b3b5 Zgłoś #1 Napisano 11 Listopada 2011 Czy ktoś pomoże mi zdiagnozować usterkę jeśli to możliwe bez VAG'a? mam takie objawy podczas uruchamiania: 1. Auto nie uruchamia się pomimo że rozrusznik kręci. 2. Jak nie poczekam, aż kontrolka od świec żarowych się zgasi to auto się uruchamia. Dodam nowy Aku (2 tyg.) i sprawdzany przy okazji wymiany alternator. Co mam sprawdzić? Jestem na wyjeździe i jest długi weekend , boje się że może przestać się uruchamiać nawet w sposób opisany w punkcie 2. Pozdrawiam Tomek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcink Zgłoś #2 Napisano 11 Listopada 2011 Rozrusznik ? Brak masy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rusztu Zgłoś #3 Napisano 11 Listopada 2011 Cisnienie w oponach sprawdzales ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek1634 Zgłoś #4 Napisano 11 Listopada 2011 Rozrusznik ? Brak masy? Przecież pisze że rozrusznik kreci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b3b5 Zgłoś #5 Napisano 11 Listopada 2011 Przecież pisze że rozrusznik kreci. Kręci, ale jak poczekam na zgaszenie kontrolki od żarowych to nie odpala. Cisnienie w oponach sprawdzales ?? PLONK 4U Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grucha... Zgłoś #6 Napisano 11 Listopada 2011 Kręci, ale jak poczekam na zgaszenie kontrolki od żarowych to nie odpala. Może jest coś nie teges ze świecami żarowymi. Wyobraź sobie, że może być uszkodzony przekaźnik i świece grzeją za krótko pomimo tego, że kontrolka się świeci. Jeżeli kręcisz w momencie kiedy grzeją odpala, a jak poczekasz dłużej to są już po prostu zimne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makeć Zgłoś #7 Napisano 11 Listopada 2011 jak świeci kontrolka to jeszcze pompka w zbiorniku pompuje, może z dopływem paliwa coś nie teges ..? Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b3b5 Zgłoś #8 Napisano 11 Listopada 2011 Może jest coś nie teges ze świecami żarowymi. Wyobraź sobie, że może być uszkodzony przekaźnik i świece grzeją za krótko pomimo tego, że kontrolka się świeci. Jeżeli kręcisz w momencie kiedy grzeją odpala, a jak poczekasz dłużej to są już po prostu zimne. No to jest wysoce prawdopodobne - świece 5 lat nie wymieniane (a czy w ogóle to tylko Niemiec wie :dupablada). jak świeci kontrolka to jeszcze pompka w zbiorniku pompuje, może z dopływem paliwa coś nie teges ..? Pozdr No to tez ma sens. Mój typ świece a później system podawania paliwa. Dzięki za podpowiedzi Panowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomnik Zgłoś #9 Napisano 11 Listopada 2011 (edytowane) jak świeci kontrolka to jeszcze pompka w zbiorniku pompuje, może z dopływem paliwa coś nie teges ..? Może jest coś nie teges ze świecami żarowymi. Wyobraź sobie, że może być uszkodzony przekaźnik i świece grzeją za krótko pomimo tego, że kontrolka się świeci. Jeżeli kręcisz w momencie kiedy grzeją odpala, a jak poczekasz dłużej to są już po prostu zimne.Świece żarowe nie maja wpływu na odpalenie auta w temperaturach obecnie panujacych.Pompa paliwa(ta w baku) też nie będzie, w tym przypadku, przyczyniać się do uruchomienia silnika. Naprawdę, odpowiedź na Twój problem, nie będzie łatwa-za mało posiadanych informacji. Czy silnik każdorazowo uruchamia się, przed końcem świecenia kontrolki od świec? Co w przypadku, roboczej temp. silnika,też jest ten sam problem? Czy przy nieudanej próbie uruchomienia silnika nie wyświetla się kontrolka immobilizera? Czy nie masz dokładanego urządzenia zabezpieczajacego? Czy nie wyświetla Ci się jakaś kontrolka(ESP, mrugająca świec żarowych) podczas pracy silnika? Mimo w miarę młodego wieku Twojego Passata, sprawdziłbym stacyjkę-to tylko taka rada na odległość.Tak jak pisałem wyżej za- mało info. Dobrze by było zdiagnozować auto Vag-iem.Jeśli jesteś na terenie Polski, napisz w dziale odpowiedniej grupy regionalnej, prośbę o pomoc,może zgłosi się osoba, znajdująca się blisko miejsca, w którym obecnie przebywasz i wepnie swojego vag-a. Edytowane 11 Listopada 2011 przez tomnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemo87 Zgłoś #10 Napisano 11 Listopada 2011 Może jest coś nie teges ze świecami żarowymi. Wyobraź sobie, że może być uszkodzony przekaźnik i świece grzeją za krótko pomimo tego, że kontrolka się świeci. Jeżeli kręcisz w momencie kiedy grzeją odpala, a jak poczekasz dłużej to są już po prostu zimne. Wg. mnie to nie to, świeca żarowa podgrzewa paliwo i tyle, to nie jest benzyna że do zapłonu potrzeba iskry i sprawnej świecy, u nas jeszcze nie ma takich wielkich mrozów żeby było trudno odpalić diesla przy krótkim grzaniu, nawet wtedy gdy przekaźnik za wcześnie rozłącza, nawet bez grzania powinien przy porannych temperaturach odpalać ja bym się skłaniał ku tezie jaką przedstawił makeć, czyli coś z doprowadzeniem paliwa, zawór na pompie paliwa i przekaźniki od pompy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomnik Zgłoś #11 Napisano 11 Listopada 2011 zawór na pompie paliwa i przekaźniki od pompyKolega ma auto na pompowtryskiwaczach, więc elementy, o których piszesz, nie wystepują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemo87 Zgłoś #12 Napisano 11 Listopada 2011 Kurna nie spojrzałem że to PD:debil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makeć Zgłoś #13 Napisano 11 Listopada 2011 Pompa paliwa(ta w baku) też nie będzie, w tym przypadku, przyczyniać się do uruchomienia silnika. < tu tylko powiem, że doświadczyłem czegoś podobnego, nie u siebie, ale było.Nie wiem jaka jest temperaturka w UK, ale poniżej 5 w plusie już świece grzeją. Immo wyłącza motor po paru sekundach i kolega raczej wspomniał by o kontrolce Ja osobiście wróżbitą nie jestem i nie potrafię wystawić jakiejkolwiek diagnozy przed połączeniem się z autem przez kompa, a kolega wspomniał, że vag-a nie ma, więc raczej dla wszystkich wypowiadających się tutaj, to jest tylko jakaś teoria. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomnik Zgłoś #14 Napisano 11 Listopada 2011 (edytowane) Zamieszczone przez tomnik Pompa paliwa(ta w baku) też nie będzie, w tym przypadku, przyczyniać się do uruchomienia silnika. < tu tylko powiem, że doświadczyłem czegoś podobnego, nie u siebie, ale było Jestem pewien na 100%, że nie jest to problem związany z pompą w baku.Czasami wyjmuję bezpiecznik tej pompy, zostawiając auto "bez opieki" i oczywiście zdarza mi się o tym fakcie zapomnieć.Każdorazowo uruchamiam auto, a o wyjętym bezpieczniku, przypominam sobie za paręset metrów kiedy silnik zaczyna przerywać pracę.Gdyby była winna pompa(czasowea usterka, nie stała), kolega napisałby-"czasami silnik dusi się i przerywa swoja pracę w czasie jazdy, a ja po tym fakcie długo muszę kręcić rozrusznikiem do ponownego go uruchomienia". Zgadzam się, masz rację, znalezienie usterki, to wróżenie z fusów. Edytowane 11 Listopada 2011 przez tomnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b3b5 Zgłoś #15 Napisano 11 Listopada 2011 Czy silnik każdorazowo uruchamia się, przed końcem świecenia kontrolki od świec? Po prostu przekręcam kluczyk szybko do pozycji uruchamiającej rozrusznik - nie czekam. Co w przypadku, roboczej temp. silnika,też jest ten sam problem? Był przystanek na siku i odpalił w sposób "mój awaryjny" temp 90. Normalnie po zgaszeniu kontrolki nie chciał. Czy przy nieudanej próbie uruchomienia silnika nie wyświetla się kontrolka immobilizera? Nic się nie świeci. Czy nie masz dokładanego urządzenia zabezpieczającego? Nie Czy nie wyświetla Ci się jakaś kontrolka(ESP, mrugająca świec żarowych) podczas pracy silnika? Nic się nie świeci co nie powinno. Mam już namiar na mechanika - jutro sprawdzę to Wam napiszę jak poszło. Dzięki za zainteresowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grucha... Zgłoś #16 Napisano 11 Listopada 2011 świeca żarowa podgrzewa paliwo i tyle, Od kiedy to świeca żarowa podgrzewa paliwo?? Jak już to sprężone powietrze w komorze spalania. Paliwo jest wtryskiwane na końcu. Ponadto nie rozumiem po co zabierasz głos jak niczego nie wnosisz do tematu. Zamiast się modrzyć doradź koledze co może sprawdzić na szybko będąc na wyjeździe, a nie komentujesz to nie, tamto nie, a sam niczego nie zasugerujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomnik Zgłoś #17 Napisano 11 Listopada 2011 (edytowane) Coś mi się wydaje, że winna może być stacyjka. Trzymamy Cię za słowo-napisz co było przyczyną tej awarii. Ja osobiscie jestem b. ciekawy. Powodzenia.Pozdrawiam,Tomek. Edytowane 11 Listopada 2011 przez tomnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makeć Zgłoś #18 Napisano 11 Listopada 2011 jeśli to jakaś elektronika, to powinien pokazać się jakiś sygnał na zegarach ... choć wcale nie koniecznie. Skoro nie ma żadnych dziwnych kontrolek, ani czegoś w tym stylu, to byle to nie była pompa Vacum (Tomek, może tak być, że ta w zbiorniku się tego nie ima)... Koniecznie daj info, co i jak. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemo87 Zgłoś #19 Napisano 11 Listopada 2011 Od kiedy to świeca żarowa podgrzewa paliwo?? Jak już to sprężone powietrze w komorze spalania. Paliwo jest wtryskiwane na końcu. Ponadto nie rozumiem po co zabierasz głos jak niczego nie wnosisz do tematu. Zamiast się modrzyć doradź koledze co może sprawdzić na szybko będąc na wyjeździe, a nie komentujesz to nie, tamto nie, a sam niczego nie zasugerujesz. Twoja podpowiedź o niesprawnych świecach też niczego nie wniosła, bo jeżeli tak dobrze się orientujesz w działaniu diesla powinieneś wiedzieć że przy obecnych temp. nie ma wielkiego wpływu czy świeca grzeje czy nie, tak więc wynika z tego że Ty także nie powinieneś zabierać głosu pisząc o krótko grzejących świecach. A to że napisałem paliwo zamiast powietrze - mogło mi się pomylić. Gdybym nie miał pojęcia o działaniu diesla- rzeczywiście bym się nie wypowiadał. Sam dieslem jeżdze od 5 lat w tym od roku paskiem więc co nieco wiem. Jeżeli chodzi o sugerowanie czegoś- napisałem że podzielam opinię forumowicza makecia plus własne rzeczy które bym sprawdził ale okazało się że kolega który ma problem ma silnik na pompkach (moje gapiostwo). Jeżeli mój post aż tak bardzo Ciebie uraził istnieje opcja "raportuj zły post", od osądzania czy ktoś robi offtop jest moderacja kolego, jest też PW. Jeżeli dalej nie rozumiesz tego co napisałem, zapraszam na PW lub GG, postaram się Tobie to wytłumaczyć łopatologicznie. Dziekuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grucha... Zgłoś #20 Napisano 12 Listopada 2011 Twoja podpowiedź o niesprawnych świecach też niczego nie wniosła, bo jeżeli tak dobrze się orientujesz w działaniu diesla powinieneś wiedzieć że przy obecnych temp. nie ma wielkiego wpływu czy świeca grzeje czy nie, tak więc wynika z tego że Ty także nie powinieneś zabierać głosu pisząc o krótko grzejących świecach. Jeżeli dla Ciebie świece żarowe nie mają znaczenia przy temperaturze ok. 0C, a w niektórych rejonach Polski temperatura w nocy już od pewnego czasu spada poniżej 0 to gratuluję Ci 5 letniego doświadczenia. Kolega b3b5 nie określił czy dzieje się to tylko na zimnym czy za każdym razem. Dopiero z postu 15 można wywnioskować, że problem dzieje się za każdym razem i to nie będzie świec wina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach