Skocz do zawartości
andyborowik

Powariowały szyby i lusterka. Działają na odwrót.

Rekomendowane odpowiedzi

Temat stary ale pozwolę sobie wtrącić swój problem.

Pacjent to b6 kombi rok 2006. Od jakiegoś czasu wariował mi silniczek prawej przedniej szyby. Szyba blokowała się i nie dało się zamknąć. Ok kilku czasem kilkunastu minutach dało się zamknąć. Czasem dopiero na drugi dzień. Aż w końcu padł całkowicie. Vcds pokazał usterkę elektryczna silnika. Kupiłem i zamontowałem "nowy" sterownik razem z silnikiem o tych samych numerach. Zakodowalem tak samo jak był stary. Szyba zaczęła działać normalnie ale.... Lusterko działa całkiem na odwrót. Dale w dół idzie w bok itp. ? do tego gdy na przełączniku dałem składanie lusterek to lewe się złożyło a prawe nie. Gdy przełączę z pozycji składania na którąkolwiek inną to lewe się otwiera a prawe składa ? macie jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, w silniku który kupiłeś od anglika ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Wolfe napisał:

Tak, w silniku który kupiłeś od anglika ;)

Miał być Europa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazało się że sterownik który kupiłem jest z seata Leona II z 2005r. Możliwe że mimo zgadzających się numerów na sterowniku działa on odwrotnie? Czy da się to jakoś zmienić? Mam vcds. 

Zauważyłem też że po zamontowaniu starego sterownika z powrotem do auta da się szybę otworzyć i zamknąć ale później już nie działa i pojawia się błąd o usterce elektrycznej silnika. Przylutowałem na nowo blaszki idące od płytki do silnika i brak różnicy. Podmieniałem też silniki i sterowniki z jednego i drugiego. Gdy dałem sterownik "odwrotny" do mojego silniczka to szyby działały ale lusterko było złożone i sterowanie działało odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłeś z anglika, nic nie zrobisz, ewentualnie kabelki w joysticku pozamieniaj. Gorzej że i tak będzie ci się co chwilę gubiło komfortowe otwieranie szyb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, mkpol napisał:

Kupiłeś z anglika, nic nie zrobisz, ewentualnie kabelki w joysticku pozamieniaj. Gorzej że i tak będzie ci się co chwilę gubiło komfortowe otwieranie szyb

Da się odróżnić jakoś te sterowniki od Anglika od zwykłych? Niestety minęły już dwa tygodnie i nie dam rady tego zwrócić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadajesz sprzedającemu pytanie, jak cię ociula to masz to na papierze.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, mkpol napisał:

Zadajesz sprzedającemu pytanie, jak cię ociula to masz to na papierze.

Jeszcze jedno pytanie. Czy muszę kupić silniczek ze sterownikiem o dokładnie tych samych numerach czy może być inny a reszta to kwestia zakodowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sofcie jest zakodowana wysokość podnoszenia szyby. Szukaj z B6 mogą się różnić ostatnimi literami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.09.2024 o 15:16, mkpol napisał:

W sofcie jest zakodowana wysokość podnoszenia szyby. Szukaj z B6 mogą się różnić ostatnimi literami

Tak też zrobiłem i niestety ale to tak nie działa. Muszą być identyczne numery. Mój sterownik miał końcową literę "H" a kupiłem z literą "M" szyby zadziałały, lusterka też ale nie działało podświetlenie w tapicerce i centralny zamek ? kodowanie nic nie zmieniło. Okazało się że ten sterownik co kupiłem ma inny układ pinów w kostkach. 

IMG20241011152651.jpg

IMG20241011152710.jpg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem dokładnie taki sam wszystkie numery zgodne i sie wszystkie piny w kostkach zgadzają. Po zakodowaniu wszystko działa jak powinno. Tak że dla potomnych - sterownik MUSI mieć te same numery!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi