Skocz do zawartości
mazur123

Brak efektu załączania turbiny, brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam Passata z silnikiem 1.9TDI 90KM mój problem polega na tym iż podczas rozpędzania samochodu nie ma efektu załanczania turbiny i tym samym brak mocy.Brak mocy jest także odczuwalny podczas jazdy, passio chodzi tak jak by nie miał turbiny. Wymieniłem zaworek N75 wraz z wężykami i nic nie pomogło. Co moze być przyczyną braku mocy?? Proszę o pomoc!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Niech turbina i moc beda z Toba ;)

VAG-COM prawde Ci powie, zrob logi i bedzie widac co tam dolega paskowi. Wymienianie w slepo wszystkiego to daremny trud - szukanie igly w stogu siana. Co jeszcze mozesz zrobic zanim podepniesz sie pod kompa to sprawdzic dolot czyli droga turbina - intercooler - kolektor dolotowy, czy nie ma dziur, czy opaski dobrze pozaciskane i czy gumy cale niesparciale i dziurawe.

Sprawdz jeszcze klape popuszczajacej spaliny bokiem lopatek turbiny, jak chodzi ciegno czy sie rusza (pompka i dymasz w wezyk idacy na gruche sterujaca ciegnem i powinno sie ruszac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VAG'a nie posiadam :644:chyba se bede musiał sprawić .a co do twoich podpowiedzi to zobaczymy popatrze.

Dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość didek

:(niedawno kupilam passata B6 2005 2,0tdi nacieszylam sie nim 3dni auto nagle przestalo jechac i dymic jak z komina odwiozlam go do serwisu stoi tam 3tyg.wymienili wsztstko co mozliwe i 2ray nowa nurbine silnik chodzi ze az milo posluchac ale co z tego jakm moja buma nie jedzie wszystko to kosztowalo mnie majatek a na dodatek w serwisie dalej nie wiedza co z autem czy znajdzie sie ktos madry kto mail podobna sytuacje pomocy!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że się znajdzie, ale nie w tym wątku... Tu rozmawiamy o Passatach 35I czyli B3/B4

Na początek zapoznaj się z rozkładem forum, przeczytaj regulamin a następnie skorzystaj z wyszukiwarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wróciłem z wakacji i postanowiłem zająć sie swoim Passkiem.

Kolego Darku dalej mam problem z Passkiem i brakiem mocy byłem na komputerze i nie wykazało zadnych błędów.Wszystko jest szczelne, ciśnienie w turbinie ok 1800barów na postoju gościu co mi go sprawdzał to mówił ze to jest rewelacja.I mówił cos o przepływce ze zamiast miec 800 barów czy cos takiego to ma 400. I jego sposzczerzenia były takie ze moze być to przepływka lub zapchany wylot. I co wy o tym myslicie macie jakies dobre rady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ciśnienie w turbinie ok 1800barów na postoju

o przepływce ze zamiast miec 800 barów czy cos takiego to ma 400

na postoju to moze sobie kury macac. to samo z przeplywka choc juz trop normalniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wróciłem z wakacji i postanowiłem zająć sie swoim Passkiem.

Kolego Darku dalej mam problem z Passkiem i brakiem mocy byłem na komputerze i nie wykazało zadnych błędów.Wszystko jest szczelne, ciśnienie w turbinie ok 1800barów na postoju gościu co mi go sprawdzał to mówił ze to jest rewelacja.I mówił cos o przepływce ze zamiast miec 800 barów czy cos takiego to ma 400. I jego sposzczerzenia były takie ze moze być to przepływka lub zapchany wylot. I co wy o tym myslicie macie jakies dobre rady?

Nie da rady osiagnac na postoju 18000 mbar (1.8 bar), gazy wylotowe musza miec odpowiednia energie kinetyczna zeby napedzic turbine, turbina pracuje dobrze jak jest duzo spalin = duze dawki = duze obciazenie, wtedy tloczy.

Wskazania przeplywomierza w momencie gdy silnik nie pracuje to okolo 847 mg/str (miligramy na skok tloka), jest to wartosc domyslna podstawiona przez ECU. Po odpaleniu silnika wartosc ta ma osiagnac poziom zadany (grupa 03 - 2ga kolumna - zadane MAF, 3cia kolumna aktualne MAF- wartosc z przeplywki, 4ta kolumna - wysterowanie EGR). Na postoju zadane bedzie dajmy na to 250 mg/str, teraz silnik moze "wessac" pracujac sobie na jalowym okolo 400 mg/str, wiec ECU zaworem EGR (4ta kolumna) odpowiednio go wysterowujac dotlacza spaliny do dolotu i zmniejsza mase powietrza do zadanej - jest to kwestia ekologi, troche przydusza silnik spalionami, zeby zmniejszyc formowanie sie NOx. Ja np. mam EGR odlaczony, wiec ECU nie jest w stanie "zbic" masy powietrza, co objawia sie tym, ze jak uruchamiam silnik to mam aktualny przeplyw MAF okolo 400 mg/str, a zadany jest 250 mg/str.

Zapchany mozesz miec dolot, ten EGR czesto powoduje osadzanie sie nagaru na dolocie zmniejszajac przelot kolektora, mozesz miec rozrzad zle ustawiony, moze byc sporo rzeczy.

Bez buta w podlodze na 3cim biegu i logowania grup (3,4,8,10,11) w pelnym zakresie obrotow bedzie ciezko zdiagnozowac co dolega silnikowi, lepiej podjedz do dobrego mechanika, ktory zna sie na elektronice i diagnozowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm przeczyszcze ten zawór EGR i zobaczymy jeśli to nie pomoże to jade do mechanika.No i se polecą ładne koszty bo za diagnoze bierze ok 120zł + naprawa.

Dzieki szynszyl za dobre checi :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmmm przeczyszcze ten zawór EGR i zobaczymy jeśli to nie pomoże to jade do mechanika.No i se polecą ładne koszty bo za diagnoze bierze ok 120zł + naprawa.

Dzieki szynszyl za dobre checi :)

Pozdro

Poczytaj na forum sporo bylo informacji ogolnie o odlaczaniu EGR i jego roli. Ja osobiscie w moim samochodzie mam go odlaczonego i moj silnik czuje sie dobrze z tym. Ten zawor to kwestia ekologi no i silnik sie szybciej nagrzewa jak zimny i niektorym "ladniej" chodzi silnik na jalowym - ciszej, a minusy to takie, ze robi sie nagar w dolocie, a dla diesla jak malo powietrza to zle.

Skombinuj sobie laptopa i interfejs + sof VAG-COM, bo tak to bedziesz jezdzil i placil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz mowa o EGR to...

Ja mam cos takiego.

http://img368.imageshack.us/my.php?image=5f44d1914689e1camedmu6.jpg

A tego EGR to nie widziałem u siebie w silniku

http://img368.imageshack.us/my.php?image=obraz030aoa7fw1.jpg

Więc moje pytanie co jest co?

Bo ja sie juz pogubiłem:confused:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten drugi to egr z klapa gaszaca od b5. ty masz taki jak pokazales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popraw linki bo nie działają. A od analizy logów jest TEN dział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zrobiłem test z diodą i jak ręką odioł Passt jest żwawy przyspieszenie super az chce sie jeżdzić :) Teraz tylko kupic nową przepływke jak zobaczyłem cene to zwaliła mnie z nóg 500zł za orginał przepływke :eek: No cóz bedzie trzeba kupić.

Dzieki za pomoc Darkowi i Marcinowi.

Gdzie kliknać zeby punkcika przyznać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje turbo miało ciśnienie 2.9 bara i czesto przeładowywałem

mechanik zmienił na 2.1 bara i wszystko jest ok tylko że pasek słabo przyspiesza

wyczuwalna jest turbo dziura

jakie powinno być ciśnienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainwestuj w benzynę ekstrakcyjną i pędzelek koszt około 10 zł a zdziwisz się że pięć stów zostało w kieszeni czyli jak wyczyścić przepływomierz, pisałem sam i inni więc trzeba poszukać i stracić te 20 minut na naprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Mam problem z Passatem na zimnym silniku chodzi jak rakieta a jak sie rozgrzeje to traci moc i jest mułowaty co to moze być ? Pomocy

---------- Post added at 19:15 ---------- Previous post was at 19:03 ----------

Witam . Mam problem z Passatem na zimnym silniku chodzi jak rakieta a jak sie rozgrzeje to traci moc i jest mułowaty co to moze być ? Pomocy
Brak mocy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi