Skocz do zawartości
Gość browaarr

Jakie CB / Trudny wybór CB (dyskusje)

Rekomendowane odpowiedzi

Poluj na santiago 600, wytrzymala ze sztywnym promiennikiem.

tylko ze troszku droga jest :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jakie dobre radio używane polecacie i z jaką anteną? Koszt łącznie to 400zł, może być nieco wyższy. Radio ma być wielkości unidena 520.

Antenę chcę montażową, najlepiej 1m, zamontuję ją w otwór po antenie oryginalnej od radia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos z autopsji- przesiadłem się president teddy który był niesamowitym szumofonem który albo trzeszczał albo po skręceniu zrywał komunikaty, wysłałem go nawet gwarancyjnie na ponowne strojenie ale w sumie niezbyt wiele się zmieniło, na szczęście udało się sprzedać i po długiej lekturze zdecydowałem się na lafayette atene po "tunningu" od konektor5000. małe radyjko, łatwe do strojenia, zero jakichkolwiek zakłóceń, szumienia, sprzęgania. polecam. u mnie chodzi z sirio ml 145 na magnesie choć żałuję, że nie założyłem montażowej na klapę(mam sedana)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw kolegi wyzej w tej kwocie najlepszy. Antena sirio as 100 lub sirio omega jesli cos dluzszego to ml145.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zakupiłem presidenta harry 3 z anteną ml 145 za 600 zł.

jest to moje pierwsze radio ale jak dla mnie super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. To musi być szybka decyzja. Postanowiłem zakupić pierwsze CB radio. Sporo nie jeżdżę, dłuższe trasy to tylko jakieś weekendowe wypady no i wakacyjne urlopowanie po całej Polsce, a zimą nartki i tyle ; )

Potrzebuje porządnego radyjka + antena do b6 zależy mi na czymś fajnym, wygodnym, mało kłopotliwym żeby się nie zrazić. Ważna jest dla mnie też wielkość żeby było małe radyjko i fajnie się wkomponowało w wnętrze paszszszata ; ) możecie coś polecić przyszłemu mobilakowi laikowi ? ;) budżet nie jest bardzo ograniczony więc minimalnie po kosztach nie muszę lecieć, ale przepłacać też nie chcę, ale np. 100 czy 200 zł za coś lepszego wartego dopłacenia chętnie wyłożę...

poproszę jakieś propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie. To musi być szybka decyzja. Postanowiłem zakupić pierwsze CB radio. Sporo nie jeżdżę, dłuższe trasy to tylko jakieś weekendowe wypady no i wakacyjne urlopowanie po całej Polsce, a zimą nartki i tyle ; )

Potrzebuje porządnego radyjka + antena do b6 zależy mi na czymś fajnym, wygodnym, mało kłopotliwym żeby się nie zrazić. Ważna jest dla mnie też wielkość żeby było małe radyjko i fajnie się wkomponowało w wnętrze paszszszata ; ) możecie coś polecić przyszłemu mobilakowi laikowi ? ;) budżet nie jest bardzo ograniczony więc minimalnie po kosztach nie muszę lecieć, ale przepłacać też nie chcę, ale np. 100 czy 200 zł za coś lepszego wartego dopłacenia chętnie wyłożę...

poproszę jakieś propozycje.

Np:http://allegro.pl/promocja-lafayette-venus-multistandard-cb-radio-i3409656094.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje się bardzo fajne, obejrzałem filmik http://www.youtube.com/watch?v=Tao37leJtgk i jak najbardziej ok, używa ktoś tego radyjka? brakuje coś temu w porównaniu z większymi ? wiadomo zawsze jest coś za coś... dlatego dopytuje czy czegoś nie będzie mi brakowało z czasem albo czy coś nie będzie mnie denerwować? Producent jest znany? to jest jakieś markowe? dopytuje bo zielony jestem w tym temacie...

No i jaką antenę do tego? fajnie byłoby jakąś małą, ale pewnie im dłuższa tym lepiej...

Podoba mi się to, że można umieścić np. w schowku albo pod siedzeniem i jest przedłużka - nie trzeba mieć centralki na widoku. Czy są jeszcze jakieś modele działające właśnie na takiej zasadzie? może być coś droższego i może nowszego? bo to jest z 2011r. Dzięki!

Edytowane przez mati102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz to montowac do swojego paska na common railu to ten ten zestaw nie poradzi sobie z zakloceniami od silnika. Jesli chcesz male cb to juz lepiej uniden 520, yosan 120, harry/johnny 3. Co do anten to od najkrotszej pirat, sirio as 100, sirio ml 145, santiago 1200 :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to do mojego passka, właśnie jeszcze wczoraj przegladalem i harry 3 wydaje sie ok tylko z tego co widzę nie ma tam tej mozliwosci przedluzki rj45 co ma miejsce w Lafayette Venus, czyli calkowite ukrycie centralki ... ale z tego co sie zdazylem rozejrzec to w sumie zadne procz Lafayette Venus tego nie posiada (nie jest przystosowane funkcjonalnie).

---------- Dodano o 08:40 ---------- Poprzednia wiadomość o 08:33 ----------

tylko do anteny to podstawka 16cm koniecznie ,wtedy przy prędkości 230 chyba nie powinna pofrunąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy jaka dlugosc anteny. Ale przy 16cm sirio powinno dawac rade. Te "chowane" radia nie maja rfgain co jest uciazliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do Lafayette Venus, napisałeś

Jesli masz to montowac do swojego paska na common railu to ten ten zestaw nie poradzi sobie z zakloceniami od silnika
hm, a jest jakaś wersja poprawiona która ma ulepszone filtry itp. to też myślisz, że będzie zakłócać przy coomon rail ? dzwoniłem właśnie do pobliskiego sklepu z cb i koleś zachwalał tą ulepszoną wersje Lafayette.

---------- Dodano o 11:12 ---------- Poprzednia wiadomość o 10:59 ----------

Niedaleko mnie sklep z takim zestawem, co myślicie:

http://allegro.pl/radio-cb-lafayette-venus-antena-titanium-7001-i3440534030.html bo chyba popoludniu się przejade go zakupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim to kupisz, poproś sprzedawcę o montaż w Twoim samochodzie i zrób rundę po mieście, żebyś potem nie narzekał.

Antena do bani. Pierwsze mrozy lub mocne słońce i ta wspaniała przeźroczysta cewka, pęknie. Radio komfortowe do ukrycia, ale słychać na tym, jak na jakim walkie-talkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie sie zbieram do sklepu, to jaką antenke proponujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, nie ma co przepłacać za cuda wianki, które i tak pracują jednakowo. Wilson Little Will będzie wystarczająca.

Mocny magnes, pracuje jak każda jedna metrówka, bo podejrzewam że większego bata nie chcesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym, że wolałbym już coś od tego sprzedawcy, a on posiada takie zestawy ->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=3449667&string=LAFAYETTE+&search_scope=userItems-3449667

albo takie antenki ->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=3449667&id=95835

no chyba, że nie ma nic z anten godnego uwagi.

Mocny magnes, pracuje jak każda jedna metrówka, bo podejrzewam że większego bata nie chcesz?
hm, no raczej nie... chciałbym żeby to było wygodne do schowania...

a ta TITANIUM 7001 nie jest ok? w dwóch sklepach z CB mi polecali to nie wiem... w specyfikacji pisze, że do 230 prędkości się trzyma - możliwe to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
z tym, że wolałbym już coś od tego sprzedawcy, a on posiada takie zestawy ->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=3449667&string=LAFAYETTE+&search_scope=userItems-3449667

albo takie antenki ->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=3449667&id=95835

no chyba, że nie ma nic z anten godnego uwagi.

hm, no raczej nie... chciałbym żeby to było wygodne do schowania...

a ta TITANIUM 7001 nie jest ok? w dwóch sklepach z CB mi polecali to nie wiem... w specyfikacji pisze, że do 230 prędkości się trzyma - możliwe to?

Przecież przedostatnia antena,to jest właśnie ta,o której pisze Leonisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, więc ten zestaw http://allegro.pl/radio-cb-lafayette-venus-antena-wilson-gratis-i3447202074.html

Średnica magnesu: 100mm
będzie ok przy około 220? na aukcji pisze
Maksymalna prędkość jazdy z zamontowaną anteną Vmax 230 km/h
a czy można z jego aukcji coś wyhaczyć bardziej wartościowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tego sprzedawcy http://allegro.pl/radio-cb-lafayette-venus-antena-wilson-gratis-i3447202074.html

Chcesz koniecznie szklaną cewkę, to kupuj. Ja bym tego nie kupił, z powodów jakie Ci wyżej napisałem. Miałem podobne cuda i wiem co się z taką szklaną cewką dzieje po zimie. Wybór jest Twój. Radio też pozostawia wiele do życzenia, i proponuję go przetestować przed zakupem. Wiem że dyskretny to sprzęt, ale męczyć się na tym, to ja bym nie chciał.

Z anten od tego sprzedawcy, to tylko ta przykuwa uwagę http://allegro.pl/antena-cb-president-montana-black-folia-guma-i3468755173.html

Pozostałe moim zdaniem, nie warte zachodu. Wybór należy do Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi