Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dokładnie odkręcic tą śrubę pod włącznikiem świateł?

Jak odkręcić te obudowy plastikowe po stronie pasażera?

I jak dobrać się do tunelu środkowego?

Śrubę pod włącznikiem świateł odkręcasz tradycyjnie - torksem w lewo ;)

Pewnie nie wiesz jak wyjąć włącznik - wdusić, przekręcić i pociągnąć.

Plastki po stronie pasażera podważasz i schodzą.

Choć podobno niektórzy mają jakąś tajemniczą śrubę od strony schowka.

Tunel środkowy to pikuś - 2 śruby po bokach na dole, trzeba ściągnąć podłużne maskownice. Kolejne 2 usytuowane identycznie, ale na wysokości przednich foteli - trzeba je odsunąć maksymalnie i będą widoczne. Ostatnie 2 są na samym tyle - pod nawiewami, których całą maskownicę też musimy odkręcić - śruby pod tylną popielniczką lub jej maskownicą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Domely kiedy będziesz rozkręcał? Ja niestety przez najbliższy tydzień nie będę miał czasu na tą operację, więc mała prośba, może zapodasz jakieś foty o ile będziesz robił wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

irek30 myślę że dopiero zabiorę za to w weekend majowy... Potrzeba na to trochę czasu i spokoju. Daj znać jakbyś zaczął pierwszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wieczorem mając godzinkę wolnego czasu postanowiłem, że spróbuje zrobić coś z tym trzeszczeniem, które doprowadza mnie do szału. Jako że ograniczał mnie czas nie rozbierałem tunelu, jak wcześniej zamierzałem, tylko jeszcze raz zdjąłem te elementy ozdobne (plastykowe) deski rozdzielczej i wyjąłem radio. Wcześniej już oklejałem miejsca styku plastyków taśmą parcianą lecz niewiele to dało. Teraz postanowiłem zastosować smar biały w sprayu. I tak zrobiłem, zużyłem prawie całą butelkę, psikałem na wszystkie elementy plastykowe, które się stykają ze sobą. Psikałem na wszystkie zaczepy, mocowania, śrubki, prowadnice, dosłownie wszędzie gdzie tylko sięgałem. Podczas tej operacji sączyłem browarka więc testu już nie robiłem i samochód wjechał tylko do garażu. A dzisiaj rano szok!!! Jechałem do pracy z ogromnym bananem na twarzy. W aucie cisza jak nigdy dotąd. Mam nadzieję, że ta cisza się szybko nie skończy.

Smar jaki akurat dostałem w sklepie to dokładnie taki: http://aukcjewp.wp.pl/item1007143678_motip_bialy_smar_spray_do_zawiasow_ogranicznikow.html

Także kolego Domely powodzenia w psikaniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info i gratuluję:) U mnie trzeszczy jak cholera a teraz zaczeło z okolić nawiewu po stronie kierowcy i gdzieś z tyło spod podsufitki - jeszcze tydzień i rozkręcę wszystko w cholere...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tyłu z podsufitki też to miałem ale już wcześniej usunąłem. Trzeszczy na mocowaniu tego wąskiego panela pod którym jest światło stopu. Włożyłem od strony szyby kawałek gumy w miejscu mocowań, tym samym wyparłem listwę i trzeszczenie ustało.

Postaram się jutro wrzucić fotkę odnośnie psikania sprayem kokpitu.

Czerwone, to miejsce łączenia plastyków - góra deski rozdzielczej z dołem. U mnie właśnie tam najbardziej trzeszczało. Niebieskie strzałki - tam psikałem najwięcej, właśnie na to łączenie od wewnątrz.

Jak widać najpierw była podklejona taśma parciana czarna a na niej biały smar w sprayu. Tak samo były spsikane miejsca łączeń wszystkich plastyków.

kokpit2.jpg

kokpit1.jpg

Edytowane przez irek30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez w temacie jak mozna, ostatnio zaczelo trzeszczec jakby pod szyba przednia ale mniej wiecej na wysokosci kierowcy, tam jest nawiew na szybe, czy ktos mial podobnie i sobie z tym poradzil czy trzeba ta kratke od nawiewu zdemontowac? jezeli trzeba zdemontowac to moze ktos pomoc jak to zrobic bo te trzaski doprowadzaja mnie do szalu;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irek30 wrzucisz ta fotkę? U mnie (w kombi) terkotało z tyłu i okazało się że to ta klapka w tylnej klapie pod którą jest trójkat. Takie nic a tyle nerwów upsuło. Co do zegarów i tunelu to nie dałem rady w ten weekend bo pogoda średnio pozwoliła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki wrzucone, w razie pytań pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pikopiko jak ten przełącznik świateł wyjąć? Próbowałem go wcisnąć ale nie idzie.

Mam go na hama wepchąć i przekręcić? W ktora stronę go przekręcić? Boje się, że coś urwę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wepchnąć i przekręcić w prawo (pozycja świateł postojowych) i wyciągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak...

Pchaj do przodu, próbuj kręcić w prawo i wskoczy.

Później możesz go pociągnąć i wyjdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegów.

Pozwolę sobie na zacytowanie własnej propozycji umieszczonej w innym poście dotyczącym trzeszczących plastików. Może ktoś będzie chciał to wykorzystać:

Ja na jesień zeszłego roku wszystkie trzeszczące plastiki posmarowałem (od wewnątrz) silikonem - takim budowlanym, transparentalnym. Nie pisałem wcześniej bo chciałem zobaczyć jak sprawdzi się w zimie. Teraz już mogę się pochwalić, że TO DZIAŁA !!!!. Silikon tworzy cienką, gumową warstwę grubości szpary i nic nie trzeszczy. Trzeba tylko uważać aby nie "zaciapać" tapicerki a jak już do tego dojdzie to z plastików zmywałem płynem do spryskiwaczy (letnim ).

Uprzedzając pytania - plastiki są dalej demontowalne może z większym oporem ale demontowalne. Po zdemontowaniu nie trzeba powtórnie silikonować. Miejsca styków plastik-plastik zewnętrzne (widoczne) przetarłem silikonem w spray-u do uszczelek. Ta metoda pomimo że również działa wymaga trzoszkę więcej zabawy - trzeba co jakiś czas przecierać.

Na dzień dzisiejszy dalej jest O.K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc dobrałem się do swojej deski ale niestety ten przełącznik świateł nie chciał wyjść za cholerę. już miałem się poddać ale wypchnałem go od wewnątrz :) Wszystko ładnie spsikałem ale niestety trzeszczy nadal i to moim zdaniem na łączeniu tunelu z deską.

Niestety tunelu nie dałem rady odkręcić :(

Odkręciłem tą śrubę przy stopie, próbowałem odręcić ta drugą przy fotelu ale powiem że nie ma się jak do niej dostać - w moim przypadku fotele zasłaniają dojście do tej zaślepki.

Z tyłu odkręciłem śruby pod nawiewem pod maskownicą popielniczki ale też coś od góry trzyma ten nawiew i nie chce zejść.

Poza tym ten tunel składa sie z 2 części dolnej listwy i górnej reszty - pytanie jest takie co mi da odkręcenie tej dolnej listwy?

Czy ktoś demontował ten tunel i może podac jakies wskazówki?

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie musiałem odkręcać tunelu a też trzeszczało mi najbardziej na tym łączeniu. Tak jak pisałem wcześniej, wyjmij radio i włóż wężyk (sondę) od spraya jak najdalej i psikaj na to łączenie. Możesz też psikać od strony zewnętrznej czyli od nóg kierowcy i pasażera. Jaki spray kupiłeś?

Niestety u mnie pojawił się problem z trzeszczeniem w słupku od strony kierowcy. Nie mam pojęcia co tam trzeszczy, rozbierałem go już dwa razy. Wszystko popsikałem sprayem i bez efektu. Może ktoś z was miał taką przypadłość w swoim Passacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie - czy ktoś odkręcał tunel środkowy i wie jak to zrobić???

Irek30 jak psikać "od strony zewnętrznej czyli od nóg kierowcy i pasażera"?

Jak się do tego dobrać? Poza tym piszesz "włóż wężyk (sondę) od spraya jak najdalej i psikaj na to łączenie" - gdzie ten wężyk włożyć, o jakim łączeniu mówisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówię o tym łączeniu zaznaczonym na czerwono. U mnie właśnie tam najbardziej trzeszczało. Od strony kierowcy i pasażera, właśnie tam wciśnij wężyk od spraya i psikaj. Tak samo zrób to od strony wewnętrznej - czyli po wyjęciu radia masz dostęp do tego łączenia.

16072010001.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Rozumiem - spróbuje jeszce w ten sposób. Dzięki za info.

A wiecie może jak rozebrac słupek środkowy? Tam też cos zaczelo terkotac jaby spod mocowania pasa...

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba wyjąc zaslepke airbagz gurnej czesci slupka dalej zobaczysz blaszke do podwazenia pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! korzystajac z watku o trzsczeniu czy ma ktos jakis pomysl na trzeszczenie w okolicy regulacji pasa bezpieczenstwa kierowcy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi