lewmir Zgłoś #1 Napisano 7 Stycznia 2011 Czy jest możliwe podłączenie przełącznika pod przekaźnik świec żarowych, w taki sposób aby ręcznie można było włączyć/wyłączyć świece żarowe. Jeżeli tak to pod jakie piny się podpiąć ? Najlepiej aby włączanie świec było sygnalizowane kontrolką. Czy coś takiego jest możliwe ? Uprzedzę niepotrzebne pytania - nieważne z jakiej przyczyny to potrzebuję, więc proszę się o to nie pytać - ważne czy to jest możliwe ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kizi84 Zgłoś #2 Napisano 8 Stycznia 2011 dokladnie jakie piny to raczej do jakiegos elektryka lub metoda prob i bledow, ale napewno sie da, znajomy mial tak w passaku mial tam problemy i zrobil sobie wlacznik pod kierocnica i sam decydowal ile podgrzewa swiece a czy to takie dobre to nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewmir Zgłoś #3 Napisano 8 Stycznia 2011 Metodą prób i błędów można by coś spalić . Może właśnie jakiś elektryk się znajdzie co wie które piny w tym przekaźniku za co odpowiadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek40 Zgłoś #4 Napisano 8 Stycznia 2011 Jak wyjmiesz przekaźnik to zobaczysz, które wyjścia przekaźnika wchodzą do gniazda. Masz dwa duże wyjścia, są one do zasilania świec,a dwa mniejsze to zasilanie przekaźnika. Prawdopodobnie to 21 i 24, z tym że 21 to jest (+) stały a 24 to (-) sygnał wychodzący ze sterownika i pod ten mógłbyś podłączyć przycisk (od masy), a kontrolka jest sterowana całkiem osobno od sterownika [a co masz uszkodzony?]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewmir Zgłoś #5 Napisano 8 Stycznia 2011 a co masz uszkodzony? Z przekaźnikiem wszystko w porządku, gorzej z czujnikiem temperatury (już jeden wymieniony), który potrafi zablokować grzanie świec żarowych. Po za tym okres grzania świec jak na mój rocznik (wszystko nie pracuje już jak nowe) jest trochę zbyt krótki i czasami bym pomógł przy odpaleniu - znalazłem jak wydłużyć okres grzania świec vagiem, ale to w ostateczności. A co to za sterownik odpowiada za włączanie przekaźnika i kontrolki, gdzie on jest - może pod niego można by podpiąć włącznik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek_6 Zgłoś #6 Napisano 8 Stycznia 2011 znalazłem jak wydłużyć okres grzania świec vagiem, ale to w ostateczności. Podzielisz się wiedzą ?:fajny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stavros Zgłoś #7 Napisano 8 Stycznia 2011 Podzielisz się wiedzą ?:fajny Tez poprosze, warto wiedziec takie ciekawostki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezaarr Zgłoś #8 Napisano 9 Stycznia 2011 proszę: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=270253 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek40 Zgłoś #9 Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) Z przekaźnikiem wszystko w porządku, gorzej z czujnikiem temperatury (już jeden wymieniony), który potrafi zablokować grzanie świec żarowych. Po za tym okres grzania świec jak na mój rocznik (wszystko nie pracuje już jak nowe) jest trochę zbyt krótki i czasami bym pomógł przy odpaleniu - znalazłem jak wydłużyć okres grzania świec vagiem, ale to w ostateczności. A co to za sterownik odpowiada za włączanie przekaźnika i kontrolki, gdzie on jest - może pod niego można by podpiąć włącznik ? Sterownik to komputer, a co do czujnika temperatury to jak zdejmiesz z niego kostkę to powinien grzać i świecić kontrolka z maksymalnym czasem, a wtedy będzie wiadomo że masz do wymiany czujnik. Jak będzie temperatura powyżej 5* to świece nie grzeją, a kontrolka świeci przez ok 2-3 sekundy. Edytowane 9 Stycznia 2011 przez krzysiek40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewmir Zgłoś #10 Napisano 9 Stycznia 2011 proszę:http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=270253 dokładnie to znalazłem ---------- Post added at 01:17 ---------- Previous post was at 01:09 ---------- a co do czujnika temperatury to jak zdejmiesz z niego kostkę to powinien grzać i świecić kontrolka z maksymalnym czasem, a wtedy będzie wiadomo że masz do wymiany czujnik. a to ja doskonale wiem przerabiałem to już symulacja mrozu -40 , u mnie grzeją wtedy około 10 sekund - a jak ładnie wtedy pali , oraz szybko wypala świece - dlatego odrzuciłem podłączenie wyłącznika do czujnika temperatury. Ale dochodzimy od tematu --- specjalnie to napisałem --- "Uprzedzę niepotrzebne pytania - nieważne z jakiej przyczyny to potrzebuję, więc proszę się o to nie pytać - ważne czy to jest możliwe" W tym temacie nie szukam rozwiązania problemu, szukam możliwości ręcznego sterowania świecami żarowymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek40 Zgłoś #11 Napisano 10 Stycznia 2011 Napisałem Ci już wyżej. Możesz zastosować przycisk podłączając go do masy i do pinu prawdopodobnie 24 (ale się upewnij. Wyjmij przekaźnik i zobacz na które wejście w skrzynce wchodzi ten najcieńszy pin) i to pod niego musisz się podłączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarkow Zgłoś #12 Napisano 11 Stycznia 2011 lewmir - można to zrobić bardzo prosto. Możesz zasilić bezpośrednio świece - pomijając ten sterownik. Przewód od świec do tego włącznika który chcesz zastosować i dalej podpinasz pod 12V - np. pod skrzynką bezpieczników. Jak podepniesz się pod stałe 12V to możesz grzać świece nawet wtedy, gdy zapłon jest wyłączony. Polecam solidny włącznik, bo tam spory prąd idzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewmir Zgłoś #13 Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Zależy mi na tym aby grzanie świec było sygnalizowane kontrolką, a wasze pomysły niestety tego nie osiągają. Więc może jednak powrócić do pomysłu z rozłączaniem czujnika temperatury. Zrobić to jednak w ten sposób. W obwód czujnika wpiąć wyłącznik (sprężynowy), który dopiero po wciśnięciu rozłącza obwód, po puszczeniu automatycznie załącza się. W ten sposób jeżeli wcisnę ten przycisk przy włączaniu zapłonu, komputer odczyta brak czujnika i włącza świece sygnalizując to kontrolką. Puszczenie przycisku automatycznie załącza czujnik,wyłączając świece i kontrolkę. Daje możliwość kontrolowania czasu grzania. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Edytowane 11 Stycznia 2011 przez lewmir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek_6 Zgłoś #14 Napisano 12 Stycznia 2011 Jak uważasz, ale do pomysłu Jarkow'a też możesz sobie wpiąć szeregowo jakąś kontrolkę i na jedno wyjdzie - tylko, że jest mniej bezpieczne. Jak zapomnisz wyłączyć to spalisz świece, a przy odłączonym czujniku komputer i tak automatycznie steruje czasem grzania świec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewmir Zgłoś #15 Napisano 13 Stycznia 2011 a przy odłączonym czujniku komputer i tak automatycznie steruje czasem grzania świec Przy odłączonym czujniku komputer aplikuje max. możliwy czas grzania świec żarowych, możemy go przerwać poprzez start silnika (rozruch) albo podłączenie czujnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stavros Zgłoś #16 Napisano 13 Stycznia 2011 No a co z tym spieciem na rzadanie przekaznika od swiec? Moze warto srobowac? Czy kontrolka nie swieci tyle czasu ile pracuje przekaznik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek_6 Zgłoś #17 Napisano 13 Stycznia 2011 Przy odłączonym czujniku komputer aplikuje max. możliwy czas grzania świec żarowych, możemy go przerwać poprzez start silnika (rozruch) albo podłączenie czujnika. Tak, ale po wyjęciu kluczyka, bądź odpaleniu auta świece się wyłączą, a spinając świece bezpośrednio tylko kierowca decyduje o tym kiedy je wł./wył. dlatego można szybko doprowadzić do przepalenia się świec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarkow Zgłoś #18 Napisano 13 Stycznia 2011 Kontrolka gaśnie, kiedy komputer silnika stwierdza gotowość do odpalenia silnika, po odpaleniu świece jeszcze jakiś czs grzeją (można to sprawdzić lampką kontrolną). Nie jestem pewien, trzeba by to sprawdzić czy spięcie przekaźnika nażądanie nie skutkowałoby błędem uszkodzonego przekaźnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek40 Zgłoś #19 Napisano 13 Stycznia 2011 Błąd przekaźnika pewnie nie, ale może wskazać "zwarcie do minusa", ale minus komputer sam wypuszcza na przekaźnik, a kontrolka to już pisałem wcześniej, że jest sterowana niezależnie od przekaźnika. Najlepiej zastosować przycisk do przekaźnika, bo bezpośrednio do świec to musiałby być bardzo duży i ciągnąć grube kable żeby mógł przewodzić bardzo duży prąd, a kontrolkę zrobić jak napisał Groszek_6 wpiąć razem z przyciskiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewmir Zgłoś #20 Napisano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Tak jak już pisałem nic prostszego :hehe przerwanie obwodu czujnika temperatury. Najpierw znaleść we wtyczce czujnika pin 3 - sygnał czujnika wysyłany do komputera (u mnie brązowo-biały przewód). Następnie znalazłem go w we wiązce w skrzynce od komputera, przecięcie, dolutowanie dodatkowego przewodu, wyprowadzenie go pod deskę rozdzielczą. Dalej podłączenie go pod wyłącznik sprężynowy (wciśnięcie powoduje rozłączenie obwodu, automatycznie po puszczeniu powraca do połączenia obwodu). Umieszczenie włącznika w dowolnym wygodnym miejscu i Czas operacyjny 30 minut. To wszystko - rezultat w razie potrzeby możliwość dokładnego sterowania czasem grzania świec żarowych, co jest sygnalizowane poprzez orginalną kontrolkę na tablicy rozdzielczej Wszystko działa doskonale, wciśnięcie przycisku przy rozruchu - świece żarowe grzeją, do czasu puszczenia przycisku lub do max. czasu przewidzianego przez komputer - w Vag-u żadnych błędów nie ma. Metoda prosta, szybka i bezinwazyjna dla samochodu. Edytowane 30 Stycznia 2011 przez lewmir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach