utasz Zgłoś #1 Napisano 17 Marca 2025 (edytowane) Witam, 2.0 bitdi CUUA, poda ktoś jaka jest prawidłowa procedura odpowietrzenia przez vcds po wymianie filtra paliwa. jeżeli jest już taki temat opisany proszę o link, nie mogę znaleźć. Edytowane 17 Marca 2025 przez utasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek3 Zgłoś #2 Napisano 18 Marca 2025 W nastwach lub test elementów wykonawczy jest funkcja , pompa paliwa i tam można przez tester wysterować pompę , i zostanie odpowietrzony układ nisko ciśnieniowy .Wysterowaną pompę najlepiej pozostawić na 3-6 minut. Zakończyć wysterownie pompy i uruchomić silnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jedenastka Zgłoś #3 Napisano 18 Marca 2025 A co się stanie bez procedury ? ja bez kompa robie kilka lat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek3 Zgłoś #4 Napisano 18 Marca 2025 To będzie bardzo długo kręcił zanim odpali , będziesz musiał kilka razy kręcić rozrusznikiem i też robić przerwy żeby nie spalić rozrusznika. Olej napędowy służy też do smarowania wtryskiwaczy , jak go niema lub jest mało to jest słabe smarowanie pompy cr i wtryskiwaczy , kilka razy tak zrobisz I trzeba będzie układ wtryskowy naprawiać.Procedure odpowietrzania robi się nawet w ciężarówkach , autobusach i innych pojazdach , tylko są różne metody odpowietrzania . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
utasz Zgłoś #5 Napisano 18 Marca 2025 (edytowane) 10 godzin temu, Marek3 napisał: W nastwach lub test elementów wykonawczy jest funkcja , pompa paliwa i tam można przez tester wysterować pompę , i zostanie odpowietrzony układ nisko ciśnieniowy .Wysterowaną pompę najlepiej pozostawić na 3-6 minut. Zakończyć wysterownie pompy i uruchomić silnik. W silnik- nastawy podstawowe są dwie opcje, które mają coś wspólnego z paliwem sprawdzanie pompy wstępnego tloczenia paliwa Pierwsze napełnienie zbiornika paliwa Edytowane 18 Marca 2025 przez utasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubi14 Zgłoś #6 Napisano 22 Marca 2025 nie w nastawach a w teście elementów wykonawczych można uruchomić pompę z baku, i się układ napełni, nawet słychać wtedy jak powietrze jest przepychane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregor_bs Zgłoś #7 Napisano 24 Marca 2025 Robilem to teraz w bitdi. Polecam korzystać z opcji napelnienia pompy wstepnego tloczenia paliwa. Wlaczalem 4x po ok 10 sekund i odpalil od strzała. Tylko uwaga na poczatku mialem error. Pomoglo dopiero zamkniecie drzwi i maski z silnika. Taka pierdola a by mnie pokonala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
utasz Zgłoś #8 Napisano 24 Marca 2025 7 godzin temu, gregor_bs napisał: Robilem to teraz w bitdi. Polecam korzystać z opcji napelnienia pompy wstepnego tloczenia paliwa. Wlaczalem 4x po ok 10 sekund i odpalil od strzała. Tylko uwaga na poczatku mialem error. Pomoglo dopiero zamkniecie drzwi i maski z silnika. Taka pierdola a by mnie pokonala. napełnienia czy sprawdzenia bo taka opcja jest do wyboru ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregor_bs Zgłoś #9 Napisano 27 Marca 2025 W dniu 24.03.2025 o 21:51, utasz napisał: napełnienia czy sprawdzenia bo taka opcja jest do wyboru ? Sprawdzenie klikałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario05 Zgłoś #10 Napisano 5 Lutego W dniu 18.03.2025 o 15:40, Jedenastka napisał: A co się stanie bez procedury ? ja bez kompa robie kilka lat Jestem po wymianie filtra bez procedury, wyjąłem stary, wypompowałem wszystko z obudowy, wyczyściłem do sucha tetrą, wlałem świeżego paliwa tak na 3/4 powoli zatopiłem nowy filtr, dolałem obrzeżami paliwa tak aby powstało lustro z meniskiem, założyłem dekiel, skręciłem, następnie 5cio krotne włączałem zapłon bez sprzęgła, tak aby nie odpalił, tylko pompka w baku zapracowała, następnie odpaliłem motor bez dodawania gazu, nawet się nie zakołysał, pracował tak z 2 minuty i po sprawie... pamiętajmy tylko, aby dekiel z wężykami to otwarciu odrazu wywinąć do góry, tak aby poza kilkoma kroplami, paliwo nie wylatywało z wężyków... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach