Skocz do zawartości
rosiek

Ciekawostki licznikowe

Rekomendowane odpowiedzi

Wsadziłem te zegary do Polo (07r). I teraz tak obrotomierz wstaje. Prędkościomierz działa, ale:

- kiedy zakodowana końcówka na 5 - nie działa

- kiedy zakodowana na 1 (po CAN) - działa

Tu siedzi w tym polo moduł bosch'a 8.0 - świeci ABS.

Ikonka immo miga (mam wyłączone immo w EDC bo był swap z 1.4 edc17 na 1.9 tdi edc15)

Poduszki zgasły po wykasowaniu błędu.

No i świeci kontrolka ABS. Teraz pytanie, czy ona się zapala bo błąd w ABS czy razem z immo, czy to wymaga jakiejś masy napiecia na pin 19 niebieskiej wtyczki ?

Błędy w ABS:

01314 - Engine Control Module 

18055 - Check Coding of ECUs on Powertrain Data Bus  

Próbowałem różne kombinacje, kodowanie, odświeżanie can-gateway i nic, błąd dalej jest... 

Bak wygląda, że pokazuje na odwrót :P

Chyba się to raczej nie zgra... 

P.S no i staging działa w samochodzie, więc jest to kwestia podawania terminala 15 po 30.

I jeszcze taka ciekawostka. Opcja włączenia czytania temperatury po CAN działa dla tych zegarów :P

Edytowane przez xoslox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na próbę wgrałem wsad z golfa 1J5 920 826 i o dziwo po zakodowaniu lampka ABS gaśnie :) udało mi się też dograć wskazanie paliwa, otworzyłem jakiś tam wsad z polo i podmieniłem skalę.

Zostało mi tylko do rozgryzienia czy da radę zrobić i prędkość i temperaturę po CAN. Bo jeśli używam tego vag dump edit to zmienia mi te wartości zamiennie i porównywałem wsady i to się zmienia w jednej komórce o adresie 0x065 :/  wartość 80 to impulsator 81 to can a 82 to temperatura po can...

Niestety kodowanie spod vcds-a nie wchodzi na xxxx1 (via CAN) kiedy nie ma w tej komórce wartości 81, jak edytuje na 82 to automatycznie kodowanie zmienia się na xxxx5 (k-value)

Aktualizacja:

Udało się. Wszystko działa jak chciałem, w adresie 0x065 wystarczy wstawić wartość 83 i zegary czytają i prędkość i temperaturę po CAN. Dodatkowo nawet mi się to zgrało z modułem komfortu, pokazuje otwarte drzwi. Błędów jako takich nie ma. Czekam na nowe pastylki id48 i będę montował finalnie w samochodzie ;)

Edytowane przez xoslox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Kolegów.

Czy ktoś przerobi mi wsad tak żeby staging działał???

Mi jakoś nie chce działac albo źle to robie.

mój wsad

obecny.eep

Edytowane przez marianek59tm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobierz sobie ten program VAG DashDumpEdit, fajny kombajn do liczników ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, marianek59tm napisał:

Mi jakoś nie chce działac albo źle to robie.

Coś robisz źle na pewno... Nie wiem czy staging, ale na pewno zgranie wsadu, bo ten który wrzuciłeś jest pusty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie pusty. A to z licznika. 

Teraz nie powinien byc pusty.

EEPROM 849A.eep

a ten po modyfikacji na staging po wpisaniu za daleko kończy sie eeprom. Ma sie konczyc na0x6B9 a konczy sie na 0x711.

Opis modyfikacji z tej strony

http://www.users.on.net/~graeme86/sweep503/sweep503.html

a te

12 godzin temu, xoslox napisał:

Pobierz sobie ten program VAG DashDumpEdit, fajny kombajn do liczników ;)

ten program chodzi po kablu od vcds????

Edytowane przez marianek59tm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze taka ciekawostka - jakbyś ktoś szukał wsadu golfa pod zegary 829 z Passata, to istnieje wsad VWK503 od Golfa RS - 1J0 920 827A. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, xoslox napisał:

jakbyś ktoś szukał wsadu golfa pod zegary 829 z Passata, to istnieje wsad od golfa 1J0 920 82 7 A

Żadna to nowość, temat od dawna opisany ?

4 godziny temu, xoslox napisał:

Golfa RS

Ale takiego golfa jeszcze nie widziałem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy tacy mądrzy, a jak miałem bardziej zaawansowany problem to nikt się nie udzielał :P

No może ktoś trafi na post i mu się przyda ta informacja bo akurat ja nie z tego forum tego się doczytałem.

Golf R32 - mój błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod 849a też istnieje ? trzeba tylko przerobić 846G 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, może ktoś wie. Przy kodowaniu na 0 w zegarach 1J5  - prędkość z ABS odległość/prędkość zależna jest od k-value, czy od tego co tam wystawi ABS po CAN ? 

Edytowane przez xoslox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba koniec naszych zabaw z licznikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem tzn jak zmienialem licznik z bez na fis normalnie zczytywalem eprom programmer 1.19 wsad i go modyfikowalem, tzn podswietlenie wskazowek welcome itp, dzisiaj chcialem zczytac go ponownie zeby sprawdzic czy zadziala test zegarow, ale mam ciagle komunikat No ECU found.

Macie jakies pomysly? 

W lapku od tamtego czasu nie zmieniane ustawienia ciagle com1 itp, ale tym razem nie lapie?

vag com laczy sie normalnie z licznikiem, tylko epromm ma problem

ogarniete, odinstalowalem i zainstalowalem ponownie sterownik od kabla

Edytowane przez mateo2558

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam problem nie wyświetla mi się wo gule temperatura zewnętrzna na liczniku VDO 1/2 FIS w Passat B5 2000.r 1.9TDi przedlift. Proszę o pomoc. Już próbowałem trochę rozwiązań.

20190127_145629.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że w rozwiązaniach o których piszesz była wymiana climatronic na ten z fl i modyfikacja przewodów przy climatroniku i liczniku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Climatronic musiałbym na szrocie zobaczyć podmienic. A przyliczniku wole nie ruszac kostek bo sa fabrycznie zaizolowane i nie ruszane. Bende miał dopiero okazję przeskanowac go i zobaczę jakieś błędy może. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie zrobiłeś tego co należy zrobić w przedlifcie, żeby prawidłowo działał licznik z fl. To nie ma się co dziwić że nie działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zajrzałem do wtyczki tej zielonej i piny rozmieszczenie się trochę różni niż na takim schemacie w internecie. U mnie miejsce wolne to w schemacie coś jest i na odwrót.  A pin czujnika jest w dobrym miejscu. Coś na prof można pogadać z tobą tauka czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka razy już było pisane co trzeba zrobić...

29 minut temu, tauka napisał:

Sprawdzasz czy z t12pin1 idzie przewód do t32a(niebieska wtyczka licznika)pin25. Jak nie ma to prowadzisz.

Następnie ciągniesz przewód z t20pin2 do t32b(zielona licznika)pin8 oraz z t20pin3 do t32 b pin9. Jeżeli w tych pinach przy liczniku już jest przewód to się w niego wpinasz.

Następny krok to naprawa wyświetlania temp. Przy climatroniku wypinasz t12pin8 i t20pin1 i łączysz je ze sobą.. wszystko działa.

być może zadziała to na twoim climatroniku. Jeżeli nie to trzeba kupić panel climatronika z FL o numerze 3B1907044J

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi