CzEkCzEk Zgłoś #1 Napisano 9 Grudnia 2010 Witam szukałem tego na forum ale nie znalazłem. Mam następujący problem ze swoim paskiem. Na zimnym silniku jak odpalę auto i włączę światła to przygasają mi światła, widać tez to na podświetleniu licznika, najdziwniejsze jest to ze po przejechaniu paru km objaw ustępuje. i wszystko wraca do normy, nawet po kilkugodzinnym postoju jest ok, dopiero jak rano wsiadam do auta i odpalam to jest to samo. może ktoś przerabiał podobny problem, będę wdzięczny za wszelka pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mielke Zgłoś #2 Napisano 9 Grudnia 2010 a aku dobrze jest naładowany ? sprawdź alternator czy dobrze ładuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eNcoM Zgłoś #3 Napisano 9 Grudnia 2010 obstawiam regulator napięcia, albo zaśniedziadzłe styki na akumulatorze lub alternatorze Ja u siebie miałem zaśniedziałby właśnie na alternatorze i przy dużym poborze prądu (np światła+klima) delikatnie przygasały/mrugały mi światła i podświetlenie deski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemo87 Zgłoś #4 Napisano 9 Grudnia 2010 U mnie też przygasają ale wtedy gdy zablokują się koła (teraz na śniegu to widać). Po prostu jak auto zaryje to światła przygasną? Może ktoś napisać co to oznacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses Zgłoś #5 Napisano 9 Grudnia 2010 tak normalne ESP w raz z pracującym ABS mają duży pobór prądu i zanim regulator napięcia zdąży zareagować to efektem są przygasające lekko światła, efekt ten jest niezauważalny w samochodach z ksenonami bo tam prąd przechodzi przez przetwornice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemo87 Zgłoś #6 Napisano 9 Grudnia 2010 czyli nie ma powodów do zmartwien, dla mnie to było troche dziwne bo mając poprzednie auto ( bez tej całej elektryki) przygasania nie było. Ale już wiem o co chodzi. Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skwaru Zgłoś #7 Napisano 9 Grudnia 2010 U mnie też przygasają ale wtedy gdy zablokują się koła (teraz na śniegu to widać). Po prostu jak auto zaryje to światła przygasną? Może ktoś napisać co to oznacza? Tutaj poruszalem ten sam temat http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=73279 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SeM@PassatB5 Zgłoś #8 Napisano 9 Grudnia 2010 Naładuj aku, u mnie tez przygasały a po naładowaniu ustało. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vindevil Zgłoś #9 Napisano 10 Grudnia 2010 http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=15320 może to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzEkCzEk Zgłoś #10 Napisano 11 Grudnia 2010 aku naładowany codziennie robię 60km do pracy wiec ma czas się doładować od alternatora, no i przy ostatnich morzach przy słabym aku było by ciężko autko odpalić a kręci dobrze. jak będę miał chwile czasu sprawdzę opcje ze stykami może rzeczywiście tam coś kaszani, coś kiedyś obiło mi się o uszy ze to wina jakiegoś czujnika skrętu koła czy coś podobnego ale zastanawia mnie co ma piernik do wiatraka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eNcoM Zgłoś #11 Napisano 11 Grudnia 2010 Skoro to na zimnym silniku to chyba prędzej świece dogrzewające w układzie chłodzenia (chyba że ich nie masz) U Mnie mrugały zawsze jak aku był deko słaby czyli np po zimnej nocy albo jak robiłem małe przebiegi w dłuższych trasach było ok. Po przeczyszczeniu styków delikatnie przygasają tylko przy dużym poborze prądu np gdy raną włączą się świece dogrzewające Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzEkCzEk Zgłoś #12 Napisano 13 Grudnia 2010 sprawdzałem nie mam świec dogrzewających, sprawdzałem też ładowanie przy włączonych światłach, jest powyżej 14V, zaobserwowałem delikatne tętnienie napięcia ale w granicach 0,02V wiec raczej nie było by to odczuwalne. chyba sobie odpuszczę szukanie. jak się spier.... to będę wiedział co, chyba że ktoś ma jakieś sensowne wytłumaczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał VW Zgłoś #13 Napisano 13 Grudnia 2010 pewnie alternator juz ci zaczyna nie wyrabiac podjedz do mechanika moze elektromagnes siada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eNcoM Zgłoś #14 Napisano 13 Grudnia 2010 A czy Czasem świece żarowe nie grzeja cyklicznie przy zimnym silniku Znaczy grzeja przed rozruchem i później dojrzewają na chwilę Przypomniałem sobie że u mnie przygasaja właśnie na zimnym silniku słychać przekaznik i wtedy światła przygasaja na moment z tym że u mnie mogą to być dojrzewające w ukladzie chłodzenia ---------- Post added at 00:57 ---------- Previous post was at 00:55 ---------- Dodam że aku nie dość że fatygowany to jeszcze tylko 67Ah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach