Skocz do zawartości
Gość skorpion74

Spadek mocy - 1,9 TDI silnik AWX

Rekomendowane odpowiedzi

przepraszam ze sie dołacze Witam serdecznie . Mam maly problem z turbinka.Moj passat to 2001 awx 3 bg 1.9 130 koni .Wymienialem pare dni temu turbinke na regenerowana.Wymienil mi ja niezbyt dobry mechanik . Po wyjechaniu i przyspieszaniu turbo łapało dziure przy przyspieszaniu. Po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu autka wszystko wracalo do normy do ponownego gazowania.Nie chcialem juz isc do tego kolesia wiec podjechalem do znajomego z komputerem na kompie pokazało błąd 17964/p1556 .Nie wiem gdzie lezy przyczyna ale zostawilem auto koledze ktory nie jest mechanikiem ale po paru latach uzytkowania samochod byl bardzo brudny rury itp . Kolega mi wszystko poczyscil dokupil pare brakujacych uszczelek w rurach i mozna powiedziec ze sie poprawilo bo juz turbo sie nie wylacza . Niestety jest inny problem .otoz teraz turbinka mi sie zalacza dopiero przy około 2800/3000 obrotow . Dodam tylko ze auto nie kopci ale przy czyszczeniu wylotów itp kolega znalazłna wylocie turbiny opiłki metalu . Bardzo znikome ale zawsze cos . Podejrzewam ze to bylo ze starej turbiny bo miala powyszczerbiane łopatki . Poradzcie prosze co teraz ? Podpowiem ze blad juz zaden nie wyskakuje . Moge tez podjechac i zrobic logi tyljo nie za bardzo sie orientuje jakie logi wam koledzy potrzebne zebyscie mi mogli cos pomoc .Dziekuje z gory i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym akurat przypadku potrzebne są logi w takiej konfiguracji :

- statyczny grupy 011 w trybie Basic Settings,

- dynamiczny dwóch grup łącznie czyli 003 z 011 lub jeden grupy 010.

Wina będzie leżeć albo po stronie turbosprężarki albo sporej nieszczelności w podciśnieniu idącym do turbo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich! Jest to mój pierwszy post na tym forum także proszę wszystkich o wyrozumiałość!

Moim problemem jest spadek mocy na wyższych obrotach powyżej 2000 obr. Problem pojawia się co jakiś nie określony czas... Gdy auto ma moc diagnostyka VAG nic nie wykazuje natomiast po wprowadzeniu trybu awaryjnego ( utracie mocy ) diagnoza pokazuje błąd : "17965- ciśnienie doładowania-przekroczono granicę regulacji brak osprzętu/nie związany ze sprzętem" proszę o jakiś punkt zaczepienia od czego zacząć? pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich! Jest to mój pierwszy post na tym forum także proszę wszystkich o wyrozumiałość!

Moim problemem jest spadek mocy na wyższych obrotach powyżej 2000 obr. Problem pojawia się co jakiś nie określony czas... Gdy auto ma moc diagnostyka VAG nic nie wykazuje natomiast po wprowadzeniu trybu awaryjnego ( utracie mocy ) diagnoza pokazuje błąd : "17965- ciśnienie doładowania-przekroczono granicę regulacji brak osprzętu/nie związany ze sprzętem" proszę o jakiś punkt zaczepienia od czego zacząć? pozdrawiam!

Kolego zacznij od sprawdzenia wężyków podciśnienia, czy nie są pęknięte, pęknięcie może być niewidoczne ze względu na oplot, sprawdzaj pociągając z czuciem za poszczególne wężyki, szczególnie te, które idą od zaworu N75.

Druga sprawa może to być wina samego zaworu N75. Trzecia rzecz zapieczone kierownice w turbinie. Najlepiej jednak przeczytaj ten temat od początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialbym dodac ze problem zaczal sie po wymianach wszystkch filtrow oraz oleju wczesniej bylo ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
chcialbym dodac ze problem zaczal sie po wymianach wszystkch filtrow oraz oleju wczesniej bylo ok.

kolego po wymianie filtrów to na 100% rozszczelniles podcisnienie przy n75 lub gruszce turbo. często wezyk załamuje się przy samej gruszce bo wpiety jest pionowo w dol i zawraca dalej w dol. najlepiej wymień i będzie ok. jak masz garaz to smigaj po bronka do sklepu, po drodze kup wezyk najlepiej bez oplotu może być 4mm albo 3,2 i pół godzinki i po robocie. na zewnatrz dziś stanowczo odradzam...:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może mi ktoś powiedzieć jak najprościej i najłatwiej sprawdzić szczelność wezykow podcisnienia w" domowych "warunkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a może mi ktoś powiedzieć jak najprościej i najłatwiej sprawdzić szczelność wezykow podcisnienia w" domowych "warunkach?

najlepszym sposobem jest wymiana na nowe. tylko wtedy będziesz pewny że są szczelne, tymbardziej jeśli masz wezyki w szmacianym oplocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wężyki mam jeszcze oryginalne w szmacianym oplocie i wizualnie ciężko jest stwierdzić ich szczelność. Jutro będę miał dostęp do wakuometru co da mi możliwość dokładnego sprawdzenia szczelności. O wynikach napisze. Jeżeli jednak ciśnienie okaże się ok to zaczepie się o zawór N75. Z tego co słyszałem to jedynym sposobem sprawdzenia go jest podmianka na dobry tak czy jest jakaś inna możliwość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich. Dzisiaj sprawdzałem podciśnienie w układzie. Sprawa wygląda następująco: sprawdzałem wartości w różnych punktach układu w przewodach koło filtra powietrza idących od zaworu N18 podciśnienie wynosi około 0,63 w przewodzie wchodzącym do sztangi turbo jest ok 0,53 ; na wyjściu z zaworu N75 jest również ok 0,53. Jednakże wszystkie wężyki są ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w normie byłoby -0.8, -0.9. natomiast wepnij zegar, odpal auto, po chwili zgas i zobacz jak się zachowa wskazówka,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po odpaleniu i zgaszeniu auta podcisnienie za każdym razem spada momentalnie do zera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może mi ktoś powiedzieć jak zachowuje się sztanga turbiny tzn u mnie na biegu jalowym "luzie" przy obr ok 800 obr/min sztanga turbiny jest podciagnieta pod sama górę, w miarę dodawania obrotów sztanga idzie w dol... proszę powiedzieć czy to jest prawidłowe działanie czy może powinno być na odwrót sztanga na biegu jalowym powinna być na dole a po dodaniu obrotów podnosić się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
może mi ktoś powiedzieć jak zachowuje się sztanga turbiny tzn u mnie na biegu jalowym "luzie" przy obr ok 800 obr/min sztanga turbiny jest podciagnieta pod sama górę, w miarę dodawania obrotów sztanga idzie w dol... proszę powiedzieć czy to jest prawidłowe działanie czy może powinno być na odwrót sztanga na biegu jalowym powinna być na dole a po dodaniu obrotów podnosić się?

jest ok, po odpaleniu ma iść do góry, no i rzecz jasna ma płynnie chodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Dzisiaj jestem po wymianie wszystkich wężyków podciśnienia ale bez żadnego rezultatu, jak włączał się tryb awaryjny tak jest do teraz. Jednakże teraz po wejściu w tryb awaryjny zaświeca się kontrolka check engine a prędzej tego nie było. W przyszłym tyg kolejnym etapem rozwiązywania tego problemu będzie wymiana zaworu N75. Jak ktoś ma jakieś pomysły i cenne sugestie to proszę pisać!

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki błąd przy tym? przeladowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

błąd :

17965 - ciśnienie doładowania- przekroczono granice regulacji

brak osprzętu/ nie związany ze sprzętem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej masz do czyszczenia kierownice turbiny ew.zawór n75 do wymiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz sprawdzić N75 przez zdjęcie wtyczki i zmierzyć rezystancje / opór na blaszkach N75 powinno być 14-20 ohm.

P.S. nie jestem pewny czy nie pomieszałem pojęć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jest tak słabe podciśnienie to uderz w króciec pompie tandem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi