Skocz do zawartości
MrZi

Instalacja Mapy/Softu RNS 510.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do osób posiadających nagłośnienie Dynaudio czy po zmianie softu na np 4120A dvd free traci się jakieś opcje czy nie ma to żadnego znaczenia, no i czy ekran powitalny ulega zmianie i jest bez logo Dynaudio?

Tak obecnie wygląda u mnie ekran powitalny: ampnet_photo_20130316_059086.jpg

Edytowane przez Patyk0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych opcji nie tracisz,logo też zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie miałem zwykłe głośniki z Rns 510, dołożyłem Dynaudio i zakodowałem w radiu w ustawieniach vcds. Soft miałem stary z lat produkcji. Po zakodowaniu ekran powitalny miałem taki jak Michał. Dzięki koledze z tego forum zainstalowaliśmy 4120a i powitanie się zmieniło na ala coś takiego IMG_7085.JPG Oczywiście przez vcdsa Rnsa można sobie dowolnie konfigurować, mozna zmieniać wygląd, kolory ramek itp. Nawet ktoś wgrywał inne powitania itp. Kto szuka ten znajdzie, jest tu na forum kilka wątków odnośnie Rnsa. Ja sobie zapisałem w kompie np. tą stronę na szybkiego z kolorami : http://www.my-gti.com/1214/changing-the-volkswagen-rns-510-colour-scheme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo przy zmianie na 4120A ulega zmianie ekran powitalny-tak jest przy nowszych softach... U mnie w poprzednim Passacie były chyba trzy różne ekrany powitalne podczas zmiany softów :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U siebie miałem zwykłe głośniki z Rns 510, dołożyłem Dynaudio i zakodowałem w radiu w ustawieniach vcds. Soft miałem stary z lat produkcji. Po zakodowaniu ekran powitalny miałem taki jak Michał. Dzięki koledze z tego forum zainstalowaliśmy 4120a i powitanie się zmieniło na ala coś takiego [ATTACH=CONFIG]149413[/ATTACH]

Czyli w moim przypadku po zainstalowaniu tego 4120A będę musiał coś przestawić w ustawieniach VCDS aby radio wiedziało, że mam system dynaudio i tym samym ekran powitalny będzie z logiem Dynaudio?

Ten ekran powitalny jaki podałeś wygląda przyznam się ładniej od tego co mam obecnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie musisz przestawiać ,radio już "wie" ,że masz dynaudio ,będziesz miał nowe logo vw z logiem dynaudio.

ps.Logo startowe zawsze możesz sobie zmienić na jakie chcesz przy pomocy TEJ STRONY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4120a w wiekszosci przypadkow zmienia kodowanie. Jezeli nie masz dostepu do vcds to bezpieczniej jest wgrac 5238a ktory wszystko zostawia tak jak bylo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4120a w wiekszosci przypadkow zmienia kodowanie. Jezeli nie masz dostepu do vcds to bezpieczniej jest wgrac 5238a ktory wszystko zostawia tak jak bylo

Bzdury kolego opowiadasz. 4120A jest właśnie trak przerobiony aby kompletnie nic nie zmieniać w GATEWAY'u. Pliki instalacyjne dot. własnie GATEWAY'a są podmienione i sam soft jest tak skonstruowany aby można go było instalować do wszystkich modeli. Jednym słowem w ogóle pomija tą czynność aby nic nie zmieniać w firmware samochodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie jest problemem sprawdzić kodowanie VCDSem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy ktoś z kolegów mógłby mi pomóc - usiłuję zainstalować mapę V14. Problem polega na tym, że poprzednia mapa V13 się nie zainstalowała do końca (pewnie brudny laser) i RNS woła o włożenie dysku DVD z nawigacją. Czy jest możliwość żeby radio zaczęło od nowa instalować nową mapę? Czy można jakoś usunąć poprzednią wersję bez dogrywania jej do końca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuć do napędu płytę V14,potwierdź instalację na hdd i wszystko,mapa ci się zainstaluje.

ps.wyczyść ten laser.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wrzuć do napędu płytę V14,potwierdź instalację na hdd i wszystko,mapa ci się zainstaluje.

ps.wyczyść ten laser.

Problem w tym, że nie pyta czy chcę zainstalować na HDD, tylko od razu wyrzuca płytę i mówi "proszę włożyć płytę DVD z nawigacją" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Czy ktoś z kolegów mógłby mi pomóc - usiłuję zainstalować mapę V14. Problem polega na tym, że poprzednia mapa V13 się nie zainstalowała do końca (pewnie brudny laser) i RNS woła o włożenie dysku DVD z nawigacją. Czy jest możliwość żeby radio zaczęło od nowa instalować nową mapę? Czy można jakoś usunąć poprzednią wersję bez dogrywania jej do końca?

Kolego nie bardzo. Widzi pliki instalacyjne V13-ki i nie rozpoznaje płyty z nowszą wersją mapy. Musisz próbować zakończyć instalację V13-ki.

Możesz również zmienić soft na jakiś starszy np. 26XX ważne aby jakiś z innym podziałem dysku na inne partycje a on Ci wyczyści cały dysk usuwają to co na nim jest włącznie z mapą. Wtedy wrócisz do nowego softu i spokojnie zainstalujesz V14.

Nie jestem zwolennikiem czyszczenia lasera przy byle problemach z czytaniem płyty instalacyjnej wszystko jedno czy mapy czy softu ponieważ w lwiej części przypadków problem leży po stronie źle nagranej płyty. Czyszczenie lasera nie jest panaceum i również niesie ze sobą ryzyko uszkodzenia soczewki lasera więc nie należy z tym przesadzać. Próbuj najpierw ponownie nagrać płytę ale V13 i dokończyć jej instalację bo navi czeka właśnie ta płytę.

Edytowane przez pysiek95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Coś czuję że długo ten link nie zabawy tutaj...

A niby jakim cudem ma ,,zabawić''? Regulamin to regulamin a za pirackie linki już nawet google ,,dobierało się nam do forum'' :lamer:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, luzik, wszystko będzie okejaście... po prostu ja już się do tego przyzwyczaiłem więc od razu uprzedzam jak widzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bzdury kolego opowiadasz. 4120A jest właśnie trak przerobiony aby kompletnie nic nie zmieniać w GATEWAY'u. Pliki instalacyjne dot. własnie GATEWAY'a są podmienione i sam soft jest tak skonstruowany aby można go było instalować do wszystkich modeli. Jednym słowem w ogóle pomija tą czynność aby nic nie zmieniać w firmware samochodu.

Ciekawe rzeczy opowiadasz. Przejrzyj wcześniejsze posty na forum z problemami ludzi po instalacji 4120 - zmiana koloru, nie działa sterowanie z kierownicy itp.

Instalowałem już wielokrotnie jeden i drugi soft i 4120A praktycznie zawsze wywalał kodowanie. Przy 5238 nic takiego nie miało miejsca.

Ale nie jest problemem sprawdzić kodowanie VCDSem :-)

Problem w tym, że nie każdy ma do niego dostęp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawe rzeczy opowiadasz. Przejrzyj wcześniejsze posty na forum z problemami ludzi po instalacji 4120 - zmiana koloru, nie działa sterowanie z kierownicy itp.

Instalowałem już wielokrotnie jeden i drugi soft i 4120A praktycznie zawsze wywalał kodowanie. Przy 5238 nic takiego nie miało miejsca.

Może powinieneś zmienić źródło pobierania softów. Nie wiem skąd ściągałeś ten 4120 czy 4120A (o których piszesz) ale ja swój przerabiałem sam, począwszy od odblokowania DVD i ukrytego manu a skończywszy na plikach aktualizacji gateway'a. Nigdy tez ani ja ani żadna z osób, której go udostępniałem nie miały z nim żadnych problemów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Problem w tym, że nie każdy ma do niego dostęp.

Ale zawsze można forumowicza z okolicy poprosić o pomoc za przysłowiowe piwo czy uśmiech :-)

Ja koledze ze swojej okolicy swego czasu za uśmiech i kawę (chłodno było) zainstalowałem odpowiedni soft i mapkę :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Dzisiaj zaktualizowałem sobie firmware do wersji 4120A_DVD Free który dostałem od użytkownika "pysiek95".

Wczoraj podjąłem się aktualizacji ale miałem problem ponieważ podczas aktualizacji firmware zapętlał się na pozycji APPL po czym samoczynny restart i znowu zaczynał od APPL dochodził do 100% i restart.

Co gorsza nie mogłem zresetować nawigacji ponieważ kombinacja (<) + (>) + (i) nie działała, co w konsekwencji spowodowało, ze nawigacja cały czas była włączona, a że aktualizacji podjąłem się o 21:30 a o godzinie 1:00 stwierdziłem, że już nie mam siły to zostawiłem tak auto na noc. To spowodowało, że padł mi akumulator.

Po konsultacjach z "pysiek95" dowiedziałem się, że jeżeli aktualizacja zapętla się to ewidentnie wskazuje na ŹLE NAGRANĄ PŁYTĘ a nie problemy z laserem czy nawigacją.

Mimo, że przecież nagrałem aktualizację na Verbatim CD-R a nie jakiejś no-name.

Co lepiej nagrywałem Imageburn i dodatkowo dałem opcję weryfikacji po wypaleniu, którą płyta przeszła bez żadnego błędu. A jednak okazało się inaczej.

"pysiek95" powiedział, że lepiej jest nagrać na DVD bo są one generalnie lepszej jakości jak CD. I to okazało się strzałem w 10-tkę.

Kiedy tak zrobiłem aktualizacja poszła od szczała i już cieszę się z nowego firmware, wszystko mi działa (sterowanie z kierownicy i pozostałe funkcje) nic nie musiałem kodować po prostu pełna funkcjonalność.

Dlatego chciałbym zasugerować aby:

1. Nagrywać zawsze na DVD (dla większej pewności)

2. Nie nagrywać na RW bo te mają zawsze wyższe minimalne prędkości wypalania i zwiększa to szanse że się źle wypali.

3. Nie brać się za robotę na noc :P

4. Zrobić sobie od razu 2 kopie na wypadek gdyby jedna wypaliła się źle

Edytowane przez Patyk0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Spokojnie, luzik, wszystko będzie okejaście... po prostu ja już się do tego przyzwyczaiłem więc od razu uprzedzam jak widzę :)

Ja zdążyłem ściągnąć z podanego wcześniej jakiegoś linku do forum niemieckiego chyba. W każdym razie było tam chyba 23 części. Oczywiście pisało, że jest to wersja "testowa". Niestety zużyłem 4 płyty na trzech nagrywarkach, a obraz zawsze błędnie się nagrywał. Szkoda płyt tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi