berlo Report post #1 Posted September 17, 2008 (edited) Witam chcialbym dowiedziec sie do czego sluza przyciski pp prawej stronei skrzyni biegow, Chodzi mi o SET( cos z tempomatem?) i ten pod parktronikiem (ogrzewanei szyby przedniej?) pzdr http://photos01.otomoto.pl/photos/original/C6/29/92/C6299244_10.jpg Dzieki wicked Mozna skasowac Edited September 17, 2008 by berlo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wicked Report post #2 Posted September 17, 2008 Set jest to przycisk od układu pomiaru ciśnienia w oponach, a przycisk poniżej jest od podnoszenie rolety szyby tylnej Quote Share this post Link to post Share on other sites
StaruchPl Report post #3 Posted September 18, 2008 A czy ktoś może wie do czego wykorzystywane jest wolne miejsce na przełącznik w panelu po lewej stronie dźwigni zmiany biegów. W żadnym modelu nic tam nie widziałem i chciałem wykorzystać to miejsce jako przycisk pilota bramy garażowej ale gdzie zdobyć przełącznik pasujący w to miejsce? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jetta_GT Report post #4 Posted September 18, 2008 Możesz zawsze skorzystać z originalnego rozwiązania VW, czyli pilota w daszku przeciwsłonecznym. Jest taka opcja z trzema przyciskami, które ponoć współpracują z róznymi pilotami. Ale ta wygoda pewnie nieźle kosztuje Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matsil Report post #5 Posted September 18, 2008 A czy ktoś może wie do czego wykorzystywane jest wolne miejsce na przełącznik w panelu po lewej stronie dźwigni zmiany biegów. W żadnym modelu nic tam nie widziałem i chciałem wykorzystać to miejsce jako przycisk pilota bramy garażowej ale gdzie zdobyć przełącznik pasujący w to miejsce? W tym miejscu jest montowany bodajże przycisk do asystenta parkowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wicked Report post #6 Posted September 19, 2008 przycisk od esp, auto hold i coś jeszcze Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matsil Report post #7 Posted September 20, 2008 przycisk od esp, auto hold i coś jeszcze ... i właśnie asystent parkowania . Quote Share this post Link to post Share on other sites
berlo Report post #8 Posted September 21, 2008 Matsil, wydaje mi sie ze wlacznik parktronik'u jest w srodku po prawej stronie. Natomiast jesli chodzi o lewa kolumne przycisku, to nei widzialem jeszce alby znajdowalo sie tam cos jescze oprocz ESP i auto holda. pzdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
StaruchPl Report post #9 Posted September 22, 2008 Właśnie ja też nie widziałem nic pod autoholdem a chciałem wykorzystać to miejsce. Jeżeli chodzi o oryginalne rozwiązanie HOMELINK do passata to problemy są dwa: 1. Dość duży koszt tego systemu. 2. Nie ze wszystkimi systemami bram jest on zgodny (prawdopodobnie między innymi częstotliwość nadawania sygnału) Dlatego wymyśliłem żeby pilot od sterowania bramy umieścić gdzieś pod tapicerką i wykorzystać wolne miejsca na przyciski. To rozwiązanie jest znacznie tańsze i żadnych problemów ze zgodnością urządzeń. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukaswu Report post #10 Posted September 22, 2008 A czy ktoś może wie do czego wykorzystywane jest wolne miejsce na przełącznik w panelu po lewej stronie dźwigni zmiany biegów. W żadnym modelu nic tam nie widziałem i chciałem wykorzystać to miejsce jako przycisk pilota bramy garażowej ale gdzie zdobyć przełącznik pasujący w to miejsce? U mnie wyglada to tak (patrzac z gory): [1] [4] [2] O [5] [3] [6] gdzie: 1: ESP 2: AutoHold 3: czujniki parkowania 4: czujnik cisnienia w ogumieniu 5: tryb adaptacyjnego zawieszenia 6: zwijanie/rozwijanie tylniej rolety pozdr. -- luk Quote Share this post Link to post Share on other sites
StaruchPl Report post #11 Posted September 22, 2008 lukaswu - jeżeli u ciebie rzeczywiście jest w miejscu [3] czujnik parkowania to z tego wynika że montowany on jest w dwóch różnych miejscach zależnych chyba od wersji wyposażeniowe- albo w miejscu [3] albo w miejscu [5]? Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukaswu Report post #12 Posted September 22, 2008 lukaswu - jeżeli u ciebie rzeczywiście jest w miejscu [3] czujnik parkowania to z tego wynika że montowany on jest w dwóch różnych miejscach zależnych chyba od wersji wyposażeniowe- albo w miejscu [3] albo w miejscu [5]? [5] jest zupelnym novum, z reszta polozenie tego przelacznika jest tak sobie wygodne. Ja nie pamietam z jazd probnych gdzie byl czujnik cofania, ale wydawalo mi sie, ze wlasnie na miejscu [3] to bylo. Nie wiem czy to mozliwe, ale czy w ogole musi byc ten wlacznik czujnikow parkowania? W Golfie tej serii byly one na stale wlaczone (fakt, ze byly tylko tylnie). pozdr -- luk Quote Share this post Link to post Share on other sites
StaruchPl Report post #13 Posted September 22, 2008 (edited) lukaswu zobacz zdjęcia w pierwszym poście. Tam widać że włącznik parktronika jest w pozycji [5]. Czy tak jest u ciebie czy inaczej? Edited September 22, 2008 by StaruchPl Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukaswu Report post #14 Posted September 22, 2008 lukaswu zobacz zdjęcia w pierwszym poście. Tam widać że włącznik parktronika jest w pozycji [5]. Czy tak jest u ciebie czy inaczej? Nie no u mnie jest jak narysowalem. Moze sie troche rozjechalo, ale chyba wiadomo o co chodzi. Nawet w papierach samochodu na rysunkach parktronik jest zawsze w polozeniu [3], rozni sie tylko rysunkiem w zaleznosci od wersji czy same czujniki czy Parktronik. -- luk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matsil Report post #15 Posted September 22, 2008 Matsil, wydaje mi sie ze wlacznik parktronik'u jest w srodku po prawej stronie. Natomiast jesli chodzi o lewa kolumne przycisku, to nei widzialem jeszce alby znajdowalo sie tam cos jescze oprocz ESP i auto holda. pzdr Berlo, masz rację - włącznik czujników parkowania jest po prawej stronie, a po lewej na samym dole jest właśnie asystent parkowania, coś całkiem innego . Jak oglądałeś reklame tourana, który sam parkuje to wiesz o co chodzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Khs Report post #16 Posted September 22, 2008 Ja mam tak Lewa strona esp - puste miejsce - park asists Prawa strona czujnik cisnienia - parktronic - roleta Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matsil Report post #17 Posted September 22, 2008 Ja mam tak Lewa strona esp - puste miejsce - park asists Prawa strona czujnik cisnienia - parktronic - roleta Taki wypas i nie masz auto hold ? Najrzadziej spotykaną opcją jest asystent parkowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Khs Report post #18 Posted September 22, 2008 Ano nie mam uznałem że przy manualu średnio mi sie przyda Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matsil Report post #19 Posted September 22, 2008 Ano nie mam uznałem że przy manualu średnio mi sie przyda W sumie racja, choć ta funkcja kosztowała tylko ok. 250pln - zawsze jeden przycisk więcej . Quote Share this post Link to post Share on other sites
marekg Report post #20 Posted September 23, 2008 Możesz zawsze skorzystać z originalnego rozwiązania VW, czyli pilota w daszku przeciwsłonecznym. Jest taka opcja z trzema przyciskami, które ponoć współpracują z róznymi pilotami. Ale ta wygoda pewnie nieźle kosztuje niestety nie współpracują , sprawdziłem z 7 róznymi pilotami od bram i nie mozna zniczym to zestroić ... oprócz tego monaż daszka jest problematyczy ..trzeba ciąć przewody ... :633: Quote Share this post Link to post Share on other sites