Skocz do zawartości
oliwier

plywajace auto

Rekomendowane odpowiedzi

mialem to samo, wlasnie przy duzych predkosciach, okazało się ze skończyły mi się łączniki tylnego stabilizatora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, widzę że mam takie same problemy jak koledzy, czuję że na prostej drodze auto delikatnie ucieka mi w prawo. Opony wymienione i wyważone. Z tego względu moje pytanie gdzie rzetelnie sprawdzę geometrię zawieszenia w Łodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam podepne się pod temat,

Mam problem z moim passatem b6 variant 2008, uderzyłem prawym tylnym wahaczem w krawężnik, urwał się ten co podtrzymuje sprężynę, odpadło mocowanie od zwrotnicy. Wymieniłem zwrotnice i tylny wahacz, okazało się że nie da się ustawić zbierzności i geometri bo skrzywiły się blachy trzymające w/w urwany wahacz w sankach tylnego zawieszenia, mechanik stwierdził że to naprostują i będzie ok, niby zrobili to co trzeba było i geometria i zbierzność ponoć jest ok. Ale auto ściąga na lewą stronę i w zakrętach dostje wibracji z tyłu.

Co to może być? Czy sensowna będzie wymiana wózka/sanek na używane ale 100% proste? Czy podłużnica mogła ulec wygięciu przy takim uderzeniu w wahacz? Nie było ono mocne zwykłe powolne dojeżdżanie na lekko puszczonym sprzęgle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja szuklabym uzywanych sanek, bez kombinowania i za niewielka kase mozna dostac - problem z glowy

co do ich prostowania to nie da sie ich juz tak powyginac zeby byly jak w oryginale - na pewno nie zrobi tego pierwszy lepszy warsztat.

Jak kupilem poprzedniego B5FL to gosc mowil ze uderzyl tylnym kolem w kraweznik i rzeczywiscie bylo bardziej pochylone i bardzo zbiezne. Kupilem cala uzywana belke za 300zl i po jej wymianie nie bylo juz zadnych problemow.

Edytowane przez tmstp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jako tako to ukrzywione są tylko blachy trzymające ten jeden wahacza, i podobno da się to wyprostować. Zobaczę jadę jeszcze w poniedziałek na geometrie, zbierzność i tor jazdy, maja mi to sprawdzić i poustawiać jak nie to ok 300zł na sanki trzeba będzie wydać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spuść powietrze o 0.2 atmosfery i zobacz czy ściąga.

Sprawdź czy zmiany kierunku zależą od przyśpieszania i hamowania.

Jeśli nadal auto myszkuje prawo lewo to luzy w przednim zawieszeniu.

Przede wszystkim sprawdzamy od góry, czyli mocowanie w nadkolu. Często przyczyną są wybite gumy górnego łożyska amortyzatora w kolumnie Macphersona.

Poduszki mam obcykane, co prawda w innym aucie ale zobacz czy ciebie to nie dotyczy.

Poszukaj w Google hasła: Objawy zużytych poduszek amortyzatora, na blogu opelastrag opisałem moje doświadczenia w tym temacie.

Nie podaję linka, żeby nie być posądzonym o spam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pamiętam Goodyer UG 7 są kierunkowe sprawdź czy na każdym kole zgadza się strzałka z kierunkiem jazdy, czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze, kiedyś coś takiego przeszedłem, nasi kochani fachowcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam

po zalozeniu zimowek przod vredestein 205/55/16

tyl godyear ultra grip 7 205/55/16 auto plywa po drodze jak wsciekle lekki ruch kierownica i tyl leci

przod zreszta tez. godyeary byly poprzedniej zimy z przodu/ vredestein zalozylem bo chcialem sprobowac cos nowego/lato standart 215/55/16.cale zawieszenie nowiutkie oczywiscie kilka miesiecy temu wiec nie jest na cieplo ,geometria,zbieznosc, sprawdzanie cisnienia okey.nie pamietam aby poprzedniej zimy byla taka trgedia dlatego prosze o pomoc moze ktos wie oco chodzi

z gory dzieki za pomoc

Miałem ten sam problem, który opisałem tutaj:

http://forum.vw-passat.pl/threads/127392-Opony-zimowe-i-problem-z-trakcja-pojazdu

Wymiana tulei rozwiązała problem.

Ps. kolego następnym razem jak zakładasz posta to proszę sprawdź pisownie bo zero dużych liter, znaków ą, ś, ć, ę itp. trochę wysiłku nie zaszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi