Skocz do zawartości
-Maverick-

Wolnobieg - przemyslenia, opinie

Rekomendowane odpowiedzi

A niby po co to na autostradzie gdzie się nonstop ciśnie?

no własnie nie każdy jezdzi tak jak Ty czy ja, gdy dorwiemy się do autostrady :D na długich odcinkach, zwłaszcza gdy jest z górki można zaoszczędzić troszkę paliwka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie zawsze sie tylko cisnie po niemieckich autostradach. Sa wrecz miejsca, jak Zaglebie Ruhry, gdzie ciezko cisnac, ze wzgledu na szereg ograniczen, robot drogowych i sporego ruchu. Wtedy i tam wolnobieg mozna czesto wykorzystac. Generalnie jezdze glownie po autostradach w wiekszosci i czesto wykorzystuje ten wynalazek.

Na pewno istotnym czynnikiem jest tutaj technika jazdy, bo nawet cisnac mozna z glowa ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bo nawet cisnac mozna z glowa
Wygodniej nogą, a i widoczność wtedy lepsza :bezzebow

Coś bardziej mi się widzi, że ten wolnobieg to pod hamerykanów robiony jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, dzis to mozna i z glowa sobie poradzic przy tempomacie na sile :P

Nie bardzo rozumiem dlaczego pod hamerykancow? Ze tak sa otyli, ze korzystaja bardziej z zasady ped = masa * predkosc? :D

Przy okazji...

Jestem w stanie sobie wyobrazic, gdzie wolnobieg moze generowac wieksze spalanie niz jego brak. Jesli ktos czesto aktywuje wolnobieg na bardzo krotko, to wtedy jest lipa, bo bez niego silnik hamuje i nie spala paliwa. Innymi slowy przy wolnobiegu chodzi o to, zeby korzystac z niego na dluzszych odcinkach.

No ale to juz zabawa w kropelkologie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie bardzo rozumiem dlaczego pod hamerykancow?
Bo tam mają naprawdę długie drogi po których toczą się jakby chcieli a nie mogli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym wolnobiegiem to dziwna sprawa. Całkiem niedawno, no może kilka lat temu specjaliści nie zalecali jazdy na luzie, bo nieekonomiczne i niebezpieczne:sciana A teraz z powrotem się wraca do tego. Ja generalnie w manualu w każdym aucie hamuje silnikiem. Na luzie niekiedy też jeżdżę, np. mam takie trasy, gdzie wrzucam luz i toczę się pare km. W Passacie mam chwilowe spalanie i na wolnych obrotach silnik CAYC spala 0,3litra-0,7litra/godzine pracy, zależnie jak bardzo zagrzany jest. Czyli tyle co nic. Więc czy na luzie czy hamując silnikiem, obydwie metody mają swoje zalety, ale trzeba wiedzieć kiedy je stosowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie robilem nigdy testu pod wzgledem spalania paliwa przy wlaczonym/wylaczonym wolnobiegu. Okazuje sie jednak, ze powody do wprowadzenia tego sa dosc wymierne: http://www.autocentrum.pl/filmy/nasze-nagrania/ciekawostki/coasting-mode-w-audi-s3-limousine-czy-oszczedza-paliwo/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi