Bradley Zgłoś #1 Napisano 27 Marca 2010 Czy polaczenie czerwonego wezyka z niebieskim powinno byc z a) podpieta kostka zasilajaca n75 i zostawionym wezykiem czarnym idacym do rury ssacej przed turbina. Czerwony i niebieski polaczone (np. za pomoca rurki z wkladu do dlugopisu) b) kostka zasilajaca n75 powinna byc odpieta, czerwony i niebieski polaczone (np. za pomoca rurki z wkladu do dlugopisu) Moje pytanie zrodzilo sie z tego, ze w przypadku a) auto ma kopa, ale laduje 1,5bar i przy 3,5tys obr/min wali, cyka (jak popychacze) i notlauf sie pojawia z wiadomych wzgledow. Wysterowanie n75 na max ~93% Brak bledu n75 w sterowniku. b) Wysterowanie n75 na ~66% non stop, auto chodzi jak SDI ale rowno przyspiesza, doladowanie aktualne jest ciut wyzsze od zadanego. Blad w sterowniku n75 i nie da sie go usunac. Mnie sie wydaje, ze sztanga WG jest konkretnie zapieczona, wiec na ktory przypadek mam patrzec a czy b zeby zrobic loga z bypassem i wiedziec, ze teraz jest ok. Moze sie okazac, ze jednak moj stary zaworek byl ok. Choc byl podmieniany n75 na sprawny i auto jechalo normalnie, brak notlaufa, wiec tutaj mnie kompletnie zaskoczylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marecek Zgłoś #2 Napisano 27 Marca 2010 ale nie widać coś tych obrazków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bradley Zgłoś #3 Napisano 27 Marca 2010 Jakie obrazki? Nie ma obrazkow. Sprawa ogarnieta. Sztanga rusza sie juz jak ta lala. Na bajpasie laduje max 1621,8, 1611,6mbar wiec n75 mowi na 100% bajbaj. Mozna zamknac temat. A dla potomnych jezdzi sie na podpietej wtyczce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marecek Zgłoś #4 Napisano 27 Marca 2010 A dla potomnych jezdzi sie na podpietej wtyczce. dobre chodziło mi o niebieski i czerwony wężyk... myślałem, że coś pokażesz, bo tam takich nie ma w serii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bradley Zgłoś #5 Napisano 27 Marca 2010 W starych jeszcze sa, pozniej byly czarne wezyki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bes_pieczniq Zgłoś #6 Napisano 15 Września 2014 witam, nie moge zakladac nowych tematów a ten wydaje mi sie najbardziej podobny ... wiec po kolei, pewnego pieknego dnia stwierdzilismy ze znajomymi ze jedziemy do tune-up do Gdańśka shamować sobie autka autko moje, passat b5 1.8t aeb 1997rok, na hamowni wyplul 151,8 konia ale tylko 187nm, padło stwierdzenie że turbina na wysokich obrotach nie daje rady... temat początkowo olałem z powodu innych rzeczy ktore wymagaly szybszej interwencji. poźniej stwierdzilem że wywalam kata i tutaj główny problem i prawdobodobnie powód niskiego momentu - po zdemontowaniu kata zauwazyłem że klapka wastegate jest caly czas lekko uchylona przy zgaszonym silniku. Przy pracującym silniku widać że sztanga wastegate porusza sie przy gwałtownym dodaniu gazu i osiągnieciu wysokich obrotów. i Teraz pytanie : jak zdiagnozować powód niedomykania sie ? że poprostu wastegate sie gdzies zapieka i nie domyka do konca czy sie po prostu rozregulował ? przy okazji na vagu wywala błąd n75 pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Probe041 Zgłoś #7 Napisano 15 Września 2014 Wymień wg na nowe i po kłopocie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bes_pieczniq Zgłoś #8 Napisano 16 Września 2014 tylko po co wymieniac skoro może sie okazać ze jest tylko niewyregulowany i dlatego jest klapka uchylona? bo generalnie wg działa bo widze że sie porusza sztanga , może sprezyna zmiękła i nie domyka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Probe041 Zgłoś #9 Napisano 17 Września 2014 http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=27&t=124178 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bes_pieczniq Zgłoś #10 Napisano 20 Września 2014 temat niby podobny ale jednak inny , bo u mnie sztanga jest taka sztywna ze jej palcami nie porusze, moc potwierdzona wynikiem z hamowni tez jest tylko momentu 30nm zabraklo... dlatego wydaje mi sie ze moze to tylko kwestia regulacji . jak wygląda regulacja ? w ktorym momencie powinna sie otwierac klapka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polonez15 Zgłoś #11 Napisano 20 Września 2014 Bodajże przy 0.8 bara, ale ktoś musi to potwierdzić. Normalnie bierzesz sprężarkę z niskim ciśnieniem i dmuchasz. Tam nie ma co się zacierać, zdejmij sztangę z klapki i zobaczysz czego to wina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bes_pieczniq Zgłoś #12 Napisano 8 Listopada 2014 jeszcze jedno pytanko, czy to że klapka od WG w gorącej częsci jest otwarta ( na zgaszonym silniku ) może powodowac pojawienie sie błędu n75 ? bo taki mi wyskoczyl na VAG-u .... czy jedno i drugie to są dwie osobne sprawy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polonez15 Zgłoś #13 Napisano 10 Listopada 2014 Może, błąd dolnej granicy doładowania. Wiem, bo sam tak miałem co prawda w AHU ale jedno i to samo w zasadzie działania. Ja stroiłem długość sztangi i wtedy było już ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lisek171 Zgłoś #14 Napisano 21 Listopada 2014 klapka powinna być zamknięta do około 0.6 zaczyna się otwierać, spaliny zamiast napędzać turbinę od najniższych obrotów uciekają bokiem w wydech, zatarte będzie na ośce ramienia klapki lub siłownik sztangi padł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bes_pieczniq Zgłoś #15 Napisano 31 Stycznia 2015 ok, turbina ogarnięta, ustawiona, ale jeszcze przez naprawą sprawdzilem sobie pod Vagiem błędy i wyskoczył błąd taki 01262 - Solenoid Valve for Boost Pressure Control (N75): Output Open zawór wziąłem od kolegi sprawny i błąd nadal sie pojawia nawet na zgaszonym silniku założyłem sobie wskaźnik boosta i mam doładowanie na poziomie 0.3 - 0.35 w czym problem ? kabelkologia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polonez15 Zgłoś #16 Napisano 1 Lutego 2015 Przerwa w obwodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bes_pieczniq Zgłoś #17 Napisano 1 Lutego 2015 czyli szukac przerwy na kabelkach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polonez15 Zgłoś #18 Napisano 1 Lutego 2015 Obwód elektryczny ma przerwę, więc albo przewody albo zawór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bes_pieczniq Zgłoś #19 Napisano 2 Lutego 2015 zawór sprawdzony, po podaniu 12v dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bes_pieczniq Zgłoś #20 Napisano 2 Lutego 2015 a wie ktos może z którego pinu we wtyczce ecu idzie sygnał do kostki przy czujniku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach