Jump to content
berlo

Do czego te przyciski: po prawej stronie skrzyni biegów (SET) i pod parktronikiem?

Recommended Posts

Witam

chcialbym dowiedziec sie do czego sluza przyciski pp prawej stronei skrzyni biegow, Chodzi mi o SET( cos z tempomatem?) i ten pod parktronikiem (ogrzewanei szyby przedniej?)

pzdr

http://photos01.otomoto.pl/photos/original/C6/29/92/C6299244_10.jpg

Dzieki wicked

Mozna skasowac

Edited by berlo

Set jest to przycisk od układu pomiaru ciśnienia w oponach, a przycisk poniżej jest od podnoszenie rolety szyby tylnej

A czy ktoś może wie do czego wykorzystywane jest wolne miejsce na przełącznik w panelu po lewej stronie dźwigni zmiany biegów. W żadnym modelu nic tam nie widziałem i chciałem wykorzystać to miejsce jako przycisk pilota bramy garażowej ale gdzie zdobyć przełącznik pasujący w to miejsce?

Możesz zawsze skorzystać z originalnego rozwiązania VW, czyli pilota w daszku przeciwsłonecznym. Jest taka opcja z trzema przyciskami, które ponoć współpracują z róznymi pilotami. Ale ta wygoda pewnie nieźle kosztuje :D

A czy ktoś może wie do czego wykorzystywane jest wolne miejsce na przełącznik w panelu po lewej stronie dźwigni zmiany biegów. W żadnym modelu nic tam nie widziałem i chciałem wykorzystać to miejsce jako przycisk pilota bramy garażowej ale gdzie zdobyć przełącznik pasujący w to miejsce?

W tym miejscu jest montowany bodajże przycisk do asystenta parkowania.

przycisk od esp, auto hold i coś jeszcze

... i właśnie asystent parkowania :).

Matsil, wydaje mi sie ze wlacznik parktronik'u jest w srodku po prawej stronie. Natomiast jesli chodzi o lewa kolumne przycisku, to nei widzialem jeszce alby znajdowalo sie tam cos jescze oprocz ESP i auto holda.

pzdr

Właśnie ja też nie widziałem nic pod autoholdem a chciałem wykorzystać to miejsce. Jeżeli chodzi o oryginalne rozwiązanie HOMELINK do passata to problemy są dwa:

1. Dość duży koszt tego systemu.

2. Nie ze wszystkimi systemami bram jest on zgodny (prawdopodobnie między innymi częstotliwość nadawania sygnału)

Dlatego wymyśliłem żeby pilot od sterowania bramy umieścić gdzieś pod tapicerką i wykorzystać wolne miejsca na przyciski. To rozwiązanie jest znacznie tańsze i żadnych problemów ze zgodnością urządzeń.

U mnie wyglada to tak (patrzac z gory):

[1] [4]

[2] O [5]

[3] [6]

gdzie:

1: ESP

2: AutoHold

3: czujniki parkowania

4: czujnik cisnienia w ogumieniu

5: tryb adaptacyjnego zawieszenia

6: zwijanie/rozwijanie tylniej rolety

pozdr.

--

luk

lukaswu - jeżeli u ciebie rzeczywiście jest w miejscu [3] czujnik parkowania to z tego wynika że montowany on jest w dwóch różnych miejscach zależnych chyba od wersji wyposażeniowe- albo w miejscu [3] albo w miejscu [5]?

lukaswu - jeżeli u ciebie rzeczywiście jest w miejscu [3] czujnik parkowania to z tego wynika że montowany on jest w dwóch różnych miejscach zależnych chyba od wersji wyposażeniowe- albo w miejscu [3] albo w miejscu [5]?

[5] jest zupelnym novum, z reszta polozenie tego przelacznika jest tak sobie wygodne. Ja nie pamietam z jazd probnych gdzie byl czujnik cofania, ale wydawalo mi sie, ze wlasnie na miejscu [3] to bylo. Nie wiem czy to mozliwe, ale czy w ogole musi byc ten wlacznik czujnikow parkowania? W Golfie tej serii byly one na stale wlaczone (fakt, ze byly tylko tylnie).

pozdr

--

luk

lukaswu zobacz zdjęcia w pierwszym poście. Tam widać że włącznik parktronika jest w pozycji [5]. Czy tak jest u ciebie czy inaczej?

Edited by StaruchPl

lukaswu zobacz zdjęcia w pierwszym poście. Tam widać że włącznik parktronika jest w pozycji [5]. Czy tak jest u ciebie czy inaczej?

Nie no u mnie jest jak narysowalem. Moze sie troche rozjechalo, ale chyba wiadomo o co chodzi. Nawet w papierach samochodu na rysunkach parktronik jest zawsze w polozeniu [3], rozni sie tylko rysunkiem w zaleznosci od wersji czy same czujniki czy Parktronik.

--

luk

Matsil, wydaje mi sie ze wlacznik parktronik'u jest w srodku po prawej stronie. Natomiast jesli chodzi o lewa kolumne przycisku, to nei widzialem jeszce alby znajdowalo sie tam cos jescze oprocz ESP i auto holda.

pzdr

Berlo, masz rację - włącznik czujników parkowania jest po prawej stronie, a po lewej na samym dole jest właśnie asystent parkowania, coś całkiem innego :). Jak oglądałeś reklame tourana, który sam parkuje to wiesz o co chodzi.

Guest Khs

Ja mam tak

Lewa strona esp - puste miejsce - park asists

Prawa strona czujnik cisnienia - parktronic - roleta

Ja mam tak

Lewa strona esp - puste miejsce - park asists

Prawa strona czujnik cisnienia - parktronic - roleta

Taki wypas i nie masz auto hold :eek:?

Najrzadziej spotykaną opcją jest asystent parkowania.

Ano nie mam uznałem że przy manualu średnio mi sie przyda ;)

W sumie racja, choć ta funkcja kosztowała tylko ok. 250pln - zawsze jeden przycisk więcej :D.

Możesz zawsze skorzystać z originalnego rozwiązania VW, czyli pilota w daszku przeciwsłonecznym. Jest taka opcja z trzema przyciskami, które ponoć współpracują z róznymi pilotami. Ale ta wygoda pewnie nieźle kosztuje :D

niestety nie współpracują , sprawdziłem z 7 róznymi pilotami od bram i nie mozna zniczym to zestroić ... oprócz tego monaż daszka jest problematyczy ..trzeba ciąć przewody ... :633: