Skocz do zawartości
romeo9999

Rdza na elementach nadwozia w Passacie B6

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, ktoś z Was naprawiał samemu takie ogniska korozji?

IMAG0427.jpg

dwa miejsca są na dachu, jedno przy przy szybie przód, a drugie na środku jakieś 40 cm krawędzi dachu. Myślałem, żeby zedrzeć rdzę i pomalować jakimś odrdzewiaczem a później już czymś pod kolor. Wiadomo - będzie to widoczne ale będzie zabezpieczone przed dalszym procesem korozji.

IMAG0419.jpg

IMAG0428.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie, ktoś z Was naprawiał samemu takie ogniska korozji?

[ATTACH=CONFIG]121221[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]121222[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]121223[/ATTACH]

dwa miejsca są na dachu, jedno przy przy szybie przód, a drugie na środku jakieś 40 cm krawędzi dachu. Myślałem, żeby zedrzeć rdzę i pomalować jakimś odrdzewiaczem a później już czymś pod kolor. Wiadomo - będzie to widoczne ale będzie zabezpieczone przed dalszym procesem korozji.

Sam tego idealnie nie zabezpieczysz przed rdzą no i estetycznie także może źle wyglądać. Lakiernik zrobi to za grosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi o kasę, tylko o konieczność np malowania całego dachu, zdejmowania relingów itd. Jeśli by mi to zabezpieczył i wycieniował powiedzmy 1/4 dachu to byłoby świetnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie chodzi o kasę, tylko o konieczność np malowania całego dachu, zdejmowania relingów itd. Jeśli by mi to zabezpieczył i wycieniował powiedzmy 1/4 dachu to byłoby świetnie.

Ja bym pojechał do lakiernkia bo i tak nie masz nic do stracenia. Nie ma potrzeby zdejmowaną relingów i malowania połowy dachu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym proponował samemu to dokładnie oczyścić, pomalować podkładami na rdzę z firmy NOVOL i udać się do jakiegoś dobrego lakiernika.

Jak bedzie w temacie zrobi ci wyprawki bez konieczności malowania całego dachu.

Troszkę wyżej w temacie sa moje zdjęcia drzwi, teraz nie ma na nich śladu, że cokolwiek było robione a krawędzie były poczyszczone, podkładem pomalowane i drzwi nie były całe malowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja bym proponował samemu to dokładnie oczyścić, pomalować podkładami na rdzę z firmy NOVOL i udać się do jakiegoś dobrego lakiernika.

Jak bedzie w temacie zrobi ci wyprawki bez konieczności malowania całego dachu.

Troszkę wyżej w temacie sa moje zdjęcia drzwi, teraz nie ma na nich śladu, że cokolwiek było robione a krawędzie były poczyszczone, podkładem pomalowane i drzwi nie były całe malowane.

waldeksz26, masz na myśli taki? http://professional.novol.pl/podklad_reaktywny_PROTECT_340.html bo tych podkładów z novol jest kilka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Chce sie pochwalic ze po dlugich bojach z dzialem "obsługi klienta" w Poznaniu udalo mi sie wymienić drzwi oraz pomalowac prog. Na drzwiach w miejscu zgrzania blach pod uszczelka wyszla rdza na progu tez pod uszczelka purchle. Wymiana pism trwala 9 miesiecy. Koszt 1250zl - 25% wartosci, nowe drzwi listwy uszczelki. Drzwi zle spasowane i jutro jade na regulacje ale i tak mam powody do satysfakcji :manga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koszt 1250zl - 25% wartosci

Standardowo, że tak powiem. Nie rozumiem, tylko czemu tak długo to trwało?

W większości ASO masz naprawę większości zardzewiałych elementów od ręki, za 1/4 wkładu własnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości ASO masz naprawę większości zardzewiałych elementów od ręki, za 1/4 wkładu własnego.

właśnie dziś też nad tym myślałem, zadzwoniłem do ASO na śląsku i pytam o ten temat. Gościu powiedział, że trzeba podjechać - zrobi zdjęcia i wyślę do Poznania do decyzji. Przy czym pytał czy to są pęchrze czy widoczna korozja. Koledzy, którzy już ten temat przerabiali mogli by napisać (nawet na prv) jak wyglądała rozmowa? jest coś czego nie należy mówią albo coś co należy powiedzieć? przyznam, że jeśli miałbym zapłacić 25% (gdzie to jest max 400zł) to jestem skłonny takie coś zrobić mając pewność ze będzie to zrobione dobrze i dostanę gwarancje chociaż na 1 rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako argument do oddalenia reklamacji użyli faktu że na drzwiach bylo kilka śladów po uderzeniach od kamykow. Przepychanka trwala dosc długo robilem zdjeciapisalem koniec końców zmiekli. Mam tez takie wrażenie ze aso w ktorym zalatwialem sprawe nie dosc dobrze zajelo sie tym.

Edytowane przez Slaw8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek które ASO to robiło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krotoski-Cichy Nadarzyn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jako argument do oddalenia reklamacji użyli faktu że na drzwiach bylo kilka śladów po uderzeniach od kamykow.

Witam. Według mnie większość przypadków dotyczących rdzy czy też różnej wielkości purchli na drzwiach w okolicy chromowanych listew powinno zostać objętych akcją serwisową i nie powinno się kosztami obciążać właścicieli pojazdów.Jeśli się nie mylę to z pewnością 100% tych przypadków wygląda tak jak na zamieszczonym poniżej zdjęciu- tym bardziej ,że od środka ta blacha wygląda podobnie albo czasami jeszcze gorzej. I nie jest to chyba nasza wina ani żadnych kamieni kaleczących karoserię.

[ATTACH=CONFIG]121661[/ATTACH]

Może gdybyśmy się razem wspólnie skrzyknęli i zrobili jakąś akcję to VW zmieniłby swoje zdanie i rozpatrzył te przypadki ( a na pewno będzie ich sporo) w inny sposób - może w ramach tzw. dobrej woli.

Ciekaw jestem ilu nas jest z takim problemem - może stworzymy jakąś listę (pozwólcie, że będę pierwszy):

-mgboczna

Edytowane przez mgboczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Też mam problem z rdzą na drzwiach. Wychodzi z pod uszczelki, tam gdzie jest chromowana listwa wokół szyby. Nie wiem co teraz z tym zrobić ale jak nie podejmę żadnych kroków to rdza będzie pewnie postępować. Czy jest szansa aby ASO to naprawiło lub wymieniło element?? Dodam, że drzwi nie były nigdy malowane i znajduje się na nich oryginalny lakier.

Pozdrawiam

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli robiles jakies naprawy lub przeglady w ASO to jak najbardziej masz szanse za wymiane drzwi lacznie z nowymi uszczelkami oslona i cos tam jeszcze zaplacisz ok 1000zl. Reszte pokryje firma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Auto kupiłem z Niemiec od jednego właściciela (firmy) tam przez okres gwarancji czyli 3 lata było serwisowane w ASO WV potem kolejne 2 w serwisie wewnętrznym firmy (posiada on autoryzację VW). Sprawdzając historię w salonie VW auto figuruje, że było do końca serwisowane. Ja teraz rejestrując go w PL zrobiłem rozrząd w ASO Skody bo było taniej niż w ASO VW o łądnych kilka stówek...

Teraz pytanie czy jest szansa na naprawę/wymianę w ASO w PL bądź też w DE??

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rdza koło relingów, auto od 3 lat serwisowane po za ASO czy jest szansa na gratisową naprawę w ramach gwarancji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gniją gniją mam b6 z końca 2005 salon PL bez wypadku i drzwi od kierowcy przy progu 2 spore bąble !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rdza koło relingów, auto od 3 lat serwisowane po za ASO czy jest szansa na gratisową naprawę w ramach gwarancji?

2 tygodnie temu bylem w VW ASO zgłosić korozje na dachu (stwierdzili ze to wygląda jak odprysk i raczej nie uznają), korozje na dolnej krawędzi drzwi od wewnątrz oraz korozje na łączeniu dolnej części słupka z błotnikiem - narożnik szyby. Ogólnie każde ASO robi foto i wysyła do centrali do Poznania, gdzie tam decydują. Z tego co się dowiedziałem to do 5 lat raczej uznają większość reklamacji z wpłatą własną klienta 25%, a później to już ciężej z uznaniem i większy wkład własny.

Reasumując - sam czekam na odpowiedź, ale już mi zapowiedziano, że jeśli uznają mi reklamacje to muszę zrobić zaległy przegląd u nich... ;]

Auto kupiłem z Niemiec od jednego właściciela (firmy) tam przez okres gwarancji czyli 3 lata było serwisowane w ASO WV potem kolejne 2 w serwisie wewnętrznym firmy (posiada on autoryzację VW). Sprawdzając historię w salonie VW auto figuruje, że było do końca serwisowane. Ja teraz rejestrując go w PL zrobiłem rozrząd w ASO Skody bo było taniej niż w ASO VW o łądnych kilka stówek...

Teraz pytanie czy jest szansa na naprawę/wymianę w ASO w PL bądź też w DE??

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Rafał

Rafał, gdzieś coś czytałem o przepisywaniu samochodu jeśli zmienił kraj użytkowania. Sam też krajowego Passata przepisywałem w ASO z poprzedniego właściciela na siebie (nazwisko, mail, telefon, nowy numer rejestracyjny) - w razie akcji serwisowy itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi