Skocz do zawartości
hepos

Głośne syczenie w okolicach kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeszukałem forum, ale znalazłem podobny temat tylko w kategorii B3.

Dziś pojawił się pewien odgłos. Jest to syczenie gdzieś z okolic pedałów, kierownicy. Syczenie jest na tyle głośne, że klekot we wnętrzu absolutnie go nie zagłusza. Skręcenie kierownicą (i przytrzymanie jej w pozycji skręconej) powoduje, że syczenie ustaje, jednak wystarczy ją puścić i za chwilę dalej zaczyna syczeć. Wciskanie hamulca, czy sprzęgła nic nie daje.

Co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Wspomaganie działa normalnie.

Pozdrawiam

Edytowane przez hepos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem dziś stan płynu, brakowało 100 ml, dokupiłem oryginalny VW w ASO i dolałem. Syczenie nie ustaje i ciężko jesto go na słuch zlokalizować. Wydaje mi się jednak, że wspomaganie nieco cieżej działa niż przedtem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może pompa wsp się kończy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet jeśli - to skąd byłoby syczenie? Wyraźnie syczy w okolicach podszybia , a w środku tam, gdzie kolumna kierownicza łączy się z maglownicą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś ma jeszcze jakieś jeszcze sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze jakis wezyk od zaworka sie uje..al

a jak chamulce tzn servo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamulce są ok, bez zmian. Obejrzałem węże , jeden z nich jest pokryty takim szlamem , ale wygląda to na stary bród, a syczeć zaczęło miesiąc temu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ja mam podobny przypadek, otóż po wciśnięciu pedału hamulca też jest słyszalne syczenie i hamulce są słabe w ogóle nie czuć siły hamowania , dodam że wcześniej hamulce były żyleta , wszystko jest po wymianie serwa łącznie a wymianą pompy hamulcowej , proszę o jakieś sugestie bo po świętach jadę na reklamacje do mechanika a nie chciałbym aby wciskał mi znowu jakiś kit i nie naciągał mnie na dodatkowe koszty , pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm w kilku tematach piszesz o tym samym.

przestudiuj dobrze wątki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi