Skocz do zawartości
CzEkCzEk

Przygasające swiatła

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukałem tego na forum ale nie znalazłem.

Mam następujący problem ze swoim paskiem. Na zimnym silniku jak odpalę auto i włączę światła to przygasają mi światła, widać tez to na podświetleniu licznika, najdziwniejsze jest to ze po przejechaniu paru km objaw ustępuje. i wszystko wraca do normy, nawet po kilkugodzinnym postoju jest ok, dopiero jak rano wsiadam do auta i odpalam to jest to samo.

może ktoś przerabiał podobny problem, będę wdzięczny za wszelka pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a aku dobrze jest naładowany ?

sprawdź alternator czy dobrze ładuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obstawiam regulator napięcia, albo zaśniedziadzłe styki na akumulatorze lub alternatorze

Ja u siebie miałem zaśniedziałby właśnie na alternatorze i przy dużym poborze prądu (np światła+klima) delikatnie przygasały/mrugały mi światła i podświetlenie deski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też przygasają ale wtedy gdy zablokują się koła (teraz na śniegu to widać). Po prostu jak auto zaryje to światła przygasną? Może ktoś napisać co to oznacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak normalne ESP w raz z pracującym ABS mają duży pobór prądu i zanim regulator napięcia zdąży zareagować to efektem są przygasające lekko światła, efekt ten jest niezauważalny w samochodach z ksenonami bo tam prąd przechodzi przez przetwornice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli nie ma powodów do zmartwien, dla mnie to było troche dziwne bo mając poprzednie auto ( bez tej całej elektryki) przygasania nie było. Ale już wiem o co chodzi. Dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie też przygasają ale wtedy gdy zablokują się koła (teraz na śniegu to widać). Po prostu jak auto zaryje to światła przygasną? Może ktoś napisać co to oznacza?

Tutaj poruszalem ten sam temat

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=73279

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naładuj aku, u mnie tez przygasały a po naładowaniu ustało. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aku naładowany codziennie robię 60km do pracy wiec ma czas się doładować od alternatora, no i przy ostatnich morzach przy słabym aku było by ciężko autko odpalić a kręci dobrze. jak będę miał chwile czasu sprawdzę opcje ze stykami może rzeczywiście tam coś kaszani, coś kiedyś obiło mi się o uszy ze to wina jakiegoś czujnika skrętu koła czy coś podobnego ale zastanawia mnie co ma piernik do wiatraka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro to na zimnym silniku to chyba prędzej świece dogrzewające w układzie chłodzenia (chyba że ich nie masz)

U Mnie mrugały zawsze jak aku był deko słaby czyli np po zimnej nocy albo jak robiłem małe przebiegi w dłuższych trasach było ok. Po przeczyszczeniu styków delikatnie przygasają tylko przy dużym poborze prądu np gdy raną włączą się świece dogrzewające

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzałem nie mam świec dogrzewających, sprawdzałem też ładowanie przy włączonych światłach, jest powyżej 14V, zaobserwowałem delikatne tętnienie napięcia ale w granicach 0,02V wiec raczej nie było by to odczuwalne. chyba sobie odpuszczę szukanie. jak się spier.... to będę wiedział co, chyba że ktoś ma jakieś sensowne wytłumaczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie alternator juz ci zaczyna nie wyrabiac podjedz do mechanika moze elektromagnes siada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy Czasem świece żarowe nie grzeja cyklicznie przy zimnym silniku Znaczy grzeja przed rozruchem i później dojrzewają na chwilę Przypomniałem sobie że u mnie przygasaja właśnie na zimnym silniku słychać przekaznik i wtedy światła przygasaja na moment z tym że u mnie mogą to być dojrzewające w ukladzie chłodzenia

---------- Post added at 00:57 ---------- Previous post was at 00:55 ----------

Dodam że aku nie dość że fatygowany to jeszcze tylko 67Ah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi