laki Report post #1 Posted February 17, 2009 (edited) Czy może ktoś zastosował w swoim autku tzw. ECOtuning pozwalający na poprawę osiągów o 10% i zmniejszenie spalania do 12% poprzez bezpieczne zwiększenie ciśnienia wtrysku, dzięki czemu silnik pracuje ciszej i delikatniej? Edited February 17, 2009 by laki Share this post Link to post Share on other sites
AndrzejZ Report post #2 Posted February 17, 2009 Co prawda u mnie modyfikacja programu nie nazywała się Eco-Tuning, ale spalanie spadło, przy mocy jaką widać w podpisie. Teraz średnio autko pali mi 10L/100km, a wierz mi, że nie jeżdżę jak emeryt Podejrzewam, że każdy dobry specjalista od modyfikacji może stworzyć taki program, który będzie bezpieczny i zmniejszy zużycie paliwa. Share this post Link to post Share on other sites
rob555 Report post #3 Posted February 17, 2009 EKO tuning to nazwa dla niewtajemniczonych dla delikatnych programow czyli chiptuningu. Na dzwiek silnika raczej nie pomoze (chociaz przymkniecie EGR napewno go zmieni na jalowym) natomiast zwiekszenie zakresu uzytecznych obr gdzie jest dostepny wysoki moment obrotowy zmiejsza zuzycie paliwa przy normalnej jezdzie. Wiec czy zrobisz CHIP tuning czy EKO tuning jesli bedzie wykonany poprawnie a nie zrobiony na max powinienes zaobserwowac zmiejszenie zuzycia paliwa Co to ilosci procentowych to nie ma wzorow i smiac mi sie chce jak czytam te tabelki i wartosci....kazdy silnik inaczej reaguje Share this post Link to post Share on other sites
marecek Report post #4 Posted February 17, 2009 jak dla mnie to opcja dla tatusiów, którym eko-charakter modyfikacji pozwolił zmieścić moda w budżecie bez generowania zbyt dużych wyrzutów sumienia i gdakania żony każdy sposób jest dobry, żeby wyciągnąć od kierowcy 1-2kPLN Share this post Link to post Share on other sites