu 80-100km/h na 5 biegu (spalanie rzędu 8-10 litrów!!!).

Dzisiaj wracając z pracy po przejechaniu jakichś 4km wyskoczył błąd ABGAS WERKSTAT na kompie.

Jak matka Bozia przykazała -> Podpiąłem kabelek, uruchomiłem VAG'a i znowu - błąd 16485 - Mass Air Flow Sensor (G70): Implausible Signal, ale poza nim nic innego.

Czy abgas werkstat nie powinien zostawić po sobie śladu? Czy to wina przepływomierza?

Ok. 19-20 dzisiaj zdejmę logi, bo szykuje mi się mały wyjazd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekamy na logi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, logi zrobione, przed rozszerzeniem (XLS) wpisałem cyfrę reprezentującą kolejny numer pomiaru.

Po kolei opiszę co przy jakim pomiarze było.

1. Leciałem, przy ponad 3k lekko szarpnął i przestał ciągnąć (awaryjny tryb?) - przez cały czas ciągną równo - wtedy zauważyłem na pomiarze błąd.
  2. Zgasiłem, odpaliłem i znowu rura, efekt jak w logu.
  3. Jak wyżej, z tym, że jak już zamknąłem program itd. podjechałem samochodem na parking, to znowu wyskoczył ABGAS. Zgasiłem samochód i poszedłem w długą.
  4. Jak odpaliłem bestię, to dalej widniał ABGAS, więc odczytałem błędy, macie w załączniku (2 tym razem), skasowałem, odpaliłem i w trasę log 8/11
  5. Jako, że samochód na pełnym bucie od niskich obrotów zachowuje się jednostajnie, to tym razem na niepełnym bucie jechałem od 2 biegu (log 8/11)
  6. Jak wyżej, tyle że log 10 grupy

Chciałem jeszcze zaznaczyć, że na 3 biegu przy obrotach +/- 2500 i wyżej kopci jak smok, na czarno, a przynajmniej bardzo ciemno, rowerzysta mógłby mieć problemy :-P

\\Poprawiłem załączniki! Sorry za błąd.

Log (1 - 010)

Log (2 - 010)

Log (3 - 010)

Log (4 - 008,011)

Log (5 - 008,011)

Log (6 - 010)

Bledy.txt

LOG-01-010-6.xls

LOG-01-010-3.xls

LOG-01-010-2.xls

LOG-01-010-1.xls

LOG-01-008-011-5.xls

LOG-01-008-011-4.xls

Edytowane przez Jaack
Poprawione załączniki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wrzucone logi ciężko rozczytać. Nikt ich w excelu nie będzie za ciebie obrabiał.

Nie mniej jednak na podstawie kilku plików kanału 010 podejrzana jest zbyt duża masa powietrza.

Wskazywać to by mogło na nieszczelność pomiędzy turbiną a kolektorem ssącym. Sprawdź wszystkie połączenia i gumowe węże (te grube), czy nie jest jakiś pęknięty i czy w połączeniach typowych dla twojego modelu są wszystkie o-ringi, może jakiś jest uszkodzony lub gdzieś go brakuje. Możliwe, że Intercooler jest dziurawy.

Musisz to sprawdzić. Jeśli nic nie znajdziesz to trzeba by podmienić od kogoś przepływomierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak wrzucone logi ciężko rozczytać. Nikt ich w excelu nie będzie za ciebie obrabiał.

Przepraszam, nie pomyślałem, że excel będzie na tyle głupi i będzie czytać własne pliki po rozszerzeniu, a nie nagłówku (a CSV nie idzie wrzucić).

Jeśli zmienisz rozszerzenie na CSV, to excel będzie poprawnie czytać plik (bo zmieniałem w każdym znak separacji na średnik).

Zaraz poprawię wrzucone pliki. //Załączniki poprawione

Banshee, Ty widzę miałeś AWX'a, z wyciągnięciem IC pewnie trochę roboty jest, co?

Ja ten samochód mam ponad 2 lata już, dlatego żadnych uszczelek nie może brakować czy oringów.

Ktoś ma jeszcze inne pomysły?

Podejrzane jest to, że przy pełnym bucie nie przerywa, a przy zwykłym przyspieszaniu strasznie.

Wg teorii EGR nie powinien działać przy biegu jałowym (żeby nie zdławić silnika) i też na pełnym gazie (żeby uzyskać maksymalną moc) - nie pasuje to tutaj?

Edytowane przez Jaack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj nieszczelności w dolocie jak już wcześniej Ci poradzono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Banshee, Ty widzę miałeś AWX'a, z wyciągnięciem IC pewnie trochę roboty jest, co?

Ja ten samochód mam ponad 2 lata już, dlatego żadnych uszczelek nie może brakować czy oringów.

Jeżeli IC pod samochodem nie będzie mokry od oleju, nic z niego nie będzie kapać to możesz go pominąć.

Szukać przetartych, przeciętych węży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, nie wcześniej jak w środę sprawdzę dolot. Jak tylko to zrobię to dam znać.

Z czystej ciekawości - który z wyników wskazuje na nieszczelność w dolocie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wartość 1249 w 010, jak jeszcze turbo nie pompuje 2300mbar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, dzisiaj miałem chwilę żeby zajrzeć pod maskę passka i jako, że podczas jazdy syczenie (zasysane powietrze przez jakąś nieszczelność?) się pojawia to stwierdziłem, że na postoju też powinno, niestety - nie ma, będzie tylko pod obciążeniem?

Zauważyłem też 2 rzeczy:

• sztanga/drążek, który wchodzi do EGR (steruje nim? - patrz zdjęcie 1 poniżej zapożyczone z neta) na "luzie" przy nie ważne jakich obrotach silnika zupełnie się nie porusza - czy tak powinno być? Sztanga jest cały czas maksymalnie wysunięta (czyli ciut bardziej niż na zdjęciu).
  • zaraz po lewo na zdjęciu (1) widać łączenie tej "metalowej rury" w której jest EGR z gumowym wężem o dość pokaźnej średnicy, tam jest luz (jakby mocowanie na tą zasuwkę drucianą w wężu się wyrobiło - ma to duże znaczenie?)
  • przed chwilą też wyłapałem taki oto "luz" jak na zdjęciu drugim (na końcu węża z IC), da się to lekko wsunąć, ale po przejechaniu wysuwa się z powrotem.

Szczerze, to nie wiem za bardzo które węże dokładnie sprawdzać, czy je mogę wyciągać i sprawdzać poza samochodem, moglibyście mi podpowiedzieć w tej kwestii? Może po prostu łopatologicznie - parę fotek z neta z dopiskiem - to, to, a to nie? ;-)

75565545.jpg

zdjcie3022.jpg

Edytowane przez Jaack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta sztanga odpowiada za klapę gaszącą :) jak auto zgasisz to klapa się zamyka i silnik nie dostaje powietrza i gaśnie.

---------- Dodano o 20:14 ---------- Poprzednia wiadomość o 20:12 ----------

Panowie, dzisiaj miałem chwilę żeby zajrzeć pod maskę passka i jako, że podczas jazdy syczenie (zasysane powietrze przez jakąś nieszczelność?) się pojawia to stwierdziłem, że na postoju też powinno, niestety - nie ma, będzie tylko pod obciążeniem?
syczenie będzie tylko pod obciążeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klapa gasząca ma być w takiej pozycji (czyli maksymalnie wysunięta z tego plastikowego czarnego siłownika (membrany) jak u Ciebie na fotce - ona się wsuwa do gruchy (czarnego podciśnieniowego siłownika) tylko na 3 sekundy w momencie samego gaszenia silnika i po jego zgaszeniu, i po 3 sekundach, ma się ponownie wysunąć do takiej pozycji jak jest obecnie czyli ma otwierać klapę gaszącą ponownie.

Łączenie gumy węża dolotu powietrza doładowanego z szybkozłaczką (bo tak się to złącze nazywa) przed kolektorem ssącym, nie powoduje nieszczelności w dolocie (wąż musiałby się całkiem praktycznie rozłączyć by wykazać taką nieszczelność). Jeśli taki sam luz jest widoczny na szybkozłączce przed intercoolerem to nieszczelności szukaj w zupełnie innym miejscu dolotu. Do sprawdzenia nie jest dużo bo od wylotu powietrza doładowanego za turbo do kolektora ssącego jest raptem tylko kilka węży, złączek i intercooler (czyli chłodnica powietrza doładowanego) czyli wszystko to co jest pomiędzy kolektorem ssącym a turbo.

Edytowane przez Sztomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi