Skocz do zawartości
vvv

Lusterko fotochrom jak zblokować ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwne pytanie , pewnie dużo z was pomysli ze to bezsens :P ale coż .

Jak zrobić , może ktoś wie , zeby lusterko wewnetrzne które jest z fotochromem , zrobic tak żeby na stałe było ściemnione , czyli po włączeniu go przyciskiem pod lusterkiem nie chodziło wg czujnika tylko żeby reagowało tak jakby światło padało na czujnik i żeby było wtedy ciemne .

Może ktoś coś wie albo miał takiego świra że to robił :P

Motywacja jest taka ze wg mnie za słaby jest czujnik i nie zawsze ściemnia i efekt jest taki ze i tak świecą ci po oczach .

A tak można by samemu decydowac , albo jest off albo on i max ściemnione cały czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam lepszy pomysł :D sprzedaj lusterko i kup zwykłe z przełącznikiem. Reakcja będzie natychmiastowa i jeszcze zostanie Ci na okulary przeciwsłoneczne :P

A tak poważnie to wydaje mi się, że się nie da tak zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się bez problemu tylko trzeba się tam dobrać. Czujnik światła to fotorezystor: [ame]http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotorezystor[/ame]

Zrób sobie przełącznik zwierający 2 nóżki fotorezystora - jak zewrzesz będzie ciemne, jak rozewrzesz będzie pracowało normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak zrobić , może ktoś wie , zeby lusterko wewnetrzne które jest z fotochromem , zrobic tak żeby na stałe było ściemnione ,

Zasłoń oczko od strony szyby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A tak poważnie to wydaje mi się, że się nie da tak zrobić.

bys sie wstydził ! W passacie wszystko da sie zrobic ty powinienes o tym wiedziec najlepiej !! :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam lepszy pomysł sprzedaj lusterko i kup zwykłe z przełącznikiem. Reakcja będzie natychmiastowa

a są takie :P ?

---------- Post added at 20:13 ---------- Previous post was at 20:11 ----------

Zasłoń oczko od strony szyby.
jakie oczko od strony szyby ? czujnik jest od strony wewnetrznej i jesli poświeciś w niego to wtedy sie lusterko sciemnia

---------- Post added at 20:14 ---------- Previous post was at 20:13 ----------

Zrób sobie przełącznik zwierający 2 nóżki fotorezystora - jak zewrzesz będzie ciemne, jak rozewrzesz będzie pracowało normalnie.
Czyli jak , rozebrac lusterko i zewrzec dwa kabelki które wchodzą do czujnika ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jakie oczko od strony szyby ? czujnik jest od strony wewnetrznej i jesli poświeciś w niego to wtedy sie lusterko sciemnia

Jest jeszcze oczko z przodu, od strony szyby, po stronie kierowcy-jak je zasłonisz, to lusterko się ściemni:

[ame]

[/ame]

Oto filmik poglądowy kolegi Jacka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest jeszcze oczko z przodu, od strony szyby, po stronie kierowcy-jak je zasłonisz, to lusterko się ściemni

Ok tylko w tym momencie robisz tak jakby była noc ( zasłaniając ten czujnik od strony szyby ) i lusterko sie ściemnia bo - masz zasłoniete oczko , czyli tak jakby noc , czyli zaczyna dzialas czujnik wewnetrzny , i do czujnika wewnetrznego wchodzi światło dzienne , ale jak sie serio zrobi noc to lusterko sie rozjaśni

bo to oczko jest po to zeby rozróznic czy jest noc czy dzien .

Jesli jest dzien to lusterko nie reaguje pewnie i wogóle sie nie ściemnia ,

a jesli oczko zasłaniasz robisz jakby noc i lusterko zaczyna dzialac wg. czujnika , tylko na filmiki jest jasno i do czujnika dochodzi swiatło , i dlatego sie sciemniło .

ALe gdy bedzie noc , to nie bedzie ściemnione bo nie bedzie trafiac do czujnika jakiekolwiek światło , a zasłoniecie oczka nic nie da , bo i tak bedzie ciemno od strony szyby

Przed chwilą sprawdzałęm

nic nie daje zasłonięcie oczka , gdy jest noc czyli i tak ciemno . Lusterko sie nie ściemni wtedy bo nie pada światło dzienne tak jak na filmiku - do czujnika wewnetrznego

Edytowane przez vvv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
apisał hubertc Zobacz post

Czyli jak , rozebrac lusterko i zewrzec dwa kabelki które wchodzą do czujnika ?

Dokładnie, w a6 miałem takie ale bez oczka z przodu - musisz jeszcze zobaczyć co z przodu jest odpowiedzialne za wykrywanie dzień/noc, to ci powiem jak to oszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dokładnie, w a6 miałem takie ale bez oczka z przodu - musisz jeszcze zobaczyć co z przodu jest odpowiedzialne za wykrywanie dzień/noc, to ci powiem jak to oszukać.

no z przodu jest czujnik dzien/noc ale olać go , bo obojetnie czy jest jasno czy ciemno - jesli przyświecisz w czujnik od wewnątrz , ten który wykrywa światło to i tak sie ściemnia . I chce zrobić tak zeby czujnik który od wewnątrz auta wykrywa światło był tak jakby cały czas na niego świecić , i wtedy lusterko jest ściemnione , i nie wiem czy jesli kabelki które do niegoi wchodzą zewre razem to bedzie traktował to jako pełne sciemnienie czy wrecz przeciwnie

Pytam , bo elektryk to ze mnie marny i pewnie zwarcie tych kabelków to bedzie dla mnie nie lada wyzwanie hehe lutownica hmm ... no juz to widze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a jak jest różnica w lusterkach z jedną lampką z przodu a z dwiema,ta z dwiema ma jeszcze czujnik deszczu czy jak?

I jeszcze jedno jak kupię lusterko z czujnikiem deszczu a nie będę tego podłączał to wystarczy tylko podłączyć kabelki z prądem od ściemniania itd.

Edytowane przez M1A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie a jak jest różnica w lusterkach z jedną lampką z przodu a z dwiema,ta z dwiema ma jeszcze czujnik deszczu czy jak?

To nie są lampki ;)

- w przypadku "pojedynczego" jest to tylko czujnik światła.

- w przypadku "podwójnego" jest to czujnik światła + dioda pokazująca on/off fotochromu. Do tego te lusterka mają jeszcze podświetlanie ambient (dwie czerwone diody świecące w dół, dając nocą poświatę na główną konsolę tak jak lampka górna od W8).

Ja mam właśnie takie i jest ono z sensorem deszczu, ale raczej nie jest to integralne z samym lustrem.

Edytowane przez Radoslav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A znasz odpowiedź na drugie pytanie odnośnie czujnika deszczu,jak nie mam szyby pod czujnik to po prostu można go nie podłączyć ,czy tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A znasz odpowiedź na drugie pytanie odnośnie czujnika deszczu,jak nie mam szyby pod czujnik to po prostu można go nie podłączyć ,czy tak?
tak nie podłączaj a lusterko nie będzie się ściemniało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można nie podłączyć ale, fotochrom ma inne mocowanie, zwykłe jest klejone do szyby a ściemniające ma już specjalny uchwyt na szybie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
drugie pytanie odnośnie czujnika deszczu,jak nie mam szyby pod czujnik to po prostu można go nie podłączyć ,czy tak?

Teoretycznie tak (tak ja piszą koledzy powyżej), ale pojawia się właśnie problem jak je umocować. Chyba, że gdzieś na szrotach będziesz szukał pękniętej szyby (pod sensor deszczu) z której wyrwiesz samo mocowanie dla siebie.

Trochę druciarstwo, ale może tym sposobem opędzisz temat.

fotochrom ma inne mocowanie (...) a ściemniające ma specjalny uchwyt

Hmmm...a ściemniające to nie fotochrom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmmm...a ściemniające to nie fotochrom?

No tak, miałem to samo na myśli a inaczej napisałem :D co nie zmienia faktu że fotochrom/samo ściemniające lusterko musi mieć na szybie uchwyt w który można go będzie wpiąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując wątek,z czujnikiem deszczu muszę mieć specjalny uchwyt na którym to zamocuję ,a bez czujnika deszczu da się zaadoptować do zwykłego lusterka,jak zrobił to kolega Mariano2004

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?p=1203583#post1203583

---------- Post added at 14:06 ---------- Previous post was at 14:04 ----------

tak nie podłączaj a lusterko nie będzie się ściemniało

Chodziło mi aby nie podłączać czujnika deszczu

---------- Post added at 14:07 ---------- Previous post was at 14:06 ----------

fotochrom ma inne mocowanie, zwykłe jest klejone do szyby

Muszę to sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , chciałbym zapytać czy ciężko jest wymienić zwykłe lusterko na to z sensorem deszczu ?? pomijam już tutaj wymianę szyby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro będziesz wymieniał szybę, to zostanie Ci tylko wiązka, czyli 3 przewody. Masę bierzesz z lampki w podsufitce, plus ciągniesz z pod kierownicy po zapłonie i "+" po wstecznym przy nogach kierowcy.

Za dużo roboty nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi