Skocz do zawartości
budda25

Głowica CBBB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuję głowicy do passata 2.0 tdi CR oznaczenie mojego silnika cbbb, nie posiadam etki, moje pytanie jest czy głowica z innego silnika będzie pasowała do mojego i miał bym prośbę o jakiś kod. Do CBBB patrzyłem na allegro ale są dwie sztuki . Za pomoc z góry dziękuje pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

03L103351A - wycofana w 2010

03L103351J - najnowsza

z tych silników pasuje. (wszystko według etki http://ifinterface.com/page/page3.php?langid=1)

CBDC, CBAA, CBAB, CBAC, CBBB

a co się stało z Twoją głowicą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pękła w trzech miejscach miedzy zaworami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy jakim przebiegu jesli mozna wiedziec ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matko z córką ... Czym tyś w nią walił Marcin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszy raz robiłem jak miałem 120 tyś (wtedy spawałem i bardzo tego żałuje) teraz mam 170 tyś i drugi raz ta sama robota tylko ze głowica pekła w innych miejscach nie wiem czy to wina głowicy czy możne jakaś inna przyczyna miedzy 120 a 170 tyś na 100 % nie był przegrzany.

- - - - - aktualizacja - - - - -

właśnie powiem ci Marek ze sam jestem w szoku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Matko z córką ... Czym tyś w nią walił Marcin?

Gruuuboo jak w trzech miejscach. No to chyba mamy pierwszy taki przypadek w CR - przynajmniej na forum. Może kolega jakieś nitro zalał ;-)

Pozostaje współczuć i życzyć powodzenia oraz cierpliwości!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda czasu, dzwoń jutro do nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj kolego widze ze nie tylko ja mialem problem z glowica moja w 2 miejscach koszt zabawy z naprawa to spaw i dotarcie i te inne 1000zl plus robocizna 340 tys.km

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witaj kolego widze ze nie tylko ja mialem problem z glowica moja w 2 miejscach koszt zabawy z naprawa to spaw i dotarcie i te inne 1000zl plus robocizna 340 tys.km

Tak tylko ze ja to robię już drugi raz i nie będę jej już spawal bo chyba jest coś nie tak z tą głowicą ,że znowu pękła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin, może była krzywa - skoro drugi raz pekla, jakieś naprężenia itp.

Jak uda Ci się kupić glowicę to koniecznie sprawdź ją ciśnieniowo zanim zamontujesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się namierzyć głowicę komplerną niby po 16 tysiącach przebiegu tak twierdzi sprzedajacy zamówiłem jutro na przyjść, a jeszcze mam pytanie czy uszczelkę pod głowicę kupić orginal czy jakiś dobry zamiennik, bo różnica w cenie jest znaczna, no i druga sprawa jaką uszczelka bo są podobna różne grubości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marcin, może była krzywa - skoro drugi raz pekla, jakieś naprężenia itp.

Jak uda Ci się kupić glowicę to koniecznie sprawdź ją ciśnieniowo zanim zamontujesz...

Wcześniej głowica była planowana spawania, wymienione wszystkie zawory gumki i docierane były gniazda więc miało być wszystko super, a jednak nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie jak się wymienia uszczelkę to trzeba sprawdzić na starej ile miała kropek(wycięć) U mnie zawsze było tak ze dawało się najgrubszą.

co do zamiennika kup jaka dobrą markową lub jak Ci nie szkoda to oryginał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jak sciagnalem głowice to uszczelka ma dwie kropki, ale glowice mialem planowana, teraz zamowilem glowice ktora nie byla obrabiana wogole ani spawana, wiec stad moje pytanie czy mam zalozyć znowu z dwiema kropkami czy jakas inna???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego z tego co wiem to zanim ja zalozysz to i tak trzeba ja planowac zeby sie dobrze osadzila a uszczelke nie zaluj kup orgi i sruby nowe tez , uszczelki na wtryski - oszczedny dwa razy traci zrob raz a porzadnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli po planowaniu zalozyc uszczelke z dwiema kropkami, a do planowania zawory i walki trzeba wyciagnac ??? Bo jezeli tak to pewnie jeszcze w gre wchodza gumki na zwory i docieranie gniazd zaworowych tak... czy zle mysle ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin czy ty znasz historię tego auta? To dziwne co Cię spotkało i zastanawiam się jaka może być tego przyczyna. Albo trafiłeś na wyjątkowo feralny egzemplarz (to się w CR-ach nie zdarza zbyt często). A może był przegrzany kiedyś, lub ktoś dolał wody na gorącym silniku ew. mył gorący silnik? Auto jest powypadkowe? To jest duża zagadka ale jak masz jeszcze cierpliwość to napisz. Co do głowicy (nowej) to jak chcesz mieć już spokój raz na zawsze to musisz zrobić profesjonalnie. Głowica na czynniki pierwsze, sprawdzenie szczelności, zawory, planowanie, uszczelniacze a na koniec dobranie grubości uszczelki pod splanowaną głowicę plus nowe śruby. Dopiero tak przygotowana głowica daje gwarancję, że powinno być OK!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi