Skocz do zawartości
Shit-Tzu

wałek, szklanki, panewki - czemu się wyciera

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli jest ktoś ciekawy, to w ostatnich dwóch postach w innym wątku może się dowiedzieć czem wycierają sie panewki, wałek rozrządu i szklanki, oraz wybijają gniazda pompowtrysków. oraz jak można temu zapobiec.

Post jest tu:

http://forum.vw-passat.pl/threads/137455-Kupilem-passata-Misja-zrobic-z-tego-samochod-Story?p=2038662#post2038662

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeżeli jest ktoś ciekawy, to w ostatnich dwóch postach w innym wątku może się dowiedzieć czem wycierają sie panewki, wałek rozrządu i szklanki, oraz wybijają gniazda pompowtrysków. oraz jak można temu zapobiec.

Post jest tu:

http://forum.vw-passat.pl/threads/137455-Kupilem-passata-Misja-zrobic-z-tego-samochod-Story?p=2038662#post2038662

Pierwsze o czym pomyślałem czytając tytuł, to olej. Jak widać, wszystko w temacie. Dobra lektura dla niedowiarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post jest tu:

Ciekawe spostrzeżenia z całą pewnością do przemyślenia i wykorzystania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...odkopię temat bo nie chcę nowego zakładać. Powiedzcie mi proszę jakie są typowe objawy wytarcia wałka/popychaczy w silnikach PD?

Wiem że buczenie/dudnienie z filtra powietrza jest jednym z nich ale nie musi koniecznie oznaczać owego wytarcia w/w elementów. U mnie to buczenie jest i to dość głośne. Dodatkowo wyczuwam pogorszenie osiągów z dołu obrotów i praca jest za głosna imo..wiem że to PD i jest głośniejsze ale w A4 kolegi ( 115KM czyli też PD) czuje się jak jakimś benzuniaku z litrowym silniczkiem w porównaniu do tego co jest u mnie. Znacznie lepszy dół obrotów, o wiele wiele ciszej pracuje silnik i nie ma takiego rezonansu na karoserie przez te klekotanie jak u mojego ZETORA.

Przypuszczam, że może być coś wytarte ale nie mam pewności. Co z tym zdziałać? Jakieś logi statyczne/dynamiczne coś pokażą? czy nie koniecznie?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś trochę więcej? Co z turbina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz słabsze osiągi, muł na dole etc, to wtedy winna może być choćby turbina, jak wcześniej kolega Ci napisał.

Prawda jest taka, że winne może być kilka rzeczy i należałoby zrobić logi statyczne jak i dynamiczne, wtedy da się coś więcej powiedzieć.

Co do wytarcia wałka, popychaczy - na początku może nie być tego słychać, jak słychać to zwykle robi się już grubo...

Najlepiej po prostu zdjąć pokrywę, wykręcić po kolei kowadełka z panewkami (jedno, albo po kolei wszystkie dla całkowitej pewności) i obejrzeć wałek, panewki, krzywki, popychacze - będziesz miał pewność. W takim przypadku jednak proponowałbym wymienić uszczelkę pokrywy coby ciec nie zaczęła po tej "zabawie".

Jeśli chodzi o głośność silnika - czynników jest wiele, od banalnych jak wygłuszenie, osłona dolna silnika etc, przez synchronizację po zużycie mechaniczne, tj. wytarcie etc.

Mój AJM (115KM) jest bez wygłuszenia pod osłoną silnika, dolnych osłon też nie ma i choćby przez to - wcale cichy nie jest...

Diesel pokroju naszych PD'ków nigdy nie będzie chodził jak benzyna, trzeba się z tym liczyć. CR to już co innego, całkiem inna kultura pracy, choć to nadal diesel, lecz dużo "przyjemniejszy" niż TDi PD.

Dlatego też nie przejmuj się na zapas, "pobaw" się VAG'iem, będziesz wiedział czemu ma zamułę na dole, a jak męczy Cię twarda? głośna? praca to zacznij od sprawdzenia synchronizacji czy nie jest czasem na minusie (wtedy silnik chodzi zauważalnie twardziej, choć zwykle żwawiej, coś za coś), zainwestowania w wygłuszenia jeśli oryginalnych już nie masz (osłony dolne też swoje robią), a jak obawiasz się wytarć to jak pisałem wcześniej - pokrywa w górę i oglądaj.

Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi