Skocz do zawartości
Sylvek1986

duże spalanie, pomiary i dane z vaga

Rekomendowane odpowiedzi

"Danek75"

...żle mnie zrozumiałeś

Absolutnie nie narzekam na wynik spalania...jestem w temacie.

Podałem wartości tylko dla porównania...

Spalanie na kompie i rzeczywiste pokrywają się...

A że ma tylko 100kucy...wiesz jak jade sam to ładnie się zbiera.

A z dwójką dzieci i żonką nie przesadzam...na trasie i załadowany nie mam problemu z wyprzedzaniem...

Zawieche mam komfortową i tak też podróżuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mam 101km . Sporo stoje w korkach średnia prędkość około 27km/h i spalanie mieści się w 7l. Gdy jeżdzę po jakis wioskach, ewentualnie nocą to spokojnie schodzi ponizej 6l.

Stwierdzenie ze ten silnik jest za słaby do tej budy na pewno sie nie sprawdza w przypadku Diesli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz koledzy sprzedam wam newsa, na pelnym baku zrobilem 520km, z czego niecale 300 bylo na trasie reszta po miescie, jestem zalamany O.o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle to ja swoim przejade w podobnym cyklu (a mam benzynę). No i gdzie tu oszczędność :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To teraz koledzy sprzedam wam newsa, na pelnym baku zrobilem 520km, z czego niecale 300 bylo na trasie reszta po miescie, jestem zalamany O.o

Pewnie masz niekontrolowany wyciek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przeważnie po mieście się kręce i spali mi 7,5l.Rano jak jade do roboty wskazówka temperatury ledwie wskoczy na 90 C to musze już go gasić.Jak wracam z pracy to przeważnie mam korek(Ci co przejeżdżają w Gdańsku koło Novotelu to wiedzą o co chodzi;)).Jeżdże przeważnie na klimie.W trasie różnie zależy od stylu jazdy.Ostatnio jechałem do Łodzi to wyszło 5,9l. Z tego wyszło troche miasto,na autostradzie 140km/h(tempomat),reszta trasy tak 100-120km/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...sądze że wielu użytkowników zamiast kulać sie na biegu zrzuca go i leci na luzie sądząc że tak oszczędzą

...naprawde ludzie nie wiedzą że auto na biegu odcina dopływ paliwa albo widzą 0L/100km na kompie ale gadają "że to nie możliwe"

Szymek po co stoisz?? wal skrótami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...sądze że wielu użytkowników zamiast kulać sie na biegu zrzuca go i leci na luzie sądząc że tak oszczędzą

...naprawde ludzie nie wiedzą że auto na biegu odcina dopływ paliwa albo widzą 0L/100km na kompie ale gadają "że to nie możliwe"

Tak to prawda.Sam dojeżdżam do świateł na biegu.

Szymek po co stoisz?? wal skrótami...

Maciek te skróty są czasami bardziej zapchane niż ten cały pie*****ny Novotel...czasami na prom się bujne,ale tam trzeba mieć szczęście żeby w kolejce nie stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pewnie masz niekontrolowany wyciek

Kolego masz moze cos konkretnego na mysli ? Bo w czwartek jade na wymiane termostatu, to bym powiedzial na co ma zerknac jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymek za nowotelel za mostem nad starą motławą jadąc podwalem pierwsza w prawo to ul.kotwiczników, potem w lewo w ul.ogarną (na wstecznym lub chamówa do przodu bo pod prąd...nie trafiłem jeszcze na pały i miejskich) lecisz do końca i w prawo i prosto przez targ węglowy...

Potem wybierasz kierunek na wrzeszcz czy też morene czy tam co tam sobie chcesz...

z pod okopowej czy też z elbląskiej do np brzeźna lecie w godz 12-14 w 20min

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego masz moze cos konkretnego na mysli ? Bo w czwartek jade na wymiane termostatu, to bym powiedzial na co ma zerknac jeszcze.

Przez termostat to raczej nie mozliwe zeby az tyle wiecej ci zlopal. Z 1-2l maxymalnie.

U siebie ostatnio macalem czujnik temp z tylu silnika i byl caly mokry. Konsystencja i zapach przypominaly rope, ale mi pali raczej w normie jak na AVB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wyglada to tak:

AVB po chipie=130 KM

trasa:(130-160 km/h) 6,5 l

trasa:(100-120 km/h) udaje mi się 6

miasto: Szczecin, korki: w/g kompa: 8,5 do 11,5

Na postoju bez klimy 0,8

z klima: 0,9-1,1

Ogólnie jestem zadowolony na pełnym baku rekordowo zrobiłem 900 km po Polsce, uważam, że to dobry wynik. Dodam jeszcze że po CHIPIE auto pali mniej. OPONY 16-stki

Mam Tylko jedno pytanie: Dlaczego po zatankowaniu do pełna, tzn. do "odbicia" wskazówka nie pokazuje pełnego baku tylko tak mniej więcej 85%?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bez chipa AVB i wartosci mniejsze mi wychodza. Cos chyba dziwnie masz program napisany do silnika.

Zacznij od zmniejszenia synchronizacji tak aby spalanie na jalowym spadlo ci przynajmniej do 0.6l. Jak ustawilem u siebie 0.8l to ogolne spalanie tez mi podskoczylo o 0.5-1L.

W trasie robie do 1100km na baku. Gdzie mozna to 120-130km/h jade.

ps. chyba ze twoj to automat to wartosci wtedy bardzo dobre ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki kolego, sprawdze synchronizacje, jak zalejesz do pelna to masz wskazowke na pelnym baku? bo ja niestety nie :/ nie wiem dlaczego, tankuje do "odbicia". Wiec jakie masz spalanie srednio? Zalozylem pare dni temu zimowki(15) i tez widze ze 0.5 mniej pali, na jakich oponach jezdzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zatankowaniu do pelna wskazowke mam na full (po perwszym odbicu pistoletu dolewam jeszcze z 1-3l ). Po przejechaniu jakis 140-200km zaczyna opadac.

A z tymi oponami to masz cos nie tak bo na zimowkach z reguly auto pali wiecej.

Srednie spalanie mam w podpisie - kliknij.

Edytowane przez Jericho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisywałem dużo wcześniej, że po wymianie dziurawej, gumowej rurki łączącej EGR z IC zaczął mi więcej palić sprawdzałem błędy KTS-em i nic. Postanowiłem podłączyć się do innego kompa (tzn mechanik to robił) i sprawdzić błędy. Niestetu tu też nie wykazało żadnych błędów.Ponownie sprawdziłem spalanie i gdy zapaliła mi się rezerwa zatankowałem 14,5 l na stacji Shell najlepszej ropy (V-POWER), pomyslałem, że jak wszyscy chwalą sobie to paliwo, to i u mnie zobaczę róznicę. Niestety nie. Po przejechaniu 150 km (z czego 60 w trasie-spokojnie) a reszta miasto zapaliła się znowu rezerwa. Ręce opadają! Chyba trochę za dużo. Błędów nigdzie nie ma, a spalanie jak w ciężarówce. Co robić?

Rano jak zapalę to spalanie chwilowe pokazuje 7.0 l, nie wiem czy to prawidłowe wskazanie?

Edytowane przez kroolpaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Opisywałem dużo wcześniej, że po wymianie dziurawej, gumowej rurki łączącej EGR z IC zaczął mi więcej palić sprawdzałem błędy KTS-em i nic. Postanowiłem podłączyć się do innego kompa (tzn mechanik to robił) i sprawdzić błędy. Niestetu tu też nie wykazało żadnych błędów

Na kompie byles przed czy po wymienie dziurawej rurki??

W testach dynamicznych komp raczej nie pokaze bledow. Najwiecej mowia pomiary w czasie jazdy.

Moj w korkach i na odcinkach mniejszych niz 10km ponizej 10l nie schodzi wg kompa. Srednia z tankowan mowi co innego ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na kompie byles przed czy po wymienie dziurawej rurki??

W testach dynamicznych komp raczej nie pokaze bledow. Najwiecej mowia pomiary w czasie jazdy.

Moj w korkach i na odcinkach mniejszych niz 10km ponizej 10l nie schodzi wg kompa. Srednia z tankowan mowi co innego ;).

Na kompie byłem dopiero po wymianie rurki, ponieważ wcześniej nie miałem żadnego powodu aby go podłączać. A do datkowo zauważyłem teraz, że jak zaczął więcej palić to po rannym uruchomieniu i ujechaniu kilku metrów (silnik jeszcze zimny) średnie spalanie wynosi 18,9 l/100km, a w miarę rozgrzewania się silnika wartość ta spada do ok 9,5-10 l/100km. A przypominam sobie, że jak wszystko było ok,(lato czy zima) to po rannym uruchomieniu i przejechaniu paru metrów średnie spalanie maxymalnie wynosiło 15,9 l/100km i szybko spadało w miarę rozgrzewania się silnika do ok 6.5-7,5 l/100km. Więc widać wyraźnie, że idzie więcej paliwa. Potwierdza to też fakt, że od tankowania do tankowania po wyliczeniu auto potrzebuje 9,5-10 l/100 km, więc wskazania komputera są jak najbardziej zbliżone do faktycznego spalania. Dodam, że mam dwóch znajomych którzy mają Sharany z takim samym silnikiem co ja i im te auta palą przy spokojnej jeździe w mieście ok 8,5l/100km a masa auta jest znacznie większa od Passata...

Pomiary w czasie jazdy robiłem ale tylko KTS-em za pierwszym razem. Mechanik powiedział siędząc z boku że jest wszystko super. Więc co może być przyczyną?

Edytowane przez kroolpaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze termostat albo czujnik temp. Wiecej mi do glowy nie przychodzi. Ewentualnie wtryski moga juz lac, ale to sie raczej wiaze z dymem z rury.

Moze filtr powietrza zabrudzony.

Od zakupu tyle ci pali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, jak go kupiłem to było ok. Dopiero jak mi ta rurka łącząca EGR z IC pękła to po jej wymianie zorientowałem się, że więcej pali. Termostat jest dobry, bo szybko osiąga 90st na liczniku, a na VAG-u pokazuje 93st i tak trzyma cały czas.Filtr powietrza wymieniam razem z wymianą oleju, więc raczej nie. A wtryski na KTS-ie pokazało, że jeszcze w normie, no i własnie nie kopci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi