Skocz do zawartości
utasz

Filtr paliwa wymiana 2.0 BiTdi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

2.0 bitdi CUUA, poda ktoś jaka jest prawidłowa procedura odpowietrzenia przez vcds po wymianie filtra paliwa.

jeżeli jest już taki temat opisany proszę o link, nie mogę znaleźć. 

Edytowane przez utasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nastwach lub test elementów wykonawczy jest funkcja , pompa paliwa i tam można przez tester wysterować  pompę , i zostanie odpowietrzony układ nisko ciśnieniowy .Wysterowaną pompę najlepiej pozostawić na 3-6 minut.

Zakończyć wysterownie pompy i uruchomić silnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co się stanie bez procedury ?  ja bez kompa robie kilka lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To będzie bardzo długo kręcił zanim odpali , będziesz musiał kilka razy kręcić rozrusznikiem i też robić przerwy żeby nie spalić rozrusznika.

Olej napędowy służy też do smarowania wtryskiwaczy , jak go niema lub jest mało to jest słabe smarowanie pompy cr i wtryskiwaczy , kilka razy tak zrobisz I trzeba będzie układ wtryskowy naprawiać.Procedure odpowietrzania robi się nawet w ciężarówkach , autobusach i innych pojazdach , tylko są różne metody odpowietrzania .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Marek3 napisał:

W nastwach lub test elementów wykonawczy jest funkcja , pompa paliwa i tam można przez tester wysterować  pompę , i zostanie odpowietrzony układ nisko ciśnieniowy .Wysterowaną pompę najlepiej pozostawić na 3-6 minut.

Zakończyć wysterownie pompy i uruchomić silnik.

W silnik- nastawy podstawowe są dwie opcje, które mają coś wspólnego z paliwem

sprawdzanie pompy wstępnego tloczenia paliwa

Pierwsze napełnienie zbiornika paliwa

3.jpg

Edytowane przez utasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie w nastawach a w teście elementów wykonawczych można uruchomić pompę z baku, i się układ napełni, nawet słychać wtedy jak powietrze jest przepychane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robilem to teraz w bitdi.

Polecam korzystać z opcji napelnienia pompy wstepnego tloczenia paliwa. Wlaczalem 4x po ok 10 sekund i odpalil od strzała.

Tylko uwaga na poczatku mialem error. Pomoglo dopiero zamkniecie drzwi i maski z silnika.

Taka pierdola a by mnie pokonala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, gregor_bs napisał:

Robilem to teraz w bitdi.

Polecam korzystać z opcji napelnienia pompy wstepnego tloczenia paliwa. Wlaczalem 4x po ok 10 sekund i odpalil od strzała.

Tylko uwaga na poczatku mialem error. Pomoglo dopiero zamkniecie drzwi i maski z silnika.

Taka pierdola a by mnie pokonala.

napełnienia czy sprawdzenia bo taka opcja jest do wyboru ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.03.2025 o 21:51, utasz napisał:

napełnienia czy sprawdzenia bo taka opcja jest do wyboru ?

Sprawdzenie klikałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.03.2025 o 15:40, Jedenastka napisał:

A co się stanie bez procedury ?  ja bez kompa robie kilka lat

Jestem po wymianie filtra bez procedury, wyjąłem stary, wypompowałem wszystko z obudowy, wyczyściłem do sucha tetrą, wlałem świeżego paliwa tak na 3/4 powoli zatopiłem nowy filtr, dolałem obrzeżami paliwa tak aby powstało lustro z meniskiem, założyłem dekiel, skręciłem, następnie 5cio krotne włączałem zapłon bez sprzęgła, tak aby nie odpalił, tylko pompka w baku zapracowała, 

następnie odpaliłem motor bez dodawania gazu, nawet się nie zakołysał, pracował tak z 2 minuty i po sprawie...

pamiętajmy tylko, aby dekiel z wężykami to otwarciu odrazu wywinąć do góry, tak aby poza kilkoma kroplami, paliwo nie wylatywało z wężyków...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi