Skocz do zawartości
kip

Złodziejstwo

Rekomendowane odpowiedzi

Zginęła mi dziś w nocy antenka - Midland ML-145. Podchodzę do autka, a tu kikut kabla wychodzący z kabiny.

Stąd moje pytanie - chowacie na noc anteny do bagaznika? Jesli tak, to jak macie to rozwiazane, ze kabel nie placze sie i starcza na dlugosc? Przez dlugi czas mialem śmiech-na-sali-a-nie-antenę (Midlanda 18-244M) i przyzwyczaiłem się do niechowania... A tutaj zonk, "wcięło" mi antene...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż żyjemy w takim kraju jakim zyjemy. W dodatku w Wawie...

Przeglądnij allegro pewno znajdziesz tam swoją zgubę... Ja w sposób niewidoczny zaznaczyłem swoją antenę. A dodatkowo nawet na 10 minut wsadzam do środka. Lepiej wykonać ruch ręką w celu zdjęcia anteny z dachu, niż ruch ręką w celu wyciagnięcia banknotu z portwela na nową antenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lepiej wykonać ruch ręką w celu zdjęcia anteny z dachu

No dobrze, ale jak masz kabel poprowadzony ze mozesz to zrobic jednym ruchem? U mnie jednym ruchem mozna (było) co najwyżej schować antenę do kabiny.

Cóż żyjemy w takim kraju jakim zyjemy. W dodatku w Wawie...
Niestety... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sprawa wyglada tak. Antena stoi niejako po stronie kierowcy. Przewód puszczony w słupku środkowym + lekki zapas. I antenę wkłądam nie do kufra tylko do środka, do kabiny na podłodze kładę(lekko jest nagięta). Złodziejstwo jest to ogromna plaga. Kradną i młodzi (najmłodszy o jakim słyszałem to 10 latek) i starzy. W dodatku, że popyt jest ogromny... A walka na allegro ze złodziejami to jak walka z wiatrakami...

Koledzy z cb radio forum planowali akcję wkładania kierowcom, którzy nie chowaja anten na noc , za wycieraczki na szybę karteczek z informacją ile czasu trwa zdjęcie takiej anteny. Moze komuś to da do myslenia i uchroni przed stratą anteny....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam krotka antene puszczam ja przez drzwi tylne pasażerów, z tyłu nikt nie siadzi jak zamykam samochod :P wiec nie przeszkadza nikomu a podczas jazdy jak ktos siedzi to niech tak usiądzie zeby mu kabel nie przeszkadzał w koncu radio jest dla kierowcy a nie dla pasażera. Tobie " kierowcy " kabel nie przeszkadza wiec nie ma problemu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podchodzę do autka, a tu kikut kabla wychodzący z kabiny.

Znaczy się na magnesie była ??

Nie zostawiam anteny na dachu na postoju chyba że nie wychodzę z auta i dzięki temu (odpukać) posiadam tą samą od dwuch lat.

Chociaż koledze rąbneli z dachu jak w korku stał !!!

Kabel idzie po lewym słupku między dżwiami a ostatnio wyprowadzam przez bagażnik na klapę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Znaczy się na magnesie była ??

:rotfl:

ja mam na relingu i odkrecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chociaż koledze rąbneli z dachu jak w korku stał !!

:rotfl:

ja mam na relingu i odkrecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam antenke z tyłu na klapie (sedan) po stronie kierowcy, zazwyczaj antenka zostaje, chyba że zostawiam autko w jakimś niepewnym miejscu (parking pod: centrum handlowym, kinem, basenem itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mr_simon

Dlatego jestem zwolennikiem anten montażowych, montujesz w jednym konkretnym najwygodniejszym miejscu (a najlepiej żeby to było na środku dachu), kabel prowadzisz na stałe i po prostu wkręcach i wykręcasz samą antenę którą można zostawić w bagażniku lub zabrać do domu. Ja zamontowałem Antenę na relingu, plusem z passatowskich religach jest to, że nie są plastikowe :ok: odpowiedni uchwyt na reling i gitara. Radio po prawej stronie we wnęce pod schowkiem. Minusen tego miejsca jest utrodniona zmiana kanałów, ale 19 i w drogę :hurra:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość chemik1980

Ale czy ktos zauwazyl ze ML-145 idzie bez problemu odkrecic od podstawy ???

Wiec mysle ze problemu by nie bylo gdyby.........Polak madry po szkodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy ktos zauwazyl ze ML-145 idzie bez problemu odkrecic od podstawy ???

Oczywiscie. Sęk w tym że trwa to dłużej niż zdjęcie jej z dachu razem z podstawą ;) No ale kabel się nie plącze wtedy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sęk w tym że trwa to dłużej niż zdjęcie jej z dachu razem z podstawą No ale kabel się nie plącze wtedy...

No niestety za lenistwo się płaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslicie ze na sama podstawe nikt sie nie skusi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mefyoo

koledzy wiecie czy są jakieś modele anten nie wkręcane tylko na jakieś zatrzaski ? bo ciągłe odkręcanie i wkręcanie przy wjeżdżaniu do garażu i parkowaniu może wykończyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A może produkt SIRIO Twin-Car

To tak jakbyś wywalił przez okno 95PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co zrobić jeżeli antenka potrzebna jest Ci codziennie do użytku a ponadto wjeżdżasz go garażu :?: Odkręcanie/przykręcanie czy też ściąganie magnesówki to dosyć kłopotliwe rozwiązania :kwasny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co zrobić jeżeli antenka potrzebna jest Ci codziennie do użytku a ponadto wjeżdżasz go garażu :?: Odkręcanie/przykręcanie czy też ściąganie magnesówki to dosyć kłopotliwe rozwiązania :kwasny:

Zmień garaż :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Navkol napisał/a:

Odkręcanie/przykręcanie czy też ściąganie magnesówki to dosyć kłopotliwe rozwiązania

To zamontuj ją pod kątem lub w ogóle puść w poziomie :evil:

Ja mam "magnes" i przyklejam/odklejam - kiedy zachodzi taka potrzeba. Może to i trochę denerwujace - ale to po prostu POLSKA :zdegustowany: Lepiej poświęcic parenaście sekund niż kolejne 180 zł za nowa antenę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi