adampolice Zgłoś #201 Napisano 6 Lipca 2012 Arbuzówka była w dwóch postaciach Jakoś po sąsiedzku mnie nie poczęstowałeś żyło ty jedna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol27 Zgłoś #202 Napisano 6 Lipca 2012 Jakoś po sąsiedzku mnie nie poczęstowałeś żyło ty jedna A to Nikosia,bo ja to alkoholu i przemocy się brzydzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komandos Zgłoś #203 Napisano 6 Lipca 2012 A to Nikosia,bo ja to alkoholu i przemocy się brzydzę Ej to dokładnie tak samo jak i ja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gajdus Zgłoś #204 Napisano 6 Lipca 2012 A to Nikosia,bo ja to alkoholu i przemocy się brzydzę Ej to dokładnie tak samo jak i ja takie forum, co zrobisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Ela Zgłoś #205 Napisano 6 Lipca 2012 A to Nikosia,bo ja to alkoholu i przemocy się brzydzę Ej to dokładnie tak samo jak i ja Sami abstynenci :lol3 Arbuzówka była w dwóch postaciach Jak się wszyscy arbuzem zajadają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mieszkoc Zgłoś #206 Napisano 6 Lipca 2012 Sami abstynenci Chyba Ty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romeo9999 Zgłoś #207 Napisano 6 Lipca 2012 Krzysiek ma 200 post i znów krata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rainman777 Zgłoś #208 Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) To kiedy ten zlot :ocochodzi Edytowane 6 Lipca 2012 przez rainman777 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Weso Zgłoś #209 Napisano 6 Lipca 2012 ale cenzura:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Duży Zgłoś #210 Napisano 6 Lipca 2012 ale cenzuraHahaha, Miły, ale dałeś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ucho13 Zgłoś #211 Napisano 6 Lipca 2012 będziesz się wybierał w moje okolice na wakacyje daj znać wcześniej to dla Ciebie specjalnie zrobię to ja nikus na manie poprosze tez:danek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pjotrm Zgłoś #212 Napisano 7 Lipca 2012 będziesz się wybierał w moje okolice na wakacyje daj znać wcześniej to dla Ciebie specjalnie zrobię Nikoś to gdzie się umawiamy w Zambrowie czy przed na Orlenie :hmm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikos Zgłoś #213 Napisano 7 Lipca 2012 o ja nikus na manie poprosze tez toć Ty nie spożywasz ale o arbuzie dla Ciebie nie zapomnę Nikoś to gdzie się umawiamy w Zambrowie czy przed na Orlenie uhuhu do Zambrowa to mam całe hektary Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szkielo82 Zgłoś #214 Napisano 7 Lipca 2012 A kto na zlocie był zielonym B5 na blachach LZ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams Zgłoś #215 Napisano 7 Lipca 2012 Daro25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grinch Zgłoś #216 Napisano 7 Lipca 2012 Daro25 To chyba Mój współlokator Ale dokładnie nie Pamiętam :lol3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol27 Zgłoś #217 Napisano 7 Lipca 2012 Ale dokładnie nie Pamiętam Maździor też ma LZA,tylko że Beemką byli.Sitaniec jeden:lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikos Zgłoś #218 Napisano 8 Lipca 2012 Jako iż dostaję kilka PW dziennie i w każdym z nich jest umieszczona prośba aby podać przepis na Arbuzówkę a'la Nikos postanowiłem podzielić się tą tajemną wiedzą a więc: 1. Kupujemy 1 litr dobrej wódki (polecam Finlandię tudzież Białą Żubrówkę ) ale zachęcam do eksperymentów z innymi markami. 2. Kupujemy Arbuza takiego 6,5 kg - 8 kg zdecydowanie dojrzałego (im ciemniejszy tym lepszy i ważna jest plama taka żółta która gwarantuję dojrzałość owoca ) 3. Wódeczka na 12 godzin do zamrażarki a arbuz do lodówki (cały) 4. Po tym czasie wyciągamy arbuza z lodówki i w miejscu gdzie był ogonek wycinamy otwór średnicy szyjki butelki od wódki - skórki nie wyrzucamy przyda się później 5. Z otworu wybieramy trochę miąższu (nie za dużo tak ze 3 łyżeczki od herbaty) bierzemy długą wykałaczkę (taką do szaszłyków) i przez ten otwór nakłuwamy całego arbuza od środka (tylko nie na wylot) 6. Arbuza kładziemy otworem do dołu na misce która zagwarantuje to iż będzie stał pionowo otworem do dołu i wkładamy z powrotem do lodóweczki na kolejne 12 godzinek 7. Wyciągamy arbuza (w miseczce powinno zebrać się troszkę soku z arbuza który możemy wypić lub zostawić do późniejszych celów. Bierzemy ponownie wykałaczkę i przez otwór który zrobiliśmy wcześnie ponownie nakłuwamy arbuza ale tym razem tak żeby zrobić 3-4 dziurki w skórce po przeciwnej stronie otworu. 8. Dochodzimy do meritum pracy, wyciągamy wódeczkę z zamrażarki i wlewamy do wydrążonego otworu arbuza (ważne żeby arbuz stał pionowo w jakimś pojemniku - najlepiej w misce - WAŻNE arbuz nie może opierać się o dno miski gdyż skóra może zabarwić i zmienić smak "soczku" wydobywającego się z otworów które wcześniej zrobiliśmy wykałaczką) 9. Tak zalanego i zabezpieczonego arbuza wstawiamy do lodówki (ja do tego celu wyjąłem 3 półki żeby wchodził luzem) i co jakiś czas sprawdzamy czy wódeczka się wchłonęła do arbuzika to co ścieknie do miseczki zbieramy do innej butelki i w zależności od chęci możemy uzupełnić sokiem który pozostał nam z odcieku (punkt 6). Cały proces powinien trwać około 4-5 dni WAŻNE Arbuz jak najmniej czasu powinien spędzać po za lodówką od czasu jego pierwszego zalania zaczyna w nim zachodzić proces fermentacji który może zmienić smak samego owocu. Do transportu Arbuza polecam jego "zakorkowanie" i przechowywanie w lodówce turystycznej. Jako iż jest to mój pierwszy "poradnik" proszę o wyrozumiałość i konstruktywną :lol krytykę 'smacznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jokers Zgłoś #219 Napisano 8 Lipca 2012 Nono Nikos podzieliles sie przepisem, teraz wszyscy beda testowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elisek Zgłoś #220 Napisano 8 Lipca 2012 ależ to musi być dobre a ja nie mogę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach