Skocz do zawartości
darogt

1.8t AEB turbo nie ładuje - logi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Potrzebuję pomocy z moim autem...

Jak w tytule silnik 1.8t AEB nie ładuje turbo, wysokie spalanie, brak błędów.

Jak odepnę wtyczkę od N75 to czuć że turbina coś tam pakuje.

Proszę o analizę logu i ewentualne nakierowanie co może być nie tak.

Mam nadzieję że coś da się wyczytać bo logi robiłem na 2 biegu.

http://vaglog.rtnet.pl/darogt_180784.html

Jak coś źle zrobiłem proszę o podpowiedź które bloki zlogować ewentualnie co z nim nie tak.

Przepływkę wymieniłem bo przy czyszczeniu jedną popsułem :(

Turbine wymieniłem tydzień temu bo poprzednia była cała spękana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczyć, czy klapka WG nie jest uchylona cały czas odpinając wydech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po czym poznajesz ze turbo nie ładuje, bo logi wyglądaja jakby wszystko było w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Auto jest bardzo słabe :( jak odepnę zasilanie z N75 auto chodzi lepiej (ale tylko na doładowaniu 0.3 z tego co wyczytałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak odepniesz wtyczke z n75 to chodzi lepiej? przepływka wsadzona jest taka jak ma być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, przy 2tyś obrotów czuć na każdym biegu że turbo wstaje z odpiętą wtyczką.

Teraz wróciłem z wycieczki i trochę go podeptałem. Moc czuć przy 5,5tyś, zaczyna dopiero rwać. Nie wiem czy ma to znaczenie ale jak mu wcisnę gaz do podłogi i puszczę i tak trzy razy zrobię a później delikatnie dodaję gazu to auto ciągnie elegancko. Na niskich obrotach jedzie jak bym przyczepę ciągnął. Nie ma tego efektu z wypiętą wtyczką od N75... Czy to może być zapchany katalizator? Przy wymianie turbiny zerkałem na niego ale tylko przez lusterko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak, przy 2tyś obrotów czuć na każdym biegu że turbo wstaje z odpiętą wtyczką.

Teraz wróciłem z wycieczki i trochę go podeptałem. Moc czuć przy 5,5tyś, zaczyna dopiero rwać. Nie wiem czy ma to znaczenie ale jak mu wcisnę gaz do podłogi i puszczę i tak trzy razy zrobię a później delikatnie dodaję gazu to auto ciągnie elegancko. Na niskich obrotach jedzie jak bym przyczepę ciągnął. Nie ma tego efektu z wypiętą wtyczką od N75... Czy to może być zapchany katalizator? Przy wymianie turbiny zerkałem na niego ale tylko przez lusterko.

Kolego, zrób logi na kanałach 115 i 118 , bo tam powinny być wartości doładowania zadanego i aktualnego, oraz dane dotyczące zaworu N75.

Tak jak u mnie, dzieje się coś, że nie doładowuje, ale ja podejrzewam nieszczelność kolektora wydechowego.

Załączam swoje logi dla przykładu.

Logi 115,118 passat 1.8T.xlsx

Edytowane przez MauroO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego, zrób logi na kanałach 115 i 118 , bo tam powinny być wartości doładowania zadanego i aktualnego, oraz dane dotyczące zaworu N75.

Tak jak u mnie, dzieje się coś, że nie doładowuje, ale ja podejrzewam nieszczelność kolektora wydechowego.

Załączam swoje logi dla przykładu.

Aeb nie ma czujnika doładowania i na 115,118 nic nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aeb nie ma czujnika doładowania i na 115,118 nic nie ma.
A no to kicha. Ciężko będzie sprawdzić , czy N75 każe turbinie ładować jak trzeba i czy ona to robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie koledzy jak żyje tak się jeszcze nie spotkałem z takim problemem passat 1.8 T turbo stanęło zero ciśnienia które idzie z turbiny do zaworu n75 co wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi