Skocz do zawartości
maxel2

Skaczące spalanie chwilowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,może ktoś z kolegów już się z tym spotkał? Wczoraj wracając z nad morza na śląsk zaczęło mi świrować spalanie chwilowe,pomijając fakt,że przy ruszaniu na jedynce potrafi pokazać i 99l/100km to przy równej jeździe na prostej drodze ze stała prędkością 130km skacze 5,5..6,7..4,6..7,6..nie mam pojęcia co może być powodem, a na pewno tak ten komp przedtem się nie zachowywał.Średnie spalanie na trasie pokazuje wiarygodnie to znaczy 5,9..Po przyjeździe sprawdziłem bloki pomiarowe pompo-wtrysków wszystko w normie,Autko równiutko pracuje nie szarpie nie buja itd.Dodam jeszcze że przy hamowaniu silnikiem zawsze pokazywało zero teraz skacze 12,3,7 jak się zatrzymam to na wolnych obrotach normalnie 0,5.Ma ktoś może jakąś teorie na ten temat czy tylko serwis mi zostaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego ja myślę że to normalne masz podmuchy wiatru delikatne różnice poziomów itp i chwilowe spalanie tak może sie zachowywać ale jeżeli twierdzisz że wcześniej tak nie było to nie wiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taką teorię, że nie ma sie czym przejmować, warunki drogowe są różne i auto nie będzie pokazywało chwilowego spalania przy równej jeździe non stop idealnie takiego samego. 99,9 przy ruszaniu z jedynki też możliwe. Jeżeli średnio komputer pokazał Ci 5,9 i tyle faktycznie auto spaliło, to myślę, że problemu nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wyjaśnić dziwne wskazania, zamiast 0,0 podczas hamowania silnikiem? Kolego Maxel2, ja bym się tym specjalnie nie przejmował chociaż jest to denerwujące. Domyślam się(bo nie wiem), że za te wariacje może być odpowiedzialny jakiś czujnik, albo jakaś nieszczelność na przewodach. I zgodzę się z Tobą, że zachowanie jest nienormalne czyli coś szwankuje. Oby nie okazało się w najmniej odpowiednim momencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wypowiedzi, na razie tak to zostawię bo nie zauważyłem żeby pasek mi za dużo palił,chociaż ...nie wiem czy to ma jakiś związek, ale wczoraj zatankowałem jak zawsze u mnie na Shellu czyli dolałem do paliwa które miałem jeszcze z nad morza i już widzę że nie mam aż tak dużych skoków we wskazaniach i na hamowaniu silnikiem tez jest znaczna poprawa.Czyżby to była rzeczywiście wina jakiegoś badziewia którym zalałem bak? Zobaczymy:fajny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj sprawdzałem na trasie, hamując silnikiem 0.0, ogólnie z nogą na gazie na w miarę równej drodze, skakało ew. o 0,1 czy 0,2 a w mieście najczęściej skacze nonstop, duże różnice, jedynie hamując silnikiem 0.0. Ale mówię o benzynie i nie wiem czy przy takim problemie to różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie cuda pokazuje jak ruszam to jest około 5litrów a jak już przełoży na 4,5,6 to pokazuje około 30 litrów i mnie to straszenie irytuje nie wiecie jakie czujniki są za to odpowiedzialne. Bo wydaje mi się ze przy ruszaniu powinien być kosmos a im większy bieg przy spokojnej jeździe Tym spalanie mniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spalanie chwilowe to lipa :D zwykle jezdze na wlaczonym srednim spalaniu, ostatnio przypadkiem mi sie wcisnelo chwilowe i zauwazylem ze jadac na luzie spalanie wynosilo 6 litrow. wiec komputer tak naprawde nie bierze faktycznej dawki paliwa podawanej do silnika, tylko predkosc i obroty silnika :) + prawdopodobnie temperature silnika, bo na zimnym zawsze spalanie jest wieksze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może nie pokazuje Ci litry na 100 kilometrów tylko kilometry na litrze paliwa, bo tak tez można ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
może nie pokazuje Ci litry na 100 kilometrów tylko kilometry na litrze paliwa, bo tak tez można ustawić.

Dzięki działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi