Skocz do zawartości
kiarka

Poziom oleju w TSI

Rekomendowane odpowiedzi

Podgrzeję kotleta.

W instrukcji piszą, żeby mierzyć przy ciepłym silniku - i chyba coś w tym jest. U mnie różnica zimny - ciepły sięga prawie 1/4 zakresu. Czy ktoś może to potwierdzić? Mnie wydaje się, że to niemożliwe żeby sama temperatura była za to odpowiedzialna. Może olej spływa dłużej niż parę minut?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podgrzeję kotleta.

W instrukcji piszą, żeby mierzyć przy ciepłym silniku - i chyba coś w tym jest. U mnie różnica zimny - ciepły sięga prawie 1/4 zakresu. Czy ktoś może to potwierdzić? Mnie wydaje się, że to niemożliwe żeby sama temperatura była za to odpowiedzialna. Może olej spływa dłużej niż parę minut?

W poprzednim 1.8TSI miałem ciągle różne wartości i jeździłem z olejem w bagażniku. Obecnie przy 2.0TSI nie zauważyłem różnicy w stanie czy mierzę 5 min po zgaszeniu silnika czy gdy jest zupełnie zimny - od wymiany minęło 3 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego passata zakupilem z przebiegiem 43k km. Od nowosci jezdzil na castrolu - tak leja w aso. Dolewki notoryczne co kilka tysiecy kilometrow. Czasami nawet 3 razy w ciagu zycia oleju w silniku. W koncu zdecydowalem sie przeskoczyc na motula/millersa i sprawdzic czy bedzie roznica. Kiedys w a4 jezdzilem na motulu i bylo git. Teraz postawilem na millersa. Efekt? Po 10k zadnej dolewki - stan bez zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam przejechane dopiero 2,5kkm. Silnik zalany olejem long life, spływa z bagnetu prawie jak woda. Mam jedynie problem z właściwym oznaczeniem ile go właściwie jest: Bagnet jest czarny, olej niemal przezroczysty, a w dodatku co mierzę to wychodzi inaczej - najwięcej mi wychodzi jak mierzę na zupełnie zimnym silniku. Baran jakiś wymyślił taki bagnet. W moich poprzednich brykach nie miałem takich jaj z tak prostą rzeczą..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam przejechane dopiero 2,5kkm. Silnik zalany olejem long life, spływa z bagnetu prawie jak woda. Mam jedynie problem z właściwym oznaczeniem ile go właściwie jest: Bagnet jest czarny, olej niemal przezroczysty, a w dodatku co mierzę to wychodzi inaczej - najwięcej mi wychodzi jak mierzę na zupełnie zimnym silniku. Baran jakiś wymyślił taki bagnet. W moich poprzednich brykach nie miałem takich jaj z tak prostą rzeczą..

Zmień olej za 10 tys lub szybciej nawet i nie używaj LL , używaj zwykłego !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

olej tylko na rozgrzanym silniku bo podnosi się jego objętość.. kiedyś z racji wykonywanej pracy udało mi się być na szkoleniu dla flot w VW itd i tam gość jednoznacznie stwierdził, że po zgaszeniu auta odczekać 5min..

Ps. auto oczywiście na równej powierzchni musi stać :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

używaj zwykłego

a jak skończ się gwarancja to czym prędzej zmień castrola na coś innego ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jaki jego wybór ale nie LL to niszczy silnik szkoda auta. Chyba użycie innego oleju niż Castrol nie wpływa na gwarancje ?? Co ?? Nie miałem nowego auta także nie wiem ale chyba można przyjechać ze swoim olejem obojętnie jakim na serwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można ze swoim ale jak coś padnie to ASO może nie udzielic gwarancji zrzucając winę na niezalecany przez nich olej silnikowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne żeby olej spełniał normę VW 504 00 / 507 00

W poprzednim aucie (Audi TT 1.8 TFSI 2011r. serwis LL) wymieniałem olej w ASO i dawałem swój (Motul 8100 XClean+ 5W30).

Jak pytałem w serwisie, to mówili że z gwarancją nie ma problemu jeśli olej spełnia wymagane normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wyboru oleju - nie składałem specjalnych życzeń co do rodzaju przy zamówieniu. Dla niedużych przebiegów domyślnie leją taki i ustawiają zmienny harmonogram przeglądów w kompie. Skąd wniosek jakoby LL miał niszczyć silnik? Można jakieś źródło na ten temat? Logiczne by było, żeby poziom oleju był wyższy na rozgrzanym silniku.. ale u mnie jest odwrotnie.. Chyba poproszę przy okazji wizyty w ASO żeby mi pokazali łopatologiczne o co biega.

Co do Castrola jako marki chyba się nie ma co czepiać - tak jak większość konkurencji robią i dobre oleje i bieda oleje. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że producent / importer pozwalałby na oszczędzenie paru groszy na oleju w nowych samochodach, narażając się na kolosalne koszty ewentualnych napraw wynikających z kiepskiego oleju (szczególnie w uturbionych autach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W poprzednim aucie (Audi TT 1.8 TFSI 2011r. serwis LL) wymieniałem olej w ASO i dawałem swój (Motul 8100 XClean+ 5W30).

Jak pytałem w serwisie, to mówili że z gwarancją nie ma problemu jeśli olej spełnia wymagane normy.

Ciekawy jestem gdyby coś się posypało czy by też tak śpiewali :) z doświadczenia wiem, że nie jest tak różowo..

Chyba poproszę przy okazji wizyty w ASO żeby mi pokazali łopatologiczne o co biega

nic Ci nie powiedzą, nie mogą działać na swoją szkodę.. dla nich im się szybciej auto psuje tym lepiej. Wszyscy znajomi co pracują w ASO jeżdżą w trybie rocznym i to głównie za ich poradą też przeszedłem na coroczną wymianę.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że producent / importer pozwalałby na oszczędzenie paru groszy na oleju w nowych samochodach

Jurand jeździsz na Castrolu, zrób test na autostradzie i rozpędź się do 200km,h i jedź tak z 10km.. zobaczysz jak podskoczy Ci temperatura oleju, a jak kiedyś zmienisz olej na porządny (Motul, AMSoil, millers czy inne) rozpędź bude i zrób taki sam test. Różnica w temperaturze będzie ok 10-15*C.

Drugi test zrób z dolewkami oleju. przy castrolu dolewanie systematyczne, w tych powyżej wciąganie spada praktycznie do minimum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawy jestem gdyby coś się posypało czy by też tak śpiewali :) z doświadczenia wiem, że nie jest tak różowo..

nic Ci nie powiedzą, nie mogą działać na swoją szkodę.. dla nich im się szybciej auto psuje tym lepiej. Wszyscy znajomi co pracują w ASO jeżdżą w trybie rocznym i to głównie za ich poradą też przeszedłem na coroczną wymianę.

Jurand jeździsz na Castrolu, zrób test na autostradzie i rozpędź się do 200km,h i jedź tak z 10km.. zobaczysz jak podskoczy Ci temperatura oleju, a jak kiedyś zmienisz olej na porządny (Motul, AMSoil, millers czy inne) rozpędź bude i zrób taki sam test. Różnica w temperaturze będzie ok 10-15*C.

Drugi test zrób z dolewkami oleju. przy castrolu dolewanie systematyczne, w tych powyżej wciąganie spada praktycznie do minimum

Już pisałem z kolega na pw. i właśnie przykład mój mu podałem gdzie widzę różnicę z Castrola na motula jak przeszedłem w lato temp oleju jest niższa na Motulu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za uwagi. Kolega, który też ma paszczaka od nowego pytał o olej w ASO przy przeglądzie i ci nie chcieli nawet takiego samego przyniesionego z zewnątrz. No ale może to już był jakiś ekstremizm :hmm

A wracając do meritum - rozumiem że nikt poza mną nie narzeka na nieczytelność wskazania poziomu oleju na bagnecie? Hm, to może coś ze mną jest nie teges.. :bezzebow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz sprawdzać w takich samych warunkach.. mi też tak się wcześniej zdawało, że raz pokazywał więcej raz mniej.. teraz sprawdzam zawsze kilka minut po zgaszeniu motoru na równym niepochylonym terenie i pokazuje tak samo.

lato temp oleju jest niższa na Motulu

mi na AMsoilu jadąc ok 220km/h mfd maksymalnie pokazał 115*C, bartekzks jaką największą miałeś temp. na Motulu? mam motula zalanego w golfie IV ale tam niestety nie ma czujnika temp oleju.

poza tym na AMSie szybciej pokazuje 50*C.. czyli wychodzi, że względem castrola, obecny olej ma lepszy zimny start motoru i szybciej łapie temperature gwarantującą najwyższe właściwości smarujące.

Edytowane przez bastek-83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie pamiętam anie chcę skłamać, ale 108-110 to potrafiłem mieć w lato na Castrolu przy jedzie no takiej zwykłej do 100 km/h czasem wyprzedzanie to 140 a na motulu to , jak dobrze pamiętam 99 widziałem najwięcej przy mniej więcej tych samych warunkach jazdy i prędkościach na pewno Motul się mniej grzeje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi Castrol przy ok 200 w lato pokazał 125* i odpuściłem żeby filmu olejowego nie zerwać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam podłącze się pod temat,czy mogę wlać olej Castrol 5W40 C3 Magnatec ?

Passat 2.0TDI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Wykorzystam ten wątek i podłączę sięz tematem. Nie mogę znaleźć na forum problemu z jakim się spotkałem podczas zakupu samochodu. Temat dotyczy benzyny 1.8 TSI przebieg 170kkm (produkcja 2010) - gdy odkręcę korek wlewu oleju przy zapalonym silniku obroty zaczynają spadać/falować, silnik zaczyna się telepać/trząść. Po dodaniu obrotów silnik pracuje równo, po odpuszczeniu ponownie zaczyna telepać jakby chciał się udusić. Przykładając korek jest uczucie, że jest zasysany(tak jakby się robiło podciśnienie w silniku). Czy to normalne zachowanie?

Druga sprawa czy ktoś z forumowiczów robił uszczelniacze w takim silniku? Jeśli tak, to z jakim efektem i ile takie coś kosztuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przy zapalonym silniku obroty zaczynają spadać/falować, silnik zaczyna się telepać/trząść

tak to normalne

na drugie pytanie nie odpowiem bo nie mielem tego problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi