termin Zgłoś #1 Napisano 14 Kwietnia 2009 Witam, jadąc na święta po A4 postanowiłem przegonić troche samochód, jak się szybko okazało zapiekły się kierownice bo po 120km/h nastąpiła łagodna jazda. Silnik off/on i powolutku rozpędziełem się do 160km/h, potem już jechałem spokojnie do końca trasy. Oczywiście podczas wyprzedzania gdzie następowało gwałtowne przyspieszenie znow przeładowanie. Na drugi dzień chciałem poruszać trochę sztangą, może gdzieś się zatarła? Rozebrałem rurę dolotową która wychodzi z IC do EGR, zauważyłem że ta rura ma w sobie troche oleju, oraz z otworków EGR u góry też jakby jest troszkę oleju, czy to normalne przy przeładowywaniu czy turbina puszcza olej? Kiedy się stwierdza ze turbina bierze olej i jest do regeneracji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GURAL Zgłoś #2 Napisano 14 Kwietnia 2009 Na początek podpięcie pod kompa i sprawdzenie błędów. I jeszcze logi do analizy. Niewielkie ilości oleju w dolocie nie świadczą ze turbina się wykończyła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slay Zgłoś #3 Napisano 14 Kwietnia 2009 Niewielkie ilości oleju w dolocie nie świadczą ze turbina się wykończyła. Ten olej to z odmy.. u mnie na 1L dolany przez 15000 szacuje że połowa poszła w odmę i cieknący EGR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
euglen Zgłoś #4 Napisano 14 Kwietnia 2009 Na początek podpięcie pod kompa i sprawdzenie błędów.I jeszcze logi do analizy. Niewielkie ilości oleju w dolocie nie świadczą ze turbina się wykończyła. Dokładnie tak jak napisał kolega GURAL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tmstp Zgłoś #5 Napisano 14 Kwietnia 2009 Dokładnie tak jak napisał kolega GURAL. nie ma to jak nabic sobie posta nie wnoszac nic do tematu - sorry za OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
termin Zgłoś #6 Napisano 15 Kwietnia 2009 VAG pokazuje bład przeładowania, logi muszę zrobić ale w mieście troche będzie cieżko, no chyba że wieczorem jak będzie pusto na drodze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radoslav Zgłoś #7 Napisano 23 Kwietnia 2009 VAG pokazuje bład przeładowania, logi muszę zrobić ale w mieście troche będzie cieżko, no chyba że wieczorem jak będzie pusto na drodze. I jak kolego wyszły logi? U mnie były te same objawy. Najpierw sporadycznie wpadał w tryby awaryjne później coraz częściej i dochodziło do tego, że przy mocniejszym depnięciu gazu miewał nierówne przyspieszanie (chwilowe spadki mocy). Sprawdziłem w MR Motors (u Rogala) i wyszło, że turbo przeładowuje bo zastały się kierownice (przy lekkim wcisnięciu gazu pokazywał 2 bary, a nie wiadomo ile było naprawdę bo do tylu jest skala). Oddałem do nich na czyszczenie turbo i chodzi jak ta lala...równo się zbiera od dołu do 4000 tyś obrotów. W tryby awaryjne (po kilku dniach jazdy) jeszcze nie wpadł. Dodam, że turbo już wymieniałem (stety lub nie) na regenerowane półtora roku temu i zrobiłem 50.000 km głównie po mieście, dlatego zbierał się nagar bo za mało był "przedmuchiwany". Więc jeśli turbina jest jeszcze we w miarę stanie to warto wyjąć (po analizie logów) i sprawdzić co w niej piszczy...zawsze 300-400 zł za czyszczenie to wymiana za 1.200 czy 2.500 na nową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trafyc Zgłoś #8 Napisano 23 Kwietnia 2009 mam to samo, tzn wydaje mi sie ze podczas przeladowania turbina bardziej przepuszcza olej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radoslav Zgłoś #9 Napisano 23 Kwietnia 2009 A widać to po ubytku tylko na bagnecie, nadmiarze oleju w odmie czy kopci na jasno i śmierdzi olejem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansmig Zgłoś #10 Napisano 23 Kwietnia 2009 Miałem dokładnie to samo , czyli przeładowanie i wchodzenie w tryb awaryjny . Po bardzo wielu opiniach u bardzo wielu mechaników ( wymienili czujnik doładowania i coś tam jeszcze , za wszystko płaciłem nie mało ! ) została mi wymiana turbawki ! Właśnie czekam na autko i mam nadzieje że problem zniknie !!!!!!?????? . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość davstyl Zgłoś #11 Napisano 23 Kwietnia 2009 Prosze o porade.Kupilem passata i 19tdi 115KM.wszystko bylo ok ale pech chcial ze auto stracilo na mocy. nie moze sie zebrac na starcie.Ściągnąłem oslone silnika i zauważyłem że mam poklejony caly kolektor ssacy.Czy moze to byc przyczyna że auto osłabło bo coś się rozszczelniło???! i jeszcze pytanko co myslicie o wahaczach co sa na necie do 600 zl komplety.Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniel.wro Zgłoś #12 Napisano 23 Kwietnia 2009 wszystko bylo ok ale pech chcial ze auto stracilo na mocy. nie moze sie zebrac na starcie.Ściągnąłem oslone silnika i zauważyłem że mam poklejony caly kolektor ssacy.Czy moze to byc przyczyna że auto osłabło bo coś się rozszczelniło???! i jeszcze pytanko co myslicie o wahaczach co sa na necie do 600 zl komplety.Z góry dzięki. a cyknij fotke jesli mozesz, bo az mnie ciekawi jak wyglada poklejony kol. ssacy. W miedzy czasie znajdz sobie na allegro jakis dobry - mozna za grosze kupic. O tych wahaczach zapomnij, liczy sie glownie - lemforder. Jak Ci ktorys juz trzeszczy albo ma luzy, to lepiej wymienic pojedynczy na ori. pozdro Daniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach